Alla anteckningar skrivna i januari 2016

Kul men bara tillfälligt?

Jag noterar via Blind Höna att Erik Stattin med bloggen MyMarkup bloggar igen, kul!

Först kom det ingenting därifrån på över ett år, sen kring årsskiftet kom det en ny bloggpost varje dag under sex dagar. Tyvärr verkar det vara paus där igen.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Söndag 2016-01-31 13:19
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Fyra svar (10 år senare)

I onsdags nämnde jag en fjärde bloggpost som fanns i listan över bloggposter i arkivet utöver de tre jag skrev om.

Denna bloggpost handlade om fyra svar på åtta olika frågor.

Det har gått tio år sedan jag skrev de där svaren så jag tänkte svara på dem igen och lägga till svar eller kommentarer där något ändrats eller tillkommit.

Fyra jobb jag haft:
1. Äppleplockare
2. Murbruksblandare
3. Endödare
4. Tvåvägsuttagsmaskinsoperatör
5. Programmerare
6. Skanningsrobotoperatör


Fyra filmer jag kan se om och om igen:
1. Nyckeln till frihet
2. Moulin Rouge
3. Eternal sunshine of the spotless mind
4. Donnie Darko
Hinner inte titta så mycket på film längre.

Fyra ställen där jag bott:
1. Frestensfälle
2. Dala
3. Båstad
4. Grevie
5. Malmö
6. Teckomatorp


Fyra tv-program jag gillar:
1. FC Z
2. Simpson
3. Red Dwarf
4. HippHipp
5. Big Bang Theory
6. CSI:Miami


Fyra ställen där jag varit på semester:
1. Tärnaby
2. Parga, Grekland
3. Lysekil
4. Köpenhamn
5. Lanzarote
6. Polen


Fyra sajter jag besöker dagligen:
1. Bloglines
2. It´s a trap och Micke Orgel
3. SVTs Text-TV
4. Minst en tidningssajt
Text-TV finns kvar på den listan. Bloglines finns ju tyvärr inte kvar längre, musikintresset är inte lika stort längre och tidningssajterna.. Nä.

Fyra favoriträtter:
1. Plankstek på den grekiska restaurangen vid Storan i Göteborg
2. Tacos
3. Det mamma lagar
4. Det farmor lagar
5. Det Elin lagar!
6. Det jag lagar
7. Hawaii-pizza

Vi blir bättre och bättre på det här med matlagning men hur kunde Hawaii-pizzan hamna utanför listan för tio år sedan??

Fyra ställen där jag gärna skulle vara nu:
1. I Hennes famn
2. I Ängelholms ishall 6.38 in i fjärde perioden mellan Rögle och Leksand den tredje april 1992; sekunden innan Rögle gör 4-3 och säkrar en plats i Elitserien.
3. På konsert med Kent, Elin Sigvardsson eller någon annan bra artist.
4. På en löprunda den första vårdagen.

Kan lägga till eller där sonen Hampus är på första punkten och sen finns det några andra tidpunkter som funkar nästan lika bra på punkt två, till exempel de fem minuter det tog att spela de sista 26 sekunderna av matchen mellan Rögle och Mora den 10 april 2008.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2016-01-29 18:42
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Sjuk sport!

Har du hört talas om sporten headis?

Det hade inte jag heller förrän igår.

Det handlar alltså om en sorts pingis fast istället för att slå en liten boll med racket så nickar du en större en boll med huvudet.

Kolla in klippet nedan, det är sjukt hur bra de bästa är!Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Onsdag 2016-01-28 17:35
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jubileum för tre intressanta bloggposter

Jag försöker ju använda mitt arkiv här på bloggen för att både få inspiration till nya bloggposter, men också för att följa upp vad som hänt sedan dessa skrevs.

Idag är det hela tre (egentligen fyra, men den fjärde får jag återkomma till i en annan bloggpost) poster som jag tycker är extra intressanta av en eller annan anledning.

Att göra-lista
För tolv år sedan skrev jag om en idé som Niklas på bloggen Enkelriktat (nedlagt sedan 2007) hade, att varje dag skriva ner vad man lärt sig under dagen. För det är ju precis som han skrev då, man lär sig något varje dag. Har du inte lärt dig något under dagen har du bara inte varit uppmärksam på det.

Min tanke då var att börja skriva ner saker jag lärt mig under dagen. Tyvärr gjorde jag inte det mer än några dagar. Tänk om jag fortsätt. Tänk så mycket jag lärt mig. Tänk så mycket jag lärt mig och glömt bort igen. Tänk så mycket jag hade kunnat lära mig igen om jag läst igenom listan idag. 12 år, det är mer än 4000 dagar det.

Bokköp och skolkabaré
Här skrev jag om ett skolprojekt i form av en pjäs/kabaré/föreställning och berättade om föreställningen Utan gränser som min årskurs satte upp i nian. Jag hade glömt att det var min klasskompis som skrev musiken till den, men när jag läste bloggposten så mindes jag hur den lät.

Det borde vara obligatoriskt att ha ett sånt här långsiktigt projekt i skolan för att motverka mobbing och lära barn vikten av samarbete och ideellt arbete.

