Alla anteckningar skrivna i augusti 2003

Fördelar och nackdelar med EMU

Jag gjorde nyss två sökningar på Google för att se vad som gav mest träffar: "Fördelar med EMU" eller "Nackdelar med EMU".

"Nackdelar med EMU" fick 265 träffar.

"Fördelar med EMU" fick 251 träffar.Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/EMU.

Söndag 2003-08-31 20:22
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 35

Måndag: Ny blogg: Eye of the Håk
Ny blogg: andrajenny
Steffanie rapporterar om nytt bloggrekord. Klocklös i Tidens klättring från nummerhi 18 till nummer 10 (nu elva) på två veckor nämner hon dock inte, så jag får väl göra det här i stället. :)
Kalle (Klätterträdet) har börjat recensera. Först ett antivirusprogram, sedan en film och efter det en skiva.
David (Månhus Beta) berättar om Kärlek via RSS. Hade inte Svenne Rubin en låt som hette nåt i stil med Vi möttes på folktandvården? Men det är nya tider nu.
Henrik Torstensson bloggar numera också på Googlekoll.

Tisdag: Bengt O Karlsson gör som jag och summerar med den äran.
David (Månhus Beta) gillar inte sin bank för tillfället.

Onsdag: Steffanie har flyttat sina tyska anteckningar till en egen blogg.
Jonas (Blind Höna) berättar om nyponsoppans hemlighet

Torsdag: Hilweh har haft en bra dag. :)
Kalle (klätterträdet) flyttar och detta är sista anteckningen på ett tag, om inte Bredbandsbolaget visar sig vara snabba.

Fredag: Friday five har blivit Fredagsfyran tack vare Andreas på Version Noll.
Kalle (klätterträdet) var tillbaka snabbare än väntat.
Peter Lindberg har varit på filminspelning på Konsum.

Lördag: Ny blogg: Solrosens weblog
Erik (Mymarkup) berättar om varför det är så bra att dela med sig och av sitt utrymme och låta andra blogga.
Jonas (Blind Höna) avslöjar vem som blir sossarnas nästa partiledare. Var det en slump att regeringens hemsida drabbades av driftavbrott samma dag?

Söndag: Thorvald (Förvetet) säger vad han tycker om Lars Winnerbäcks version av Hum hum i Humlegården.
Jonas (Blind Höna) fortsätter med sina funderingar kring svenska språket, denna gång bland annat om "multivokala ord: som innehåller alla alfabetets vokaler."

Under veckan har dessutom Håkan på Eye of the Håk bloggat om myrsamhällen. Det är intressantare än vad man kan tro på förhand.

weblogs.se finns det nu 268 (+7) webbloggar som 178 (+8) användare håller koll på.
Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-08-31 19:57
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kent vecka 35

För 13:e veckan ligger Kent på Svensktoppen med låten Pärlor, som vanligt på nionde plats.

Kents hemsida rapporteras det att försäljningen av Vapen & Ammuntion nu placerat 300 000 exemplar eller 5 x platina.

Det hade varit kul att se en lista över de tio mest sålda svenska albumen i Sverige genom tiderna. Jag tror inte V&A hamnar där, men topp 100 borde väl vara nådd nu?

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Söndag 2003-08-31 12:19
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Humor

Vad är roligt? Vad är det som gör att någonting är roligt? Vad skrattar vi åt?

För sju år sedan enades jag och en vän om att det finns tre saker som humor byggs upp kring; tajming, improvisation och sinne för proportioner. Stämmer det?

Nja, inte riktigt. Tajming är förstås viktigt i vissa fall för att det roliga ska bli roligt, men det är inte själva tajmingen som är rolig. I så fall hade alla spelfilmer med dess skådespelare och den tajmade dialogen varit skitkul. Brist på tajming är däremot alltid roligt.

Improvisation då? Hasse&Tages Lindemansketcher var till stor del improviserade. Naturligtvis var frågorna och svaren bestämda i förväg, men det hindrade inte att Hasse (oftast) improviserade utifrån det bestämda manuset. I sketchen om Grådan (där Kissinger och Sadat (Tödde och Mödde) pratar om hur mycket grådår det är i Nilen) hör man tydligt (jag har bara en mp3-fil av sketchen, hade gärna haft en videosnutt istället) hur både Hasse Alfredsson och Gösta Ekman improviserad å det grövsta. Till exempel när Sadat säger till Kissinger att han ger sig fan på att Kissinger inte vågar äta en sån rälig groda, varpå Kissinger svarar "Äta en groda? Du är inte klok, grodor äter man väl inte, de har man ju till...." "Frukost?" frågar Sadat. Improvisation lång väg. Eller spelad improvisation. Det spelar egentligen ingen roll. Så länge publiken tror att det är improviserat och improvisationen är bra så blir det roligt.

Sinne för proportioner då? Vi kanske först ska klargöra vad detta innebär. En man som går genom ett rum är inte särskilt roligt. En man som går genom ett rum med en klocka som täcker hela väggen är lite roligare. Två män som talar i normal samtalston är inte särskilt roligt. Två män som genomför samma samtal skrikande är roligare.
En man som rånar en bank är inte särskilt roligt. En man som rånar en bank i kanindräkt är roligare. Det som avviker från det normala helt enkelt.

Inom proportionskategorin finns det också en del underkategorier. Absurditet till exempel. John Cleese levde i mina ögon mycket på det absurda i Falty Towers. Mycket av innehållet i NileCity och Percy Tårar är absurda.

När vi är inne på Percy Nilegård och gänget så är steget inte långt till ironin vilken jag också vill placera under "Sinne för proportioner". Att säga "Vilket vackert hus!" om ett ruckel är att snedvrida verkligen och dess proportioner.

Galenskap hittar vi här också. Mr Bean till exempel.

Sedan finns det två grupper som jag inte vet om jag kan placera under någon av de övriga eller om de borde stå för sig själva; underfundighet och igenkänning.

När jag skriver om varför vissa tycker att det verkar dötrist med flow så är det inte särskilt roligt i sig. Det roliga i det handlar mer om "Hur 17 kom han på det?". Smart humor helt enkelt. Ett annat exempel (och bättre) är när Henrik Elmér gjorde debut i Släng dig i brunnen, TV-programmet som gjorde svensk ståupp-komik känd för den stora massan. I inledningen av programmet får man se snuttar ur de deltagande komikernas uppträde. Henrik Elmér säger i detta klipp:

"Och så har jag tänkt på en annan grej, att om man tar alla sidorna på en vanlig speltärning och slår ihop dom, då blir summan 21!!"

Detta resulterar i ett stort skratt från publiken. Fattar du någonting? Nej, just det. Svaret kommer när man ser hela programmet. Innan han drar sitt skämt säger han nämligen till publiken att TV är och filmar idag och undrar om de inte ska göra något kul tillsammans. Jag kan ju säga något som inte alls är kul och så skrattar ni som bara den, fortsätter han.

Kika gärna på klippen från Släng dig i brunnen som finns på Henrik Elmérs hemsida. Han är nämligen i mitt tycke Sveriges mest underfundige komiker!

Sen har vi igenkänningen. Fast här skrattar vi väl egentligen inte för att det är roligt, utan för att det känns obekvämt att se någon i samma situation som en själv?

Skadeglädjen (tack Håkan!) är inte heller särskilt rolig. Här handlar mer om att hämden är ljuv och att det känns bra att se någon vi tycker illa om råka illa ut. Det är inte särskilt roligt, men det känns bra.

En annan sak som Håkan fick mig att få upp ögonen för är överraskningsmomentet. Jag hade inte väntat mig att höra Farmen-Qristina prata om draggning efter svärmor i fel sjö alltså blev det ganska roligt.

