Alla anteckningar skrivna i april 2008

Rögle i elitserien!

Som jag berättade igår har jag sett många matcher i Ängelholms ishall. Jag har varit med om öronbedövande segervrål och lika många gånger har jag varit med om hur det blivit helt knäpptyst. Det förstnämnda är naturligtvis efter avgörande Röglemål. Det sistnämna när motståndarna gör avgörande mål. Ju senare målet faller, desto tystare blir det.

Igår kvitterade Mora till 1-1 med sex minuter kvar av matchen. Och i en normal match hade det blivit knäpptyst, spridda visslingar och avlägset jubel från bortaklacken på andra sidan. Men matchen igår var inte normal…

---

Det var ställningskrig i 60 minuter. Inte mycket till målchanser. Båda lagen spelade trevande i första perioden och fick inte ihop mer än 11 skott tillsammans. 6-5 till Rögle. Samtidigt kom 0-3 upp i både Västerås – Brynäs och Leksand – Malmö på resultattavlan.

Avvaktande på isen och ganska avvaktande på läktaren också. Några minuter in i andra perioden är bilden densamma och jag tänker att det måste hända någonting snart för att det här ska ta fart. Ett mål, ett slagsmål, en spelare som hetsar publiken, vad som helst!
Då plingar det till på resultattavlan. 1-3 i Leksand och jublet stiger i hallen. Det når inte samma nivåer som när Kenny skrinnade ut på isen efter ett kortare skadeuppehåll mot Brynäs, något som vände matchen och som jag skrev om här men det skulle komma…

---

När dagen började visste jag inte alls hur jag skulle uppleva kvällen. Skulle jag känna som när jag såg Rögle – Malmö, säker på vinst, eller som Rögle – Brynäs, övertygad om att Brynäs skulle vinna ganska enkelt? Man styr som bekant inte över känslor så det kändes ganska bra när det inte fanns ett spår av "de jävlas bara med mig genom att ge mig hopp" som jag skrev här utan det enda som kändes var "det här fixar de!"

När jag och Elin kommer till hallen vid halv sex, en dryg timme innan match, finns det folk som köat i fem timmar för en av de 100 ståplatsbiljetter som säljs på matchdagen. Jag gjorde samma sak 1992 när Rögle gick upp i elitserien förra gången. Det är 16 år sedan och jag var 16 år..

När musiken drar i gång är den första låten som strömmar ut ur högtalarna "The winner takes it all" med ABBA. Rysningar. Det var inte sista gången vi hörde den låten under kvällen…

När vi står och väntar på att matchen ska dra igång får jag ett sms från min kusin Henrik som jag stod och hejade fram Rögle med när de gick upp 1992. "Jag ser dig" skriver han och jag tittar mig runt. Får syn på honom 15 meter bort och svarar "Jag ser dig också! Elitserien! Det brukar ju gå bra när vi ser såna här matcher ihop."

---

Men som sagt, matchen och publiken började avvaktande och det först efter Leksands 1-3 på resultattavlan som det började hända saker. Publiken vaknade till och bara någon minut senare hör vi plinget som betyder nytt resultat och upp kommer 2-3. Nu når jublet samma nivåer som när Kenny skrinnade in på isen mot Brynäs och det känns som att det ger Rögle mer energi. Laget drar upp farten i anfallszon och får med sig en utvisning och efter halva matchen slår Johannes Salmonsson in 1-0! Ett Leksandsmål till och Rögle är i elitserien!

Men det skapas inte jättemycket fler chanser i Ängelholm trots mycket fler skott än i första perioden, 15-12 till Rögle. I Leksand gör både Leksand och Malmö ett mål till. 3-4 i Leksand alltså.

Minns ni inte förutsättningarna så är de att Rögle måste ta fler poäng eller vinna med två mål mer än Malmö. För Moras del krävs det att man tar fler poäng än Malmö och Rögle.