Bloggare ändrar L´Oreal-reklam
Jag minns inte vad det handlade om förutom det jag kan läsa mig till och bilderna som det hänvisas till i bloggen Media Culpa finns inte heller kvar, men att bloggare uppmärksammade felaktigheter började bli vanligare och vanligare på den här tiden (2005) då dess inflytande blev större och större. Tänk om dagens stora bloggare kunde använda sin plattform till den här typen och inte bara berätta vilket läppstift som matchar dagens outfit (min fördom).

Andra bloggar om: , , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2016-01-27 18:35
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Inspelad text-TV?

Idag när jag plockade fram ett inspelat barnprogram till sonen från vår inspelningsbara box så råkade jag trycka på text-TV-knappen.

Där ser jag att det är nyårsdagens nyheter som står på förstasidan. Hade det inte varit för nyårsklockarna så hade jag nog inte noterat det. Tänkte inte så mycket på det, skulle precis trycka över på TV igen när jag såg att klockan i övre högra hörnet visade på 11.50 (då det inspelade programmet började) och tickade fram sekund på sekund.

Så jag tryckte på nästa-knappen, fick upp sidan 101 och det var fortfarande nyårsdagens nyheter. Några klick till och jag insåg att jag inte bara spelat in barnprogrammet utan även text-TV.

Kul för en text-TV-nörd som mig!

Andra bloggar om:

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Tisdag 2016-01-26 20:13
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!From Teckomatorp with love

I höst är det fem år sedan jag och Elin satt nervösa hos mäklaren i Svalöv och skrev under papperna till vårt nya hus i Teckomatorp.

Teckomatorp. Finns det nån ort i Sverige med sämre rykte? Och ändå var det hit vi ville flytta, något som jag tidigare i vinter beskrev som ett av mina smartaste drag hittills i livet.

Det var ju på 70-talet som miljöskandalen kring BT Kemi uppdagades och stämplade Teckomatorp för all(?) framtid. Så trots ett väldigt bra läge (med tåg tar det bara knappt 20 minuter till Lund och ungefär en halvtimme till både Malmö och Helsingborg) så är huspriserna väldigt humana.

Och det var en av anledningarna till att vi fastnade för just Teckomatorp. En annan var tågförbindelserna och storleken. I Teckomatorp bor det lite drygt 1600 personer och det är mycket alla-känner-alla över orten.

2012, året efter att vi flyttat hit så arrangerade vi vår första standupföreställning här. Vi kände ingen här ännu utan gjorde allt själva. Annonserade, delade ut flygblad, sålde biljetter, möblerade, lagade mat till komikerna, sålde fika före föreställningen, tog emot biljetter, stod på scen, städade osv.

Och vi hade ingen aning om hur responsen skulle bli. Vi hade visserligen bokat Anna-Lena Bergelin som då fortfarande hette Brundin, men skulle folk komma? Eller skulle de tänka "de där dryga komikerna från Malmö tänker vi minsann inte stötta". Våra farhågor kom på skam.

2012 behövde Teckomatorpsborna få skratta. Vi hade hört talas om att det var en pyroman lös här året innan vi flyttade hit, men det var först under 2011 som han identifierades och fängslades så att Teckomatorp kunde andas ut. Vår tajming kunde med andra ord inte vara bättre. Så visst kom det folk!

Detta var embryot till det som idag är Teckomatorps Humorfabrik där vi har sex personer i styrelsen och flera medhjälpare som ställer upp och hjälper till på olika sätt. Namnet valde vi, inte för att skämta bort BT Kemi, utan för att skapa en fabrik som sätter Teckomatorp på kartan för något positivt istället. Vårt mål är att när någon i framtiden säger fabriken i Teckomatorp så är det vår fabrik man ska tänka på.

Vi stortrivs verkligen här. Och framtiden är ljus. Planen är att Teckomatorp ska byggas ut rejält de kommande 15 åren. Kanske bor här så mycket som 3000 personer år 2030. Även om vi känner att Teckomatorp är lagom stort idag så är det något jag ser framemot. Det ger förstås bättre service, fler butiker osv.

Och tågförbindelserna kommer också att bli bättre. Redan i slutet av året kommer tågen att börja gå mot Eslöv.

Tågförbindelserna har för övrigt blivit bättre bara under den korta tid vi har bott här. När vi flyttade hit gick tågen bara varannan timme på helgen (varje timme på vardagarna), men nu går de varje timme. Dessutom har de satt in ett tåg extra i morgontrafiken och extra bussar på hemvägen så man har fler alternativ.

Morgontåget är det förresten som om Skånetrafiken ringt upp mig och frågat om hur jag ville ha det.

När vår son Hampus började på dagis hösten 2014 så fick vi reda på att de äter frukost mellan 7.30 och 8.00 och därför vill de inte att man lämnar sina barn under den tiden. Så jag lämnade honom 07.30 och sen gick jag till stationen, fem minuter gångväg från dagis, och väntade på tåget till Lund som gick 08.03.

Hade Skånetrafiken ringt då så hade jag sagt:

-Ni får gärna sätta in ett extratåg som går vid 07.40. Och kan ni se till så att det anländer tio minuter tidigare så man slipper stå ute och frysa så hade det varit perfekt!

-Det fixar vi!

07.31 anländer tåget från Malmö, stannar i Teckomatorp till 07.40 och går sedan tillbaka till Malmö. Och jag är på jobbet i Lund nästan en halvtimme tidigare än innan vilket gör rätt mycket på flexen.