Vad tycker du är roligt, och varför är det det?


Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Lördag 2003-08-30 23:34
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Friidrotts-VM föder många frågor

Har ni följt TV-sändningarna från friidrotts-VM så har ni sett dem. De dyker upp under varje kastgren. Ja, kanske inte i kula, men när det gäller diskus, slägga eller spjut så har de genast varit där.

Jag pratar så klart om bilarna som ska köra tillbaka kastredskapen till kastarna. Dessa bilar.. Vem styr dem? Är de kanske målstyrda, först efter redskapet och sedan efter kastaren? Var förvarar man dem när det inte är tävling? I små, små garage? Behöver man besiktiga dem? Krävs det körkort eller annan utbildning för att få köra dem? (Om de nu inte är målstyrda och inte kräver någon förare alltså)


Men framför allt... Varför har inte plank skrivit om dem????


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Lördag 2003-08-30 20:07
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Milen

Jag gav mig ut på en ny löptur idag. Det blev milen den här gången. Eftersom jag fortfarande inte är nere på tider som jag är nöjd med på sexkilometersrundan, så hade jag inga höga mål när jag gav mig iväg. Allt under 55 minuter hade jag varit nöjd med.

När jag kom i mål hade jag klarat målet med 46 sekunders marginal.

När jag efteråt satt och pustade räknade jag lite för mig själv. Hur mycket tjänar man egentligen på att ta längre steg? Med min milfart så tar jag tre steg i sekunden. Om man ökar steglängden med en decimeter, vad blir sluttiden då?

Det borde inte ta längre tid att ta ett steg som är en decimeter längre än vanligt. Jag utgår i alla fall ifrån att man ökar hastigheten i steget tillräckligt mycket för att tidsförlusten ska bli noll.

Jag gick i mål på 54.14 idag. Det är 3254 sekunder. Om jag i varje steg hade kommit en decimeter längre och alltså tog tre steg i sekunden så hade jag alltså nått

10 000 (meter) + 3254 (sekunder) x 3 (steg per sekund) x 0.1 (meter längre per steg) = 10 976.2 meter

Detta ger en ökning med knappt 9.8%. Om vi drar av 9.8% på sluttiden 54.14 (3254 sekunder) får vi ungefär 48.55 (2935 sekunder). Det är en tidsvinst på drygt fem minuter.

Hur når man dit då? Styrke- och uthållighetsträning skulle jag tro. Man måste ju orka ta steg med denna extra decimeter.

Fortsättning följer...

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Lördag 2003-08-30 13:58
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bra artister med dåligt uppdaterade hemsidor

Var ska man hitta information om en artist om inte på nätet? När det börjar närma sig skivsläpp borde aktiviteten på den officiella sajten vara stor för att bygga upp intresset.

Jag tycker Kents hemsida är ett föredöme i sammanhanget. Inför förrförra skivan Hagnesta Hill släppte man dagarna innan släppet en ny låt om dan som man kunde lyssna på på hemsidan.

Det handlade visserligen bara om enminutersklipp i sunkigt .ra-format, men var fullt tillräckligt för att skapa intresse.

Inför förra albumet Vapen & Ammunition valde man att bara släppa texterna och bara från ett begränsat antal av låtarna.

I veckan läste jag i HD/NST att en annan av mina favoriter, Frida Snell, släpper nytt album i början av oktober. På Fridas officiella hemsidan kan man läsa

Fridas nya singel "Saturday Night" kommer att släppas i augusti/september i Sverige och Tyskland. Håll utkik här på hemsidan för releasedatum.

Sidan detta skrevs på uppdaterades senast i slutet av juli. Inte mycket till information, och inte mycket till intressehöjning där inte. Skivbolaget kanske satsar mer?

Fridas skivbolag heter Stockholm Records och varje artist på bolaget har en egen sida, precis som det borde vara. Jag klickar mig in på Frida Snells sida och letar efter information om nya skivan.

Under News läser jag att

Frida Snells fantastiska version av Smashing Pumkins super låt "Bullet With Butterfly Wings" ligger stadigt på Tracks.

Det var i maj det...

Inget på officiella hemsidan och inget hos skivbolaget. Äh, jag gör som vanligt då när jag inte hittar information; söker på Google. "Frida Snell" "nytt album" ger 16 träffar.
(Klocklös i Tiden är nummer fyra. :) )

Jag klickar på en länk till tidningen Norran.se som listar höstens skivsläpp, precis som NST/HD gjorde i veckan. Där får jag i alla fall reda på att albumet släpps vecka 41 och att det kommer att heta Super Alpha.

Resten av länkarna handlar som bäst om hennes debutalbum Black Trillium.

Om man går in på likaledes skivsläppande Bo Kaspers Orkesters hemsida och klickar på News så får man reda på att

Albumet "Vilka tror vi att vi är", släpps den 24 september.

Varför är det inte så enkelt överallt?
Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Lördag 2003-08-30 12:09
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bankrånare säger nej till EMU

I gårdagens NST/HD kunde man läsa en nöjeskrönika av Peter Andersson (länken är tidsbegränsad). Den handlar om den nya bankrånartrenden. T.ex sänder SVT en dokumentär om Norrmalmstorgsdramat på söndag och på tisdag börjar serien "Tusenbröder II".

Peter Andersson avslutar sin krönika med att konstater:

"Det är för övrigt bland de dömda bankrånarna vi hittar de enda svenskar som är riktigt säkra på hur de ska rösta i EMU-valet.
De kommer alla rösta nej. De nedgrävda kronorna kan vara värdelösa när de kommer ut från fängelset."

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/EMU.

Fredag 2003-08-29 18:53
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kvällsskiftet

Som jag skrev häromdagen så hade jag planer på att söka till kvällsskiftet på jobbet. Jag gjorde så också, men fick inte det. Tre sökte, två platser, en (jag) blev utan.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-08-29 18:06
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Huvudstadsspelet

Idag såg jag att mitt huvudstadsspel passerat 10.000 spelade spel. Därmed blev den sidan min tredje efter Kändisars födelsedagar och bloggen att passera 10.000 besök.

Sidan har funnits sedan 13 februari 2001 och i genomsnitt spelas det 10 spel om dan, trots att sidan är gräsligt ful. Funderar på att göra om både layouten och koden så att den ser snyggare ut och fungerar bättre.URL:en är http://stefa.se/matsa/spel.


Andra blogganteckningar i kategorin Internet/Mina sidor.

Fredag 2003-08-29 18:01
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kategorisering

Som Håkan skrev häromdagen så håller jag på att omorganisera min kategorisering. Det är egentligen inte så mycket kategorierna som förändras utan möjligheterna att ändra och lägga till efter hand.

I kolumnen till vänster har jag nu lagt in nya kategori-länkar. Alla anteckningar är inte konfigurerade för de nya kategorierna så alla kommer inte med, men det kommer.

Nu börjar jag äntligen få lite hyfs på Klocklös i Tiden! :)

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Onsdag 2003-08-27 21:36
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Upphovsrätt

Jag fick ett mail från SVT som hade synpunkter på mina direktlänkar till videoklippen från friidrotts-VM.

SVT har gjort en överrenskommelse med rättighetsinnehavaren till klippen att de enbart får direktlänkas från SVT´s sida.

Därför har jag bytt ut de länkar som fanns till SVT´s videoklipp mot andra länkar. Vill ni se dem igen så är det bara att gå till SVT´s sida om friidrotts-VM och leta upp dem.UPDATE!
Diskussion i ämnet pågår även på MyMarkup.

plank försöker provocera på sin blogg.Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Tisdag 2003-08-27 17:31
15 kommentarer.
Skriv en kommentar!Lossnar det nu?