Jag minns inte riktigt hur lång tid som gått i tredje perioden när det bryter ut ett öronbedövande vrål. Det är kvitterat i Leksand! Resultaten just då gör att Rögle är i elitserien. Men då händer det som gör att jag förstår att det här inte är en normal match. Det är inte ens en normal match med en elitserieplats i potten. Det är första gången jag upplever att hela publiken börjar applådera och skandera samtidigt som motståndare jublar över ett mål, en kvittering, som innebär att Rögle är utanför elitserien igen.

Men alla på läktaren ville ge allt! Det är sex minuter kvar och allt som krävs är ett segermål verkade man resonera. Att detsamma gällde för Mora gjorde situationen ännu mer intressant. Sex minuter kvar, två lag med chans till elitserieavancemang. Vilket lag vågar mest?

---

I Leksand är Malmö på väg att ta ut sin målvakt i jakt på ett segermål när de nås av beskedet att Mora kvitterat. Snabbt in med målvakten i mål igen och nytt hopp för det hårt prövade laget. Ifjol skulle man "bara" åka upp till Leksand och vinna mot ett redan avsågat hemmalag. Då förlorade man med 6-5. I år skulle man "bara" åka upp till Leksand och vinna mot ett redan avsågat hemmalag. Matchen slutar 4-4 och förlängning.
Men eftersom det är oavgjort i Ängelholm räcker det att det står sig matchen ut för att Malmö fortfarande ska ha chansen. Oavgjort i Ängelholm och ett segermål för Malmö i förlängningen är allt som krävs. Samtidigt som ordinarie tid är slut i Leksand är det några minuter kvar i Ängelholm…

---

Rögletränarna har fått beskedet att det slutat 4-4 i Malmö. Andretränaren Michael Johansson berättar att han försökte förmedla detta till lagkaptenen Kenny Jönsson "men han spelade ju hela tiden!"
Publiken är ovetande. Det enda vi vet är att det just nu är oavgjort i Leksand och att Rögle måste göra ett mål till för att nå elitserien. Det är tre minuter kvar. Spelet haltar. Man försöker ta tag i matchen och skapa samma tryck som i slutperioderna hemma mot Malmö och Brynäs när man avgjorde. Man skapar en farlig chans som Moras målvakt Juha Pitkämäki plockar.

Samtidigt har Leksand avgjort sin match mot Malmö. Detta innebär att det räcker med ett segermål i sudden death för både Mora och Rögle. Men det har vi på läktaren som sagt ingen aning om.

Matchen i Ängelholm går in i slutminut. Rögle kommer i ett anfall med halvminuten kvar. Tommy Enström lämnar över pucken till Johannes Salmonsson. Passar fram pucken till Mattias Sjögren som åker i läge och skjuter ett dragskott…

---

Med 26 sekunder kvar avgörs den mest gastkramande kvalserien någonsin! Rögle har gjort 2-1! ”The winner takes it all” ljuder igen och hallen exploderar i glädjerus. Just som vrålet börjar avta plingar det till på resultattavlan. 5-4 OT i Leksand och segervrålet bryter ut på nytt. Matchen drar igång igen, det tar 11 sekunder så har Richard Demén-Willaume gjort 3-1 i öppen kasse och det exploderar på nytt i hallen.

Slutet blir lite absurt då Mora gör reducerar med två sekunder kvar samtidigt som Röglespelarna jublar över elitserieavancemanget. Mora hinner heller inte göra något på de två sekunder som är kvar och min magkänsla inför matchen gav mig rätt. Rögle spelar i elitserien nästa säsong!

---

Ungefär 15 minuter efter matchens slut är det fortfarande fullsatt i arenan. Det är inte lika trångt som tidigare eftersom många letat sig in på isen. Jag plockar fram mobilen och skickar ett sms till min kusin. ”Tja, det var ju det jag sa.”

Efter ytterligare cirka 30 minuter är det så lite folk kvar att vi kan gå till varandra och prata lite grand. Sen lämnar han hallen. Jag och Elin stannar kvar en stund till, ser Kenny bli intervjuad av TV4 Sport och sen åka ärevarv.

Efter det går jag och Elin ut genom dörrarna överst på ståplatsläktaren. Jag kastar en sista blick över rinken och