Att vi trivs i Teckomatorp blir extra tydligt när vi tittar på våra almanackor i vår sommarstuga, där vi prickat av vilka dagar vi varit där. När vi bodde i Malmö åkte vi dit nästan varje helg och som mest hann vi med nästan 100 dagar på ett år.

Sedan vi flyttade till Teckomatorp för snart fem år sedan har vi inte varit där mer än max 50 dagar totalt. Ifjol sov vi inte över där en enda gång. Vi trivs för bra hemma helt enkelt.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2016-01-25 20:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Åka tåg med fienden

Det här hade jag missat.

Sydsvenskan skrev häromdan att Kalle Lind - komiker, författare, radiopratare och Eslövsambassadör - har rekryterats till Skånetrafiken efter en raljerande krönika i Sydsvenskan och City om hur det är att köpa biljett i Skånetrafikens biljettautomater.

Rekryteringen innebär att Kalle ska vara med och tycka till om utvecklingen av de nya biljettautomaterna som ska vara på plats 2018.

Kul!

Kalle ersatte förresten Fredrik Backman (författare till boken En man som heter Ove bl.a) som krönikor i City, en tjänst som jag faktiskt också fanns med i diskussionerna kring efter att ha skrivit en gästkrönika för tidningen som blev mycket uppskattad.

Andra bloggar om: , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Media/Tidningar.

Söndag 2016-01-24 13:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Sherlock!

Snart drar specialavsnittet av Sherlock igång på SVT1. 21.00 börjar det och det speciella med avsnittet är att Sherlock (Holmes) och John (Watson) nu flyttats tillbaka till slutet av 1800-talet.

Det ska bli väldigt kul att återse Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i rollerna.

Vill ni veta mer om historien bakom Sherlock Holmes så måste ni läsa Mattias Boströms bok Från Holmes till Sherlock som jag skrev om här.

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Lördag 2016-01-23 20:36
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nio år sedan uppsägningen

Idag är det nio år sedan Båstad fick det chockartade beskedet att ett av kommunens största arbetsgivare och min dåvarande arbetsplats Eljo skulle läggas ner och produktionen flyttas utomlands.

Så här skrev jag då.

För mig personligen var det dock det bästa som kunde hända. För även om jag hade börjat söka jobb i Malmötrakten (jag hade precis träffat Elin som bodde där, och satt faktiskt på en anställningsintervju när telefonen ringde och jag fick reda på att vi i kvällsskiftet skulle infinna sig på jobbet tidigare pga ett informationsmöte där vi fick beskedet om nedläggningen) så var de jobb jag sökte liknande fabriksjobb som jag redan hade och det var inte alls utvecklande för mig.

Men jag hade tur och fick jobb på Universitetsbiblioteket i Lund där jag fortfarande jobbar bara några månader senare.

Jag hade ju tidigare gjort deras bokningssystem för grupprum (som jag bland annat skrivit om här och här) som timanställd och bara en månad efter det att min uppsägningstid på Eljo gick ut så kunde jag börja jobba på UB.

Det är lite synd att Facebook inte fanns vid tiden för nedläggningen för alla var vi i stort behov av att hitta en mötesplats där vi kunde se vad som hände med alla. Jag programmerade ett forum för ändamålet men vi var nog bara ca 10% av alla anställda som skaffade inloggning dit.

Visst har det gjorts Eljosidor i efterhand, men då var behovet inte lika stort längre, de flesta hade gått vidare med sina liv och hittat nya arbeten och gemenskaper.

Och Båstad klarade sig också ganska bra ur krisen. I Eljos lokaler finns det nu en företagsby med mer än 60(!) olika företag.

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2016-01-22 17:51
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Skönt besked!

För alla oss som har Rögle i hjärtat är namnet Kenny Jönsson något alldeles speciellt. Han debuterade i A-laget innan han fyllt 18 år, var en av lagets bästa backar de två säsongerna som först ledde till avancemang till Elitserien (nuvarande SHL) och sen även en säsong i nämnde serie. Detta var i början 1990-talet och efter det försvann Kenny till NHL i tio säsonger.

Han sa hela tiden att han ville avsluta sin karriär i Rögle, men det är många spelare som säger sig vilja avsluta sin karriär i moderklubben och sen kommer tillbaka när bäst-före-datumet egentligen passerats.

Kenny var på toppen av sin karriär när han kom tillbaka i mitten av 00-talet. Han blev utsedd till OS bästa back 2006 och spelade då med Rögle i Allsvenskan. Två år senare var han med och tog upp laget till Elitserien.

Karriären avslutades 2009 och sen dess har han bland annat haft olika träningsuppdrag, senaste i Skånes TV-pucklag.

I höstas under just TV-pucken så kollapsade han. Det rapporterades om blodförgiftning och att han var mycket trött och inte orkade träffa någon utanför familjen osv.

Sen blev det tyst. Och jag är nog inte ensam om att ha funderat över hur det har gått, hur han mår. Så sent som igår var jag nära att slänga iväg en tweet till Daniel Rooth, sportchef på Helsingborgs Dagblad och erfaren Rögleskribent för att höra vad han visste.

Men idag kom svaret i form av en artikel av just Daniel Rooth.

Kenny har drabbats av Crohns sjukdom och mår mycket bättre idag men räknar inte med att vara helt återställd förrän om en månad. Han berättar också att det kunde ha fått värsta tänkbara utgång, så det är skönt att höra att han är på benen igen.