Efter mitt tillkännagivande så har jag bara varit ute och tränat tre gånger. Alla gångerna har det blivit min sedvanliga sexkilometersrunda. De två första gångerna gick det trögt men idag började det släppa lite grand. Utförslöporna gick lekande lätt och det kändes som om jag hade kunnat trycka på bättre i den inledande uppförsbacken, men med tanke på att formen inte varit den bästa tidigare så vågade jag inte. Trots det kröp jag ner två minuter och landade på 33.17.

Jag funderar på att sätta upp en träningssida med mina resultat så jag slipper förpesta bloggen med ointressanta resultat. :)


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Tisdag 2003-08-26 22:32
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Test

Jag testar lite nytt igen.Den här gången är det permalänken och kommenteringssidan som fått sig en uppfräschning vilket bland annat innebär en mer Movable Type-liknande funktion samt en design som matchar huvudsidans.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Tisdag 2003-08-26 20:05
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Skola eller jobb?

För en tid sedan offentliggjorde jag mina planer på att börja studera igen, men en miss på VHS gjorde att jag blev struken i första omgången. Efter att halvhjärtat försökt få tag på dem utan att lyckas så stod beslutet fast när det definitiva besked kom för ett par veckor sedan.

Eftersom jag inte fått tag på lägenhet eller tagit tjänstledigt från jobbet (min planering är verkligen usel ibland) så blir det nu jobb åtminstone ett år till.

Eventuellt söker jag till kvällsskiftet som ska uttökas med två man den förste september. Jag går igenom för- och nackdelar för mig själv. Fördelarna leder med 7-3, men man får ju räkna in storleken också i det här fallet. Sju små fördelar är INTE mer än tre stora nackdelar!

Imorgon är sista anmälningsdagen.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2003-08-26 18:14
10 kommentarer.
Skriv en kommentar!Citat

Jag hörde en kort intervju med Farmen-Qristina igår efter att hon varit med i Fortet. Hon fick frågan vad hon tyckte och svarade:

"Det var så roligt och jag har skrattat mycket! Jag har inte skrattat så mycket sedan dom draggade efter svärmor i fel sjö!"

Ja, jösses.. :)

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Tisdag 2003-08-26 16:06
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!VM-guld, VM-guld, VM-guld!

VM-guld, VM-guld, VM-guld!
VM-guld, VM-guld, VM-guuuuuld!
VM-guld, VM-guld, VM-guld!
VM-guld, VM-guld!

*sjunger bättre än Patrik Ekwall, Edwin Moses och Christian Olsson tillsammans*


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Måndag 2003-08-25 22:59
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bakom kulisserna

Det är inte bara designen som är ny. Jag har roat mig med att ordna lite andra småskavanker på Klocklös i Tiden också idag.

Kategori-indelningen
När jag började blogga lade jag in 14 olika kategorier som jag räknade med att skriva om. När jag nu har skrivit ett tag så visar det sig att jag inte skriver så mycket inom vissa ämnen som jag trodde medan andra ämnen blommat ut desto mer. Därför håller jag på att pular med en funktion för att kunna ändra namn, ta bort och lägga till nya kategorier.

Bladlöss i träden
Min länksamling har fått en funktion som gör att jag kan hålla koll på vilka länkar folk klickar på. Det är alltid intressant att se vad ens läsare är intresserad av. Namnet "Bladlöss i träden" är så klart en "parodi" på namnet "Klocklös i Tiden".

30 anteckningar
Jag har också lagt in en gräns på 30 anteckningar. Detta gör att det inte blir så stor omställning vid månadsskiftena. Tidigare har bloggen varit alldeles tom innan jag postat mitt första inlägg för månaden.

20 000 besök
Idag fick dessutom bloggen sitt 20 000:e besök. Detta ger ett snitt på drygt 70 besök per dag. Kul att så många gillar vad ni ser så mycket att ni återkommer!

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Söndag 2003-08-24 22:03
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!7001!

2.12.12 innebar visserligen nytt personligt rekord även på 800 meter men gav inget europarekord. Men vad gör det när det blev guld och hon som tredje kvinna genom tiderna gick hon över 7000 poäng. Första svenska guldet är bärgat!


UPDATE!
Hon vann med 246 poäng till slut.


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Söndag 2003-08-24 19:28
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 34

Måndag: Siv (Spinster and Spin(n)ster) har varit och sett Per Gessle.
Rabarberrabarber har färgat håret.
Peter Lindbergs blogg "Lägg ut!" har flyttat till ny domän.

Tisdag: Gårdagens dokumentär om författaren Douglas Adams resulterade i några anteckningar, t.ex här:
* Blind Höna
* Version noll
Peter Lindberg och Erik Stattin har börjat spotta ut länkar.

Onsdag: Jag upptäckte en ny blogg på weblogs.se idag: me-me-me.

Torsdag: plank visar vad han tycker om att folk har börjat använda Google-Ads på sina sidor. Även på Henrik Torstenssons weblog om internet, Det perfekta tomrummet och Commemoro diskuteras dess vara eller inte vara.
Eftersom jag har skrivit om att Rabarberrabarber färgat håret så får jag väl skriva att Hilweh har klippt sig också. :)

Fredag: Siv] och Astor blir särbo. Vad ska Siv nu blogga om??
Erik (Mymarkup) berättar om en ny blogg; Martins blog.

Lördag: Eftersom jag varit borta några dar i helgen så vet jag inte när det hände, men Drullestigen har i alla fall fått lite snyggare och framförallt en fungerande design.
Andreas (version noll) presenterar inledningen av sin bok En skejtares oskuld.
Steffanies uppsats blev godkänd!

Ny(?) webblogg: Gunnar.se

Söndag: Peter (Nätkreatur) firar ett år som bloggare.
Carolina Klüfts framgångar i pågående friidrotts-VM har fått Thorvald (Förvetet) att yrka på partiellt yrkesförbud för sportjournalister.

Lotta (me-me-me) gillar precis som jag target="_blank". Hon berättar hur man får Movable Type att automatiskt lägga till target="_blank" på varje länk.
Eftersom möjligheten att välja hur man vill att länkar ska öppnas redan finns i mitt egenhändigt programmerade bloggverktyg så undrar jag naturligtvis när man får se valmöjligheten också på en MT-blogg.

weblogs.se finns det nu 261 (+10) webbloggar som 170 (+6) användare håller koll på.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-08-24 16:54
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny design

Ja, nu har jag släppt den nya designen. Min förhoppning är att alla blir nöjda den här gången. Visserligen finns både min första design och min gul/svarta kvar, men detta är alltså den design jag kör på i fortsättningen.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Söndag 2003-08-24 15:39
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!49.90 i spjut

Efter att ha preseterat 49.90 i spjuttävlingen (bara 34 cm från pers) så behöver Carolina Klüft springa 800 meter på 2.12.21 för att nå drömgränsen 7000 poäng. Skulle hon nå under 2.11.50 så slår hon även europarekordet från 1989 på 7007 poäng.

Att guldet redan är säkrat tar jag för givet. Barber behöver slå Klüft med över 18 sekunder för att vinna och de är ganska jämnbördiga.

Klüfts personbästa på 800 meter är strax över 2.13 så visst är 7000 poäng inom räckhåll, men det kommer hon förstås inte att ha en tanke på när hon springer. Hon idrottar ju för att det är kul!


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Söndag 2003-08-24 15:30
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Malmöfestivalen

Jag såg en hel del band när jag senaste två helgerna var nere på Malmöfestivalen.