Krya på dig, Kenny.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Fredag 2016-01-22 17:12
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Årets motionslopp i Skåne

Ni som har följt mig på bloggen ett tag vet att jag ger mig ut och springer då och då.

Nuförtiden blir det inte lika långa rundor som när det var som värst, då hände det att jag sprang tre mil, nu är det sällan det blir längre än en.

Under 2015 blev det inte mycket sprunget, men jag har försökt komma igång igen i början på det nya året och varit ute och sprungit i snön flera gånger hittills i år.

Jag och sambon har också investerat i ett lite dyrare löpband som jag dock inte hunnit använda jättemycket ännu då springandet i minusgrader gav mig känningar i ett lår.

Jag har också börjat kombinera springandet med två av mina andra intressen, statistik och programmering, och hoppas snart ha klart en sajt där man kan mata in sina resultat och sen få fram statistik över sin löpning. Jag lägger ut länken här när jag börjar komma nån vart.

Vi får se om jag springer något lopp i år. Tidigare så har jag sprungit både Göteborgsvarvet och Lundaloppet vid flera tillfällen, men nu var det ett tag sedan. Men det finns en hel del att välja på i Skåne så även om det inte skulle bli något av dessa två så finns det fler alternativ. Kolla nedan.

[Sydsvenskan: Motionslopp i Skåne 2016]

Sydsvenskan har för övrigt tagit bort sin betalningsspärr på alla sina nyheter på hemsidan. Läs om varför här.

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2016-01-21 18:36
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bästa Kristoffer Appelquist!

Igår upptäckte jag att Kristoffer Appelquist lagt upp några filmklipp där han parodierar kategorin vita män som sitter i en bil och spelar in klagomål på samhället. Och det är så fruktansvärt roligt! Kolla hans senaste video här. Fler finns på hans Facebooksida.

Jag hade gärna bäddat in klippet istället för att bara länka till det, men det ligger på Facebook och för att bädda in en video därifrån behöver man klistra in 40 ton kod som dessutom inte fungerade när jag testade.

Youtube! Kan inte ni hålla en lektion för Facebook i hur man bäddar in ett filmklipp på ett effektivt sätt?

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Onsdag 2016-01-20 19:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!En söt historia, hur gick det?

Häromveckan skrev jag om pappan som efterlyste studsbollar för att muntra upp sin son och ikväll satt jag och undrade hur det gick för honom.

En googling senare fick jag reda på att sonens samling nu överstigit 500st! Och sonen är förstås jätteglad.

För att få en bättre uppfattning hur många bollar det är kan man kolla in videon med hela samlingen nedan.Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2016-01-19 20:12
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jobbord, igen

Jag läser på bloggen Blind Höna om en 30-meningarsnovell om hur det kan låta på en arbetsplats i framtiden. "Nanobacons!"

För ett par månader sedan skrev jag ju om 10 ord på min arbetsplats och det går ju mer och mer åt det hållet att kommer man in på en arbetsplats och lyssnar på en konversation där är det inte alls säkert att man fattar ett dyft om vad det handlar om.

Ett exempel från när jag började jobba på Universitetsbiblioteket i Lund var när jag hörde att Nu har Lovisa hängt sig i receptionen igen.

Det var alltså ett datorprogram som hängt sig på datorn i receptionen. Det handlade inte om en självmordsbenägen medarbetare.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2016-01-18 21:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ett vinterminne

Nu när vintern kommit till Skåne på allvar med både snö och minusgrader så minns jag en rast när jag gick på lekskolan.

Vi hade fått vinterns första snö och vi hade en backe på skolgården som vi kunde åka pulka i.

Jag hade hämtat min pulka i förrådet och skulle gå upp för backen för att åka, men jag hade fått världens halaste stövlar på mig..

Så varje gång jag lyckats ta mig upp en bit så halkade jag ner igen.

Och det var ju inte enklare om man hade en pulka att försöka få med sig upp. Så jag tror att jag frågade en kompis om han kunde ta med min pulka upp också och det gjorde han.

Efter många försök lyckades jag äntligen ta mig upp till toppen av backen men hittade inte min pulka. Frågade kompisen var den var, han såg sig omkring och pekade sen ut min pulka. Längst ner i backen hade den farit.

Det blev inte så mycket pulka åkt den dan..

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Söndag 2016-01-17 15:13
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!En till söt historia

I torsdags skrev jag om den söta historien om pappan som försökte samla in studsbollar till sin son.

Idag läser jag om en annan söt historia, om den blyga killen som satte sig ner med en gitarr, sjöng en låt och försvann men som återupptäcktes 20 år senare.

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Lördag 2016-01-16 15:35
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Pinsamt, Expressen

Jag såg en länk på Twitter till en Expressenartikel som sa att Ashley Olsen dött.

Är det bara jag som tänker på Olsen-tvillingarna från TV-serien Huset fullt?

Nu var det inte alls henne det handlade om utan om en konstnär med samma namn, vilket man ser om man googlar på Ashley Olsen död. Man ser också att det bara är Expressen och Nyheter24 som tar upp denna händelse.

Googlingen visar också att sajten pressen.se fångade den första versionen av artikeln där man kan läsa att det är den amerikanska artisten Ashley Olsen som dött.

Inte ens Expressen hade alltså koll på vem denna Ashley Olsen var, men eftersom hon delade namn med en kändis så blev det en artikel.