Bland annat Mando Diao, Elin Sigvardsson, Timbuktu, Logh och Eric Gadd.

Elin Sigvardsson var lätt bäst.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Söndag 2003-08-24 12:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kent vecka 34

Har ni läst det förr? Kent är nia på veckans svensktoppslista med Pärlor.

Vidare rapporteras det att gästboken på Kents hemsida flytt till Bali.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Söndag 2003-08-24 12:10
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!X - X - 6.68

Nu blir det väl guld i sjukamp ändå? Efter två övertramp för Klüft och ett hopp på 6.61 för värste konkurrenten Barber så klämde Klüft i med 6.68 med nästan hela plankan till godo.

Därmed vann hon längdhoppet och utökade sin ledning till 217 poäng. Kvar återstår spjut (klockan 15.00) och 800 meter (18.35).


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Söndag 2003-08-24 11:45
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!Friidrotts-VM har börjat!

..och som det har börjat!

Carolina Klüft, tjejen som slår personliga rekord på löpande band fortsätter att göra det på VM i allra hårdaste konkurrens! Personligt rekord på 100 meter häck, personligt rekord i höjdhopp (med ett jättebra försök på 1.97 vilket skulle göra henne till bästa svenska genom tiderna efter Kajsa Bergkvist), personligt rekord i kula och slutligen personligt rekord på 200 meter. Hennes 22.98 är bara 16 hundradelar från svenskt rekord! Imorgon avgörs det, men än är guldet inte säkrat.

Lite i skymundan hoppade Christian Olsson 17.56 i sitt enda hopp i försöken i tresteg. I motvind!

Stefan Holm såg lite darrig ut i försöken i höjdhoppet men är i final.

VM har börjat bra för våra stjärnor!
Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Friidrotts-VM 2003.

Lördag 2003-08-23 21:02
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dagens födelsedagar

Idag fyller de här kändisarna år. Och så jag. :)

(Detta meddelande skickas med fördröjning. När det börjar visas är jag på Malmöfestivalen.)Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-08-22 00:01
13 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jag sticker igen

Japp, det blir ett par dagar till i Malmö. Jag åker ner nu och festivalar torsdag-fredag och kommer väl hem igen framåt lördag kväll.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2003-08-21 15:23
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nya HippHipp-föreställningar

Det tog två månader, sedan var alla 45000 biljetter till höstens HippHipp-föreställningar i Lund slutsålda.

Därför utökar man nu med ytterligare 18 föreställningar i januari-februari.

Mer information finns på hipphipp.nu.


Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Torsdag 2003-08-21 09:07
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Det blir ny design!

Ja, era kommentarer har övertygat mig. Jag kommer att göra några smärre justeringar men den nya designen kommer i stort sett att se ut som den gör nu.

Det blir dock inte förrän i början på nästa vecka då jag åker ner till Malmöfestivalen igen imorgon och stannar där några dar.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Onsdag 2003-08-20 22:27
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nytt test

Okej, vi gör ett sista test för kvällen. Denna post ska inte synas förrän klockan 20:00 om allt stämmer, trots att den är postad runt 19:56.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg/Test.

Onsdag 2003-08-20 20:00
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Test

Testing!Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg/Test.

Onsdag 2003-08-20 17:55
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny design?

Jag har suttit och joxat med ny design med tillhörande länklista (a la Erik och Peter Lindberg). Titta gärna och säg vad ni tycker. Min nuvarande svartgula var det inte många som gillade fullt ut har jag förstått.

Min nya design?


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Tisdag 2003-08-19 23:19
9 kommentarer.
Skriv en kommentar!Maraton

Det är inte skönt att springa. Det är inte ens roligt. Varför lägger man bara inte av och blir försoffad istället?

Den känslan brukar försvinna efter några turer i joggingspåret, men just nu är jag mitt uppe i den och måste tvinga mig själv att byta om och ge mig ut. Det gällde att förtränga alla tankar på vad jag skulle göra ikväll när jag kom hem efter jobbet och rusa ner i sovrummet, byta om och sedan lika kvickt ge mig ut annars hade det aldrig blivit av.

Men det blev alltså av. Jag hade satt upp mål på varje mellantid (har åtta stycken på min sexkilometersrunda som jag berättat om tidigare där jag sprang fem sekunder bättre mellan varje i jämförelse med torsdagens träning, sammanlagt alltså 40 (5 x 8) sekunder bättre i mål.

Till en början gick det bra. +2 efter första blev -22 efter andra och efter tredje hade jag knaprat av ytterligare 8 sekunder. Sen blev det värre. Jag tappade lite tid mellan varje mellantid och i mål var jag bara 13 sekunder före tiden från i torsdags, och inte alls de 40 som jag siktat på.

Men det kändes bättre än sist i alla fall så om 4-5 ytterligare sexkilometersrundor tror jag nog att jag är beredd att ge mig i kast med halvmaran. Eller åtminstone milen.UPDATE!

Mikael på Design after thought sprang Stockholm Marathon ifjol och säger att han kommer att göra det igen. 2004?
Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Tisdag 2003-08-19 20:41
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Matematik

För er som fick ut något av mina matematik- och sannolikhetsanteckningar tidigare i augusti borde gå in på Fråga Lund om matematik. Kjell Elfström har i snart sju år svarat på olika frågor inom matematik och allt finns sparat i ett stort arkiv. In och kika och frossa i siffror, tal och tecken!


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Tisdag 2003-08-19 20:30
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kvällens värsting

Jag fick just ett ICQ-meddelande från min bror som hittat följande konstaterande på internet:

"There are 10 kinds of people in this world, those who understand binary and those who don´t."Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Tisdag 2003-08-19 00:12
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!Svensktoppen

Kent är fortfarande kvar på Svensktoppen efter 11 veckor med låten Pärlor. Den här veckan halkar man ner till nionde plats.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Tisdag 2003-08-19 00:04
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Laptop goes C64
Min kompis David som jag tillbringade helgen tillsammans med på Malmöfestivalen satt och försökte få en gammal 1541:a (Commodore 64:ans diskdrive) att fungera med sin laptop och jodå, han lyckades. Naturligtvis startade han sedan också sin C64-emulator för att få fram den riktiga känslan. Ni ser TAC-2:an i bakgrunden va? :)Ni som har följt Klocklös i Tiden ett tag minns säkert C64:a i mobilen? för ett par månader sedan. Naturligtvis startade han C64-emulatorn i sin P800 också.
Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2003-08-18 21:32
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Optimal Telecom

Det ringde en försäljare ikväll och ville att jag skulle byta teleleverantör. Eftersom samtalstaxan var lägre än min nuvarande leverantör så blev jag så klart intresserad. Jag fick adressen till deras hemsida och bad honom ringa upp om några dagar. Någon som känner till företaget? Någon som har något argument mot att jag byter till Optimal Telecom? Ni var duktiga att komma med råd och tips när det gällde nytt webbhotell så jag hoppas på samma lycka nu. :)


Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2003-08-18 21:10
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Douglas Adams

Ikväll sänder SVT en dokumentär om författaren Douglas Adams som dog ifjol 2001. Missa den inte! (SVT2 kl. 22.30)

[Via: Bokmärkt (ingen arkivlänk)]


Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Måndag 2003-08-18 19:58
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Håkan K.

Jag träffade Håkan Kjellerstrand i lördags. Jag fick två böcker och huvudvärk. Jag kommer att blogga om åtminstone en av böckerna framöver, tror jag. Huvudvärken lämnar jag därhän.UPDATE!

Länken funkar nu. Tack David, för påpekandet!

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2003-08-18 18:02
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Annica Tiger goes MT

Annica Tiger skriver dagbok på nätet för sista gången imorgon. Istället blir det premiär för hennes blogg, på dagen sex år efter det att hon började skriva. URL:en presenterar hon senare.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Måndag 2003-08-18 17:29
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tatu bloggar?

Hörde ett rykte idag om att den ryska gruppen Tatu har en blogg. Jag har dock inte lyckats få det bekräftat genom att hitta den. Någon som vet?


Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Måndag 2003-08-18 17:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Vi gör ett nytt test

Test, test.
Test.

Test, test! Test; test, test, test.
Test, test...


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg/Test.

Fredag 2003-08-15 17:31
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering av vecka 33

Måndag: Fredrik (mulli.nu) är hemma igen och visar att det
inte är så lätt att skriva haiku när man inte är riktigt nykter. :)Tisdag: Visst behöver man byta perspektiv på saker och ting ibland.
Niklas (Enkelriktat) ger ett exempel.Onsdag: Inte nog med att Hilweh fortfarande har kvar sin domän och bloggar
vidare, kanske kommer det nu också en ljusning?

Håkan (hakank.blogg) berättar att det är Vänsterhäntas dag
idag. Någon borde samla ihop alla sådana dagar i en kalender så att man vet vad det är för dag.
Torsdag: Erik (Mymarkup) siar om framtidenFredag: Erik (Mymarkup) rapporterar att
Malin befinner sig i det strömlösa New York. Svenska bloggare är med där det händer!
:)weblogs.se finns det nu 251 (+5) webbloggar som 164 (+2) användare håller koll
på.Jag åker till Malmö över helgen så återigen kommer veckans summering på fredagen istället för på söndagen, trots
att jag lovade bättring förra veckan. Vi får väl se om jag
lyckas återgå till de vanliga rutinerna nästa vecka.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Fredag 2003-08-15 16:46
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Test

Alla andra testar ju, så varför inte jag?

Test, test,test...


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg/Test.

Torsdag 2003-08-14 21:37
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Första steget mot maraton 2004

Nätkreatur-Peter har ju påbörjat en maraton-blogg där han berättar om hur träningen inför målet "Att fullfölja ett maratonlopp" går. Jag tänker försöka hänga på och sätta igång att träna så får vi se hur långt det räcker. I augusti 2004 är det dags för examen.Det är tre månader sedan jag sprang senast, om man räknar bort den misslyckade turen med en kompis i Lund som slutade med att jag fick börja gå efter bara fyra kilometer.Idag var dock vädret det bästa för löpning, molningt och runt 20 grader. Jag har en runda som är sex kilometer som jag brukar springa. Jag kan den väl eftersom jag har sprungit den närmare 50 gånger vid det här laget.Jag har alltid tidtagarur med mig när jag springer, och längs min sexkilometersrunda har jag sju ställen där jag knäpper mellantid. Sammanlagt alltså åtta tider (tiden i mål också; måltiden. :) ).Rundan är väldigt kuperad. Det är slätt första kilometern, nästa kilometer är det starkt uppför för att sedan plana av under 700-800 meter. Jag vet inte hur stor höjdskillnaden är, men det skulle inte förvåna mig om det är närmare 100 meter. (Jag springer en bra bit upp på Hallandsåsen vars högsta topp är 226 meter)


När jag kommit ungefär halvvägs börjar utförslöpningen. Stundtals är det nästan lika brant lutning som under stigningen, men inte riktigt. Det lutar dock för mycket för att man ska kunna ligga "på rulle" och ta det lugnt utan man måste hela tiden hålla emot.Med 600-700 meter kvar kommer så två mördarbackar på raken. På 100 meter stiger de kanske 20 meter. Den sista är dessutom väldigt seg eftersom lutningen avtar så långsamt att när man tror att det värsta är över så har man ändå en bit kvar innan det sluttar neråt igen. Sen är det 50 meter starkt nerför igen och lika långt uppför innan jag är i mål utanför min port ut i skogen.Mitt rekord på sträckan är från ifjol och ligger på 28.08 minuter. När jag är topptränad, vilket jag inte var långt ifrån i april-maj (då jag bland annat orkade med en 2½-milsrunda) så klarar jag rundan under halvtimmen. Årsbästat från i början av maj är på 31.16. Idag hoppades jag på att komma runt banan på 35-36 minuter.Redan i första backen kändes det dock som om hela kroppen skrek "vänd om och gå hem!" men min envishet (i alla fall när det gäller löpning) vann och snart kändes det ganska bra. När jag slog i handtaget i porten stannade klockan på exakt 35.30 vilket jag får vara nöjd med. Mellantiderna pekade hela tiden mot en tid runt sluttiden så jag hade egentligen aldrig några svackor.Jag tror att jag snabbt kan komma ner på tider runt årsbästat igen om jag bara ger mig ut och tränar några dar i veckan. Jag behöver få upp flåset och sen påbörja ett program för maraton. Mitt mål är att gå under 4 timmar. Har man gjort 33½ km på 3.20 timmar så tycker jag inte det är något orimligt mål.UPDATE!

Vi siktar på Stockholm Marathon 5/6 2004 istället. Läs i kommentarerna för mer info.


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Torsdag 2003-08-14 20:23
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Veckodagsstatistik

Jag har under senaste sex dagarna gjort
sökningar på veckodagarnas namn. Det enda mönster jag ser är att alla veckodagar har en stor ökning på måndagen för att sedan minska nästan lika mycket på tisdagen.Kika nedan på resultatet nedan och säg till om du ser något mönster. (Sökningarna har gjorts någon gång mellan 18:00 - 22:00 och siffrorna inom parentes är skillnad mot föregående dag.)Måndag:

Lördag: ca 117.000

Söndag: ca 120.000 (+3)

Måndag: ca 130.000 (+10)

Tisdag: ca 123.000 (-7)

Onsdag: ca 127.000 (+4)

Torsdag: ca 126.000 (-1)Tisdag:

Lördag: ca 85.900

Söndag: ca 86.100 (+0.2)

Måndag: ca 93.200 (+7.1)

Tisdag: ca 87.000 (-6.2)

Onsdag: ca 86.200 (-0.8)

Torsdag: ca 87.600 (+1.4)Onsdag:

Lördag: ca 102.000

Söndag: ca 101.000 (-1)

Måndag: ca 107.000 (+6)

Tisdag: ca 102.000 (-5)

Onsdag: ca 102.000 (0)

Torsdag: ca 109.000 (+7)Torsdag:

Lördag: ca 121.000

Söndag: ca 124.000 (+3)

Måndag: ca 126.000 (+2)

Tisdag: ca 119.000 (-7)

Onsdag: ca 117.000 (-2)

Torsdag: ca 120.000 (+3)Fredag:

Lördag: ca 128.000

Söndag: ca 126.000 (-2)

Måndag: ca 138.000 (+12)

Tisdag: ca 126.000 (-12)

Onsdag: ca 125.000 (-1)

Torsdag: ca 131.000 (+6)Lördag:

Lördag: ca 94.200

Söndag: ca 96.000 (+1.8)

Måndag: ca 101.000 (+5)

Tisdag: ca 96.700 (-4.3)

Onsdag: ca 95.200 (-0.5)

Torsdag: ca 98.600 (+3.4)Söndag:

Lördag: ca 86.800

Söndag: ca 81.100 (-5.7)

Måndag: ca 84.000 (+2.9)

Tisdag: ca 85.800 (-1.8)

Onsdag: ca 80.900 (-4.9)

Torsdag: ca 80.600 (-0.3)


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik/Statistik.