Och visst, det engelska ordet artist blir lätt detsamma på svenska om man inte har koll, men borde man inte ha det om man skriver för en tidning?

Och borde inte en tidning dessutom ha så mycket kurage att man inte skriver en sån här artikel bara för att få klick?

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Media.

Fredag 2016-01-15 19:11
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!En söt historia!

Jag såg på Facebook att någon delat en status från en pappa vars son har autism och har det kämpigt med kompisar och känslor just nu.

Något sonen tycker om är studsbollar och pappan frågade därför om det fanns någon som kunde tänka sig att skicka bollar till honom för att visa att det finns folk som bryr sig om honom. Och det gjorde det!

Jag vet inte hur många som skickat men jag såg någonstans att hundratals människor engagerat sig så är det bara en bråkdel av dessa som verkligen skickar en boll eller två så lär sonen ha fullt upp ett tag framöver.

Aftonbladet har skrivit en artikel om saken

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Internet.

Torsdag 2016-01-14 18:19
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Världens största primtal - 12 år senare

Sånt här tycker jag är väldigt intressant!

För 12 år sedan skrev jag att man hittat ett nytt största primtal, ett tal som innehöll cirka 6.3 miljoner siffror och att en stiftelse i USA utlovat 100 000 dollar till den som hittar ett primtal med mer än 10 miljoner siffror.

När jag såg anteckningen i arkivet blev jag så klart nyfiken på hur det gått och vad världsrekordet ligger på idag.

För knappt tre år sedan, i februari 2013, rapporterade Ny Teknik att en matematikprofessor, Curtis Cooper vid University of Central Missouri, hittat ett tal som innehåller nästan 17,5 miljon siffror.

Men det var inte han som fick ta del av stiftelsens pengar då matematiker vid University of California i Los Angeles redan i september 2008 hittade ett tal som bestod av nästan 13 miljoner siffror.

Och att det finns mycket prispengar i den här sporten visar också den nya belöningen som består av två priser på sammanlagt 400 000 dollar till den som först hittar ett primtal som består av 100 miljoner siffror.

Sverige låg ett tag i topp i den här grenen. 1957 hittade matematikern Hans Riesel ett primtal med 969 siffror vilket då var världsrekord, ett rekord som stod sig ända till 1961.

Hans Riesel intervjuades av Ny Teknik i samband med offentliggörandet av upptäckten av det första primtalet över 10 miljoner siffror.

Det nya världsrekordet skrivs förresten enklast 257 885 161-1 och är ett Mersenneprimtal vilket innebär att potensen (57 885 161) också är ett primtal.

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Onsdag 2016-01-13 11:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!12 januari i historien

Mitt bloggande går lite på sparlåga just nu så det är skönt att det finns ett arkiv att hitta inspiration ifrån.

Dessa nyheter bloggade jag om tidigare år detta datum:

2003: Robyn, Ace of Base och The Ark ligger på Svensktoppen
2004: Cash-kortet försvinner
2005: Bloggdebatt i InternetWorld

Sen har det ju hänt andra saker också detta datum:

1528: Gustav Vasa kröns till kung.
1932: Hattie Caraway blir första kvinna i den amerikanska senaten.
1957: TV-programmet Kvitt eller dubbelt har svensk premiär.
1973: TV-programmet Fleksnes fataliteter har svensk premiär.

Som om inte detta vore nog så fyller bloggkompisen Håkan år idag. Grattis!
Fler historiska händelser detta datum hittar du på Wikipedia.Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Tisdag 2016-01-12 20:32
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!David Bowie död

En av musikens stora, David Bowie, har avlidit.

Först dementerades hans död som en s.k hoax, ett falskt rykte på internet, och det är inte första gången kändisar råkat ut för den här typen av hoaxer.

Eminem, Cher och Paul McCartney är några exempel.

Och det är ju lätt att starta ett sånt här rykte eftersom människan går på känsla.

Ser du att någon skrivit RIP om din favoritartist på Twitter, Facebook eller liknande så är det lätt att själv skriva samma sak utan att dubbelkolla. Och så sprids det.

Och även om någon synar bluffen så är skadan redan skedd. Ryktet har ju då spridits vidare.

Så skriver folk RIP i dina kanaler, dubbelkolla gärna en tidningssajt eller artistens officiella kanaler.

Den här typen av rykten fanns dock även före internet. Charlie Chaplin och Frank Sinatra har till exempel och rapporterats döda medan de fortfarande levde.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Kändisar.

Måndag 2016-01-11 16:52
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jag roade ståuppkomiker redan för 11 år sen!

I mitt bloggarkiv ser jag att jag för 11 år sedan skrev att min sajt Sedelprojektet roar ståuppkomiker.

Det var Klas Åkerblom som hade hittat min sida och utsett den till en av Sveriges roligast sidor.

Senare har jag faktiskt blivit bokad till Klas standupklubb på Fåfängan i Stockholm så vi har både träffats och uppträtt ihop.

[Sedelprojektet]

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Söndag 2016-01-10 14:25
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jag och Anna-Lena Bergelin

Jag ser i mitt bloggarkiv att jag för 12 år sedan skrev en kort bokrecension av boken Kattguld av Anna-Lena Bergelin (då Brundin) och Staffan Heimersson.

Detta var ju flera år innan jag började med standup och lärde känna Anna-Lena.