Torsdag 2003-08-14 19:28
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bild

Äh, jag kunde inte låta bli. *pekar på bilden uppe till vänster*

Jag antar att jag inte är lika hemlig längre, även om det lite varstans på min hemsida går att hitta bilder på mig så har det inte varit det första man sett på min blogg tidigare. Förrän idag alltså. Hoppas jag inte skrämmer bort någon med mitt kort. :)


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Onsdag 2003-08-13 20:00
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Haiku

Det är din dag nu,

om du tillhör den skara

som är vänsterhänt.
Enligt hakank.blogg så är det Vänsterhäntas dag idag.Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Haiku.

Onsdag 2003-08-13 17:59
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Fyra skivor till!

Enligt Musikindustrin.nu har Kent förlängt sitt kontrakt med RCA/BMG till att gälla ytterligare fyra skivor. Det är ju underbart!

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Tisdag 2003-08-12 21:37
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Du skyddar väl dig?

Nytt livsfarligt virus ute. Ständigt dessa virus. Den här gången heter det visst Blaster.

Andra blogganteckningar i kategorin Media/Internet.

Tisdag 2003-08-12 21:25
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!José Gonzales

Enligt Aftonbladet är José Gonzales version av The knifes Heartbeats den femte bästa i år. Jag ska inte uttala mig eftersom jag inte hört de som ligger på de fyra första platserna.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Tisdag 2003-08-12 21:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ursäkt

Nu fungerar även utgående mail felfritt igen, och felet låg inte hos STEFA utan det verkar vara Telias nät som spökat, så det är väl på sin plats med en ursäkt.Funderingarna kring ny host finns fortfarande kvar, men jag vet inte om det blir BoxHosting längre, Niklas råd har fått mig att fundera.

Andra blogganteckningar i kategorin Media/Internet.

Tisdag 2003-08-12 19:52
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Svensktoppen

Kents Pärlor är den låt som ökar sitt poängantal mest den här veckan och går upp två placeringar till åttonde.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Måndag 2003-08-11 19:08
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Webbhotell

Jag har tittat runt bland olika webbhotell senaste timmen och har fastnat för något som heter BoxHosting.Eftersom min hemsida i dagsläget passerar 100 MB vilken dag som helst så är så klart mycket utrymme något jag prioriterar. Box-Hostings standardpaket är på 200 MB och har stöd för både ASP och Accessdatabaser. Antalet e-postlådor är 40, alias och forward är obegränsat. De erbjuder utan tvekan flest tjänster av de webbhotell jag kikat på. Titta gärna på deras lista.Uppläggningsavgiften är på ca 375:-, domännamnet kostar ca 625:- per år och paketet (200 MB) kostar ca 90:- per månad.Låter inte detta ganska bra? Någon som har någon erfarenhet av BoxHosting?


Andra blogganteckningar i kategorin Media/Internet.

Måndag 2003-08-11 18:53
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nytt webbhotell?

Efter att ha haft en hel del problem med både mail och FTP så har jag allvarligt börjat fundera på att byta webbhotell.Är det någon som har några rekommendationer? Jag tänkte skaffa en adress, typ www.mats-andersson.se samt ett hotell med möjligheter för både ASP och databaser.Problemet är att jag inte har en aning om hur den marknaden ser ut så rekommendationer är välkomna.

Andra blogganteckningar i kategorin .

Måndag 2003-08-11 09:03
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering av vecka 32

Måndag: Andreas (Version noll) skriver sin egen nekrolog.

Steffanie tycker att det borde vara obligatoriskt för alla att skriva ner sin livshistoria. Jag tog henne på orden och började skriva dagbok igen.Tisdag: Niklas (Enkelriktat) berättar att han ser tal
som bilder och David (Månhus Beta) spinner vidare
på samma ämne.Onsdag: Kalle (Klätterträdet skriver att han funderar på
att sätta upp en wiki där vi kan diskutera nya ord inom bloggosfären samt översättningar av engelska bloggord.
Lysande tycker jag och fler håller med.Torsdag: Kalle (Klätterträdet berättar att wikin är uppe och snurrar. Snabbt jobbat!!

Peter (Nätkreatur) funderar på att träna inför maraton nästa år och vi är några stycken som tände på idén med en virituell träningsgrupp.

Erik (Mymarkup) mobiliserar.Fredag: Peter (Nätkreatur) har startat en maraton-blogg.

weblogs.se finns det nu 246 (-12) webbloggar som 162 (+2) användare håller koll på.Jag vet att lördag och söndag saknas den här veckan, men jag är nyss hemkommen och orkar inte kolla igenom vad som
finns att rapportera från dessa dagar. Ha överseende, jag ska försöka bättra mig till nästa vecka. :)
Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-08-10 22:38
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Malmöfestivalen

Någon som ska gå på Malmöfestivalen i helgen?Jag kommer att åka ner så ska du dit och har lust att träffa mig en stund så hojta till.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Söndag 2003-08-10 01:10
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bo Kaspers är på gång igen

Bo Kaspers orkesters hemsida kan man läsa att nytt album kommer i september. Det har fått arbetsnamnet "Vilka tror vi att vi är" och förstasingeln "Långsamt" släpps till radio i dagarna och till försäljning 27 augusti.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Lördag 2003-08-09 13:45
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ännu ett verklighetesexempel

Jag skrev tidigare om hur man räknade ut antalet kort i ett korthus och tänkte nu ta upp ett annat exempeenl ur verkligheten.För 15-20 år sedan spelade jag ett yatzyliknande spel med sex tärningar tillsammans med mina bröder och några kusiner.Vid ett tillfälle fick jag sexor på tre av de sex tärningarna. Andra gången jag slog (jag sparade mina sexor och slog de tre övriga tärningarna en och en (för spänningens skull)) och lyckas få ytterligare tre sexor. Hur liten är sannolikheten för att detta ska inträffa?Att slå en sexa med EN tärning är så klart en chans på sex. Att slå två sexor med två tärningar är en chans på 6^2=36, att slå tre sexor med tre tärningar är en chans på 6^3=216 osv.När jag slår tre sexor av sex möjliga så kan man dela upp de sex tärningarna så här.

Först slår jag en sexa = en chans på sex.

Nästa slag blir också en sexa = en chans på 36.

Nu har jag fyra tärningar kvar = fyra chanser på mig att få ytterligare en sexa. Detta kan skrivas som 4*(1/6) = 4/6.Resultatet blir då att det är 4 chanser på 216 (6*6*6) = 1 chans på 54 att få tre sexor om man slår med sex tärningar. (För att få tre likadana är chansen en på nio (54/6) eftersom det då inte spelar någon roll vad vi får på tärning nummer ett (6/6) så länge tärning nummer två visar samma antal (1/6) och antingen nummer tre, fyra, fem eller sex gör detsamma (4/6). Detta ger 6*1*4 chanser på 6*6*6 eller 24 chanser på 216 vilket förkortat blir en chans på nio, som jag sa.Så chansen att tre tärningar av sex ska visa sex prickar är 1 på 54. Att sedan få ytterligare tre sexor på tre kast blir då en chans på 54*6*6*6 eller en chans på 11664.Du kan ju roa dig med att räkna med tärningar själv. Hur stor är chansen att du med sex tärningar får ett, två, tre, fyra, fem och sex. Vilken ordning spelar ingen roll.UPDATE!

Svaret ges i kommentarerna till den här anteckningen.Andra blogganteckningar i kategorin Matematik/Statistik.

Lördag 2003-08-09 01:01
14 kommentarer.
Skriv en kommentar!Talsekvenser

Via Håkan (hakank.blogg) hittade jag till The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences som jag inte kunde låta bli att besöka. Visserligen brukar jag inte bli långvarig på engelskspråkiga sidor men siffror drar alltid till sig mitt intresse. På sajten dyker det upp en talserie som börjar 1,2,3,6,11,23,47,106. Man har börjat med talet ett och två och därefter adderat alla tal som finns med tidigare i talserien. (1+2=3, 1+2+3=6, 1+2+3+6=11 osv)Vi första anblicken fick jag för mig att det var den talserie som jag fick i huvudet en gång när jag satt och väntade på en kompis som satt och pratade i telefon.Jag gjorde i huvudet en vidareutveckling av Fibbonacci-serien. Fibbonacci-serien börjar 1,2,3,5,8,13,21,34,55 osv, och börjar precis som den förra serien med 1 och 2. Därefter kommer summan av de två tal som finns innan i talserien; 3 (1+2), 5 (2+3), 8 (3+5) osv.Jag utvecklade den här serien genom att börja med 1,2,3 och sedan summera de tre tidigare talen i serien. Början blev då 1,2,3,6,11,20,37,68 (1+2+3=6, 2+3+6=11, 3+6+11=20 osv)Eftersom man på talserie-sajten kunde söka på talserier så knappade jag in början på min talserie. I det presenterade resultatet kunde jag läsa att serien kallas för Tribbonacci-serien.Tillbaka till Fibbonacci. Det fantastiska med hans talserie är att om man tar kvoten av två intilliggande tal i serien så kommer man hela tiden att närma sig talet 1.61803..(oändligt antal decimaler) eller 0.61803..(oändligt antal decimaler) beroende på om man sätter det högsta eller lägsta talet i täljaren (först i divisionen).Talet kallas Phi eller Det gyllene snittet och kan räknas ut genom formeln Phi = 1 + 1/Phi

Om du tar 1 / 1.61803... så blir svaret alltså 0.61803...Det finns lite mer information på min sida om phi.

Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Lördag 2003-08-09 00:12
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ett nytt haiku-försök

Min mail funkar ej.

Varför, Gud, gör du detta?

Vill ha mina mail...

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Haiku.

Fredag 2003-08-08 23:51
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Räkna med korthus

Eftersom det i veckan skrivits en del om matematik på några bloggar som jag följer så tänkte jag bidra med ett problem som jag haft och berätta hur jag löste det.När jag var mindre hade jag ett intresse som bestod i att bygga korthus. Jag var ganska duktig på det och nådde över 10 våningar.Det krävdes förstås en hel del kort, men hur många? Låt säga att jag har 4 kortlekar = 220 kort (med jokrar), hur många våningar räcker det till?Vi vet att den första våningen vi bygger kräver två kort som lutar sig mot varandra. När vi bygger vidare ser vi att våning två kräver fyra kort. (två kort gånger två våningar.) Dessutom måste de två korten i den översta våningen stå på ett kort.När vi kommer till våning nummer tre krävs ytterligare åtta kort (tre våningar gånger två kort plus två kort att stå på) och fortsätter vi till våning fyra krävs ytterligare elva kort (fyra våningar gånger två kort plus tre kort att stå på).Av detta kan vi uttläsa att antalet "golvkort" är detsamma som triangeltalet av antalet våningar minus ett. (Understa våningen står ju på bordet och behöver inga kort att stå på.)Triangeltal är det tal du får om du adderar alla heltal upp till och med det aktuella talet. Triangeltalet för sju är t.ex 28 (1+2+3+4+5+6+7=28) och för fyra är det 10 (1+2+3+4=10).Vi kan också utläsa att det dessutom krävs att vi lägger till triangeltalet gånger två för de två kort som lutar mot varandra.Vad vi har nu är en formel som lyder:

Antalet kort = triangeltalet på antalet tvåningar gånger tre minus antalet våningar.I ekvationsform ser den ut som följer där X = antalet kort och Y = antalet våningar:X = 3(tri(Y))-Y"tri" betyder i det här fallet alltså triangeltal. Låt oss räkna!Ett hus med fyra våningar behöver 3(tri(4))-4 kort eller 3*(1+2+3+4)-4. Vi förkortar ytterligare och får 3*(10)-4 vilket ger svaret 26.Ett hus med tio våningar behöver 3(tri(10))-10 kort eller 3*(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10)-10. Lättare utläst blir det 3*55-10 eller 155.När jag räknade på det första gången behövde jag PQ-formler och sånt för att lösa ut andragradsekvationer, men det visade sig senare att formeln jag skrev ovan räckte.Den är lite enklare än X=2Y^2/3 + Y/2 som också ger rätt svar.Hoppas någon fattar vad jag menar. :)


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Fredag 2003-08-08 23:00
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Veckodagar

I slutet av juni gjorde jag en sökning på Google för att se vilken veckodag som är vanligast på nätet. (Klicka här för att se den anteckningen)Så här ser listan ut idag, förändringen i tusental inom parentes:Måndag: ca 408.000 träffar (+36)

Tisdag: ca 232.000 träffar (+12)

Onsdag: ca 813.000 träffar (+38)

Torsdag: ca 877.000 träffar (+89)

Fredag: ca 1.090.000 träffar (+40)

Lördag: ca 242.000 träffar (+45)

Söndag: ca 221.000 träffar (+29)Inga större förändringar överhuvudtaget, inga tendenser, ingenting.


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik/Statistik.

Fredag 2003-08-08 20:06
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny wiki: Svenska bloggord

Kalles idé att diskutera översättning av engelska bloggutryck är så lysande att man undrar varför ingen tänkt på det tidigare. Kanske just för att det är så enkel och självklar idé?


Ny wiki: Svenska bloggord


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Fredag 2003-08-08 19:44
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kinderägg

Jag beställde en ny hårddisk från Datorbutiken.com i förra veckan och även om jag fick den med posten i tisdags så installerade jag den inte idag.Paketet visade sig vara ett riktigt kinderägg! Ni vet det där om tre önskningar på en och samma gång; leksak, choklad och överraskning.När jag öppnade paketet visade det sig nämligen innehålla (förrutom hårddisken = leksak) tre karameller av Marianne-typ. Det var kanske inte choklad, men det var en överraskning! :)


Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2003-08-07 22:54
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny månadssökning

För en månad sedan gjorde jag en lista över hur vanliga de olika månadsnamnen är vid en sökning på Google. Detta ledde till en del kommentarer och funderingar.Nu har det gått en månad och jag har gjort samma sökning igen (månadsnamnet +och) för att se vad som hänt sedan sist. En av funderingarna som Håkan Kjellerstrand hade var om föregående månaden hade en fördel. Vi får se vad augusti månads sökning säger.Januari: ca 170.000 träffar (+1000)

Februari: ca 148.000 träffar (-2000)

Mars: ca 175.000 träffar (+1000)

April: ca 204.000 träffar (+14.000)

Maj: ca 159.000 träffar (+15.000)

Juni: ca 205.000 träffar (-86.000!!)

Juli: ca 267.000 träffar (+101.000)

Augusti: ca 147.000 träffar (+25.000)

September: ca 178.000 träffar (+12.000)

Oktober: ca 171.000 träffar (-1000)

November: ca 165.000 träffar (+8000)

December: ca 104.000 träffar (+2000)Vad säger de här siffrorna? Jag blev oerhört förvånad att se att nästan 100.000 juni-sidor hade försvunnit sedan förra månaden. Mindre förvånande var att se att juli stigit med lika mycket och mer därtill. Kommer en sökning i september att visa en lika stor minskning för juli som juni råkade ut för nu? Kommer augusti att öka lika mycket juli, och vad händer med juni? Ligger den månaden kvar på nuvarande nivå, stiger den tillbaka till föregående notering eller vad händer?