Första gången vi träffades var på Norra Brunn i Stockholm i början av 2007. Då var hon som en karikatyr av sig själv, betydligt mer uppskruvad än sin scenperson eftersom hon precis slutat snusa berättade hon.

Efter det har vi uppträtt tillsammans, gått på workshop tillsammans och till och med turnerat tillsammans.

Workshopen var en workshop för yrkesverksamma komiker på Fridhems Folkhögskola i Svalöv. En av få saker jag kände till med Svalövs kommun när jag flyttade till Teckomatorp faktiskt.

Vi var ett tiotal komiker som under fem dagar bodde tillsammans på skolan och utvecklade skämt på dagarna och uppträdde på kvällarna. Riktigt kul!

Och 2014 fick jag chansen att turnera med henne då jag var en av komikerna som var med i Anna-Lena Bergelin med vänner!. Väldigt kul och lärorikt!

Du kan läsa mer om Anna-Lena (som tog tillbaka sitt flicknamn Bergelin för några år sedan) på hennes hemsida.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Humor/Stand up comedy.

Lördag 2016-01-09 11:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!18 saker som hände mig under 2015

Ah, fredag! Årets första helg är här!

Egentligen skulle man vilja ha alla 52 helgerna på rad efter varandra, men då hade man å andra sidan haft alla arbetsdagar i rad resten av året så det är nog ändå bra att man inte kan välja.

Häromdagen såg jag att jag i början av 2008 bloggade om tio saker som hände mig under 2007 och blev sugen på att göra en liknande lista över 2015.

Men det tog några dagar att fylla upp den då mitt minne inte hade min blogg att ta stöd av. Bloggandet kom ju inte igång igen förrän i november.

Men nu har jag en färdig lista och det hamnade till slut faktiskt 17 saker på den.

15 februari: Jag och Elin sätter upp vår första egna föreställning i form av 101 saker du inte visste om Eslöv, en föreställning i två akter på Medborgarhuset i Eslöv som lockar ca 150 personer.

21-22 mars: Jag är i Linköping och träffar mina två bröder på tu (tre?) man hand för första gången på väldigt, väldigt länge, kanske är det första gången sedan vi flyttade hemifrån i slutet av 90-talet.

29 mars: Jag satt hemma hos en kompis och såg Rögle slå Västerås med 2-0 vilket innebar avancemang till SHL!

9-16 april: Jag är ute på turné med bland annat Anna-Lena Bergelin (tidigare Brundin), en turné som började redan 2014 då vi besökte 10 orter under två veckor.

4-6 maj: Min far kommer ner till oss och hjälper oss att bygga ett staket runt tomten då Hampus börjar bli mer och mer rörlig och kommer att börja utforska trädgården till sommaren. Då är det bra om han inte kan springa ut på vägen. Eller in till grannen.

6 juni: Jag var på bröllop utanför Trelleborg där Jenny & Daniel gifte sig. Det kändes som jag varit där förut och innan kvällen var slut hade jag och Elin kommit fram till att det måste varit där Elin uppträdde en av de första gångerna jag följde med henne och såg henne göra ett företagsjobb (standup). Detta måste ha varit i slutet av 2006.

23 juli: Jag står på scen inför drygt 500 personer på Landskronakarnevalen där Teckomatorps Humorfabrik arrangerar föreställning med bland andra Al Pitcher.

25 juli: Jag och min familj firar våra födelsedagar (jag och Elin fyllde 40 under året och vår son Hampus fyllde 2) på Folkets Hus i Teckomatorp tillsammans med släkt och vänner.

1 augusti: Jag besöker Torrlösa Happening för första gången. Detta är en konstutställning/konsert/happening/allt möjligt hemma i trädgården hos Bengt Backlund. Ända sedan jag och Elin arrangerade standup i Teckomatorp för första gången 2012 så har Bengt hjälpt oss med marknadsföring och vi har varje år sedan dess planerat för att se vad det är som händer hemma i hans trädgård, men det har aldrig funkat förrän 2015.

22 augusti: Jag fyllde 40 år och samma sommar fick vi ny hastighetsbegränsning genom byn. Japp, 40 där också.

30 augusti: Jag var kommentator på Torpaloppet.

5 september: Jag besökte och uppträdde på Lund Comedy Festival.

7-13 september: Jag höll i kontot @Sweden på Twitter och hade för en vecka över 80 000 följare.

3 oktober: Åkte Öresund runt med familjen. Åkte Metro utan förare vilket var en häftigare upplevelse än jag vill erkänna. Detta var på den tiden kan man kunde åka över bron utan ID-handlingar...

22 oktober: Arrangerade föreställning med bland andra Lennie Norman i Teckomatorp inför ca 150 personer.

1 november: ASP stängdes ner på mitt webhotell och majoriteten av mina sidor försvann. Endast Kändisars Födelsedagar, Sedelprojektet, Min standupsajt och Klocklös i Tiden startade upp i nya PHP-versioner. Började blogga igen här också.

6 december: Var med i ett bejublat Lucia(upp)tåg i Folkets Hus i Teckomatorp under skyltsöndagen.

8 december: Flyttade in i nya lokaler på jobbet på Universitetsbiblioteket i Lund. Det är femte stället i huset jag jobbar på sedan jag började här 2007. (Klicka här om du vill jobba med mig! Sista anmälningsdag 18/1.)

Vad hände dig under 2015? Kommentera gärna, eller länka till din egna blogganteckning!

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2016-01-08 18:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögles novemberIkväll är det återigen SHL-match för Rögles del då man tar emot Djurgården hemma i Lindab Arena. Det är fjärde matchen efter juluppehållet för Rögles del och man har verkligen blandat och gett. Så här har de tre tidigare matcherna slutat:

Rögle - Örebro 7-2 (säsongens största seger)
Linköping - Rögle 7-2 (säsongens största förlust)
Rögle - HV 71 6-2

Men det var inte det jag tänkte ta upp utan matcherna i november.

Jag har nämnt det i förbigående tidigare, men tänkte nu visa hur dåligt det egentligen gick i november.

Rögle har en historia av att göra dåligt ifrån sig under just november och den här säsongen var inget undantag.

Så här ser tabellen ut just nu efter 30 (vissa har 31) spelade matcher:

1 Frölunda 31 20 6 5 0 119-67 70
2 Skellefteå 31 21 6 3 1 96-62 70
3 Växjö 31 16 10 2 3 94-80 55
4 Linköping 30 12 8 6 4 89-73 52
5 Brynäs 31 14 11 4 2 88-80 52
6 Luleå 30 15 11 2 2 80-81 51
7 Färjestad 30 11 7 5 7 78-77 50
8 Djurgården 30 14 11 1 4 77-71 48
9 HV71 31 12 14 4 1 87-81 45
10 Örebro 30 10 13 3 4 81-88 40
11 Malmö 30 9 16 2 3 70-90 34
12 Rögle 30 9 16 1 4 70-89 33
13 Modo 31 7 20 2 2 78-109 27
14 Karlskrona 30 1 22 2 5 64-123 12

Så här ser tabellen ut om man bara räknar in de matcherna som spelades i november:

1 Skellefteå 7 6 0 1 0 27-11 17
2 HV71 7 4 1 1 1 19-12 15
3 Växjö 7 5 2 0 0 19-14 15
4 Frölunda 7 3 2 2 0 22-18 13
5 Örebro 8 3 3 1 1 23-17 12
6 Djurgården 7 4 4 0 0 22-17 12
7 Modo 8 3 3 1 1 22-23 12
8 Luleå 7 4 3 0 0 15-20 12
9 Brynäs 7 3 3 1 0 19-14 11
10 Malmö 7 3 3 1 0 17-18 11
11 Linköping 8 1 3 1 3 18-21 8
12 Färjestad 7 1 3 0 3 11-21 6
13 Karlskrona 7 0 3 1 2 13-25 5
14 Rögle 7 1 6 0 0 10-26 3

Sämsta novemberlaget alltså. Och att laget gärna skulle klippa ut november ur kalendern visar tabellen över alla spelade matcher i serien som inte spelades i november:

1 Frölunda 24 17 4 3 0 97-49 57
2 Skellefteå 24 15 6 2 1 69-51 46
3 Linköping 22 11 5 5 1 71-52 44
4 Färjestad 23 10 4 5 4 67-56 44
5 Brynäs 24 11 8 3 2 69-66 41
6 Växjö 24 11 8 2 3 75-62 40
7 Luleå 23 11 8 2 2 65-71 39
8 Djurgården 22 10 7 1 4 55-54 36
9 HV71 23 8 13 3 0 68-69 30
10 Rögle 23 8 16 1 4 60-63 30
11 Örebro 22 7 10 2 3 58-71 28
12 Malmö 23 6 13 1 3 53-72 23
13 Modo 23 4 17 1 1 56-86 15
14 Karlskrona 22 1 19 1 3 53-98 7

Men förhoppningsvis följer årets säsong tidigare mönster och i så fall var november säsongens formsvacka och från och med nu blir det bara bättre och bättre.

Min förhoppning är att laget hamnar bland de 12 främsta och därmed slipper kvala för att stanna kvar. Skulle man hamna topp-tio är det en rejäl bonus som innebär slutspel (eller play-in som det kallas för lag nio och tio).

Andra bloggar om: , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2016-01-07 18:35
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Folk som inte sköter sig - 12 år senare

Idag för 12 år sedan stängde jag ner kommenteringsmöjligheten på min sida Kändisar Födelsedagar. (Läs här)

Anledningen var alla de hatkommentarer av rasistisk och nazistisk natur som börjat fylla vissa av kändisarnas kommentarsfält.

Det var inte så vanligt med sånt på den tiden, åtminstone inte i mina kanaler, men nu finns det överallt och är en grogrund till Sverigedemokraternas framgångar.

En som kommenterade min anteckning för 12 år sedan var Annica Tiger som dog igår.

Hon är en av de närmare 7000 kändisar jag har i mitt register. Hon är en av få som står som legend. Men en legend är hon för oss som var med när internet kom. Det var inte bara hennes html-skola utan också hennes samlingssida Reload för folk som skrev dagbok på nätet.

Den var en av anledningarna till att jag började skriva vilket senare ledde till den här bloggen.

Nedan hittar du länkar till fler reaktioner kring hennes död.

Min blogganteckning från igår
Dagens analys
Dagens Industri
Kulturbloggen

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Internet/Mina sidor.

Torsdag 2016-01-07 17:18
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Vila i frid, Annica

Alla som började bygga hemsidor på 90-talet har säkert hört talas om Annica Tigers html-skola.

Det var där jag och många med mig lärde sig html och vi är många som har henne att tacka för att vi jobbar med det vi gör idag.