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik/Statistik.

Torsdag 2003-08-07 22:48
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Lunch-tankar

Den dan Ove Gahn blir vegan lever han inte längre upp till sitt namn.


Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Torsdag 2003-08-07 12:32
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!"Prisa Gud! Här kommer skatteåterbäringen!"

Yes! Enligt DN kommer jag att få tillbaka drygt 20 miljarder kronor!!Eller vänta... Jaha.. Jag ska dela den med resten av svenska folket...Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Onsdag 2003-08-06 22:34
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Beskrivning av en känsla

Niklas (Enkelriktat) beskriver en känsla han inte riktigt kan sätta ord på. För mig verkar det som en blandning av tillförsikt, förväntan och tillfredsställelse.Som han skriver så gör det inte så mycket om målet sen inte ens blir uppfyllt och jag håller med honom. Det är roligare att vara optimist och se framemot saker. Skulle det skita sig var man åtminstone glad under tiden. Karin Boye hade rätt, det är resan som är mödan värd, inte målet.

Andra blogganteckningar i kategorin .

Onsdag 2003-08-06 21:06
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Mailproblem

Inte för att jag får så mycket mail (förutom spam) men om nu någon mailat senaste veckan så ska ni veta att mailservern verkar krångla och jag har inte kunnat kolla mailen senaste veckan.


Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2003-08-05 23:15
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!DN-galan

Satt och tittade på sammandraget från DN-galan ikväll. Inga toppresultat, men de flesta svenska deltagarna gjorde bra resultat.Lustigt att avslutningsjingeln var en låt med Hansson & Karlsson.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Tisdag 2003-08-05 23:06
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dagbok

Jag började skriva dagbok på nätet igen idag. Med anledning av att det idag är fem och ett halvt år sedan så skrev jag i min dagbok igen för första gången sedan i januari.Jag har haft funderingar på att börja skriva igen ett tag och idag gjorde jag slag i saken.Jag kommer att forsätta med bloggen i samma stil som tidigare, dagboken är bara ett komplement. Kika om ni vill.Länk till senaste dagboksanteckningenAndra blogganteckningar i kategorin Skriva.

Måndag 2003-08-04 23:18
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Svensktoppen

Kent åkte ner till tioende plats med Pärlor den här veckan.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Söndag 2003-08-03 18:51
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Sammanfattning av vecka 31

Måndag: Gustav (Det perfekta tomrummet) blev far för tredje gången idag. Grattis!!

Erik mfl. återkommer från sina semesterresor.Tisdag: Eva (Bikupan) skriver om tunnelprojektet genom Hallandsåsen. Jag borde själv skriva något, Båstadbo som jag är, men vad finns att tillägga?Onsdag: Nej, Kalle (Klätterträdet) blev inte först med att skaffa lägenhet via sin blogg. Lägenhetsköpet gick till på vanligt sätt. Han passar också på att introducera ett nytt ord; RSS-förs

Det är risk för att vi har sett det sista av Hilweh på ett tag...Torsdag: Steffanie svarar på nobelpristagaren Wislawa Szymborskas dikt Möjligheter. Leder det till ett svenskt nobelpris i litteratur i år? :)Fredag: Kalle (Klätterträdet) berättar om sin första dag på nya jobbet.

Wookiepunch.se har fått ny design. Snyggt!

Sasan är tillbaka från Iran.Lördag: "xxx är" börjar få rejäl spridning bland bloggarna, alltså en sökning på sitt namn och ordet "är" på Google för att få reda på hur man är. The Witch, Andreas (Version noll), Pontus (Wookiepunch.se och David redovisar sina resultat. Kalle (klätterträdet och jag hittade inga speciella kommentarer.Söndag: Var får Niklas (Enkelriktat) sitt tålamod ifrån?weblogs.se finns det nu 258 (+7) webbloggar som 160 (+/-0) användare håller koll på.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-08-03 18:49
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tankar Tar Tid

Jag läser just nu Bodil Jönssons bok "Tio tankar om tid". I kapitlet Tankar Tar Tid läser jag:"Tankar tar tid i det lilla. Hur kommer det sig till exempel att vi fortfarande måste använda två tangenter samtidigt för att göra @?"Jag har läst många intressanta saker i hennes bok och det lär finnas anledning att återkomma. Det är förresten skönt att se att någon vågar säga emot devisen "Jag har så ont om tid" när tid i själva verket är det enda vi har.


Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Fredag 2003-08-01 18:46
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!ICA

Till ICA med anledning av att man kräver en kund på 10 öre (se Aftonbladets artikel):

Snälla ICA! Om ni nu är så noga med örena så kan ni väl gör så att ni sätter in 40 öre på mitt konto och stryker mannens skuld på 10 öre. Ni är nämligen fortfarande skyldig mig 50 öre sedan i vintras. Jag har till och med skrivit om det i bloggen men hittar inte anteckningen i hastigheten.Andra blogganteckningar i kategorin Media/Tidningar.

Fredag 2003-08-01 17:02
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Haiku

Inspirerad av bland andra Fredrik kommer här en haiku:


"Det är varmt idag.

Varmt så in i helvete!

Minst 30 grader."


Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Haiku.

Fredag 2003-08-01 15:59
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!IKEA

Ben och Mena kör IKEA i sitt nya kontor [Via: Erik] och naturligtvis vill inte jag vara sämre. I köket hänger nu taklampan Harmonika. Men den som förstår hur man ska lyckas skruva fast glödlampan och fästet inuti lampan SAMTIDIGT som handtaget får gärna berätta det för mig. Lampan är konstruerad så att man inte kan byta glödlampa när handtaget är monterat. Smart design! NOT!Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-08-01 11:18
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Trafik

DN Debatt skriver idag Björn Eriksson och Monica Öhman, ordförande respektive vd i Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande att motorvägar dödar fler än de räddar.


Enligt deras tankeexpriment kan man använda en miljard kronor för att bygga fyra mil ny motorväg vilket räddar ett liv per år.


Istället vill man uttöka de så kallade 2+1-vägarna (vägar med mitträcke och omväxlande två och ett körfält utan möte). För en miljard kronor kan man bygga om nuvarande vägar till 2+1-vägar på en sträcka av 80 mil. Detta skulle enligt beräkningen spara 20 liv.


Jag tycker man är väl kritisk när man menar att ny motorväg för en miljard visserligen räddar ett liv, men eftersom pengarna skulle kunna rädda 20 liv per år om man använt pengarna annorlunda så säger de att den nya motorvägssträckan istället dödar 19.Även om deras argument är lite konstiga så tycker jag idén är bra. Jag kör hellre på en 2+1-väg än en motortrafikled med vägren, möten och farliga omkörningar, allt i hastigheter en bit över 90 kilometer i timmen.När jag ändå är inne på trafik så kan jag berätta att jag såg en ny varningsskylt på E6:an strax norr om Malmö i onsdags. Skylten var en varningsskylt med tre likadana bilsymboler som finns på skylten Förbud mot trafik med motordrivet
fordon som har flera hjul än två
. De tre bilsymbolerna satt snett bakom varandra och jag misstänker att den betyder risk för köbildning vilket verkar logiskt eftersom Scandinavian Masters i golf skulle börja någon dag senare. Avfarten till detta evenemang fanns någon mil norr om skylten.Någon som vet något mer om skylten? Vägverket hade ingen information.


UPDATE!

Ikväll såg jag en tysk variant av skylten via Jorun.Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-08-01 11:02
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!