Ikväll läser jag på Facebook att hon inte finns med oss längre.

Tack för att du delade med dig av dina kunskaper, Annica, och tack för att du är en starkt bidragande orsak till att jag jobbar där jag gör idag och för att den här bloggen finns.

Vila i frid.

Andra bloggar om:

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2016-01-06 19:55
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Lästa böcker 2015

Jag läste inte mer än en handfull böcker under 2015, men det är en sak som jag vill försöka ta upp igen under det kommande året.

Under 2003-2006 listade jag varje år vilka böcker jag läst under året och totalt landade det på 139 stycken.

Jag förde inte någon statistik över vilka böcker jag läste under fjolåret så jag minns faktiskt inte vilka det var eller hur många det blev. En man som heter Ove av Fredrik Backman (boken som just nu är bioaktuell) är nog den enda jag kommer ihåg just nu. Och hans Britt-Marie var här ligger och väntar i bokhyllan.

Däremot har jag redan hunnit läsa ut en bok jag fick i julklapp - Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström.

Mattias är Sherlockexperten som är anledningen till att jag började följa TV-serien Sherlock.
Mattias höll på med standup ett tag och vi träffades som hastigast på Malmö Comedy Festival för några år sedan. En trevlig kille.

Men det var när han började twittra exalterat om den kommande TV-serien som jag blev intresserad av se den och visst var det bra.
Jag hade tidigare försökt traggla mig igenom Baskervilles hund någon gång under skoltiden men fastnade aldrig för den och läste sedan aldrig något av Sir Arthur Conan Doyle trots att jag läste massor av spänningsromaner i tidiga tonåren.
Femböckerna och Mysteriböckerna av Enid Blyton och pappas gamla Bigglesböcker (jag minns inte vad de handlade om men herregud vad bra de var!) var något av det som lästes.

Och nu har jag alltså läst min första bok om Sherlock Holmes. Och det är verkligen en bok OM Sherlock Holmes. Alltifrån hur han kom till, till hur han överlevde sin författare och vidare till dagens hysteri kring TV-serien från BBC.
Är du det allra minsta nyfiken på Sherlock Holmes så rekommenderas den här boken varmt!

Den 23 januari visar för övrigt SVT specialavsnittet av Sherlock där Holmes och Watson flyttas tillbaka till 1890-talet.

Relevanta länkar:
[SherlockHolmes.se - Mattias Boströms omfattande fansajt]
[Mina lästa böcker 2003]
[Mina lästa böcker 2004]
[Mina lästa böcker 2005]
[Mina lästa böcker 2006]

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Torsdag 2016-01-06 18:36
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dagens fråga

Är det bara jag som ofta vaknar med lite lätt huvudvärk om jag sovit en stund på dan? Vad kan man i så fall göra för att undvika huvudvärken?

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet/Funderingar.

Tisdag 2016-01-05 20:01
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tionde året på samma jobb

Idag började jag jobba igen efter julledigheten och går nu in på mitt tionde år på samma arbetsplats.

Jag jobbar ju sedan slutet av 2007 på Universitetsbiblioteket i Lund så det dröjer ett tag innan jag kan fira 10-årsjubileum, men räknar man 2007 som första året, 2008 som andra osv, så blir ju faktiskt 2016 mitt tionde år.

Skulle jag vara kvar i september 2017 så blir detta min första anställning som vara i 10 år. Eljo var nära att klara det, men där upphörde min anställning tre veckor före 10-årsjubileet när fabriken lades ner och flyttade utomlands.

Nu har du förresten chansen att få jobba med mig. Vi söker en ny medarbetare till min avdelning så är du intresserad av fotografering och skanning och vill umgås med mig lite oftare så sök!

Sista ansökningsdag är 18 januari.

Andra bloggar om: , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2016-01-04 16:34
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Lip sync battle

Lip sync battle..

Har ni sett det? Både Comedy Central och TV6 har börjat vissa det här programmet där kändisar ska mima till låtar.

Det är synd att de visar det här programmet då det tar plats från annat i tablån som hade varit bättre. Vad som skulle varit bättre? Tja, vad som helst.

Egentligen är det samma program som vi hade i Sverige på 90-talet, Småstjärnorna. Man har bara bytt bort barnen mot kändisar.

Här kan ni se ett exempel från Lip sync battle.

Här kan ni se ett klipp från Småstjärnorna. (Varning för sötchock!)

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Söndag 2016-01-03 16:27
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Apropå Johan Glans

Jag skrev ju om Johan Glans häromdan och i det senaste avsnittet av Kalle Linds podd Snedtänkt så är det just Johan Glans som är gäst och ämnet är Monty Python.

Kalle Lind och Johan Glans är för övrigt kompisar från uppväxten i Eslöv.

Andra bloggar om: , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Humor/Stand up comedy.

Lördag 2016-01-02 13:54
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nystart

Så var 2016 här och det är dags för nystart.

Att äta nyttigare och motionera mer är jag knappast ensam om att ha som mål för året.

Men jag tänker också blogga mer än jag gjorde ifjol. Det är utvecklande att försöka få ihop en bloggpost och inte bara få en tanke och sen släppa den.

Jag har några såna tankar kring kommande poster som jag ska försöka formulera under 2016.

Och så hoppas jag hitta några nya bloggfavoriter. Tipsa gärna!

Andra bloggar om: , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Fredag 2016-01-01 22:02
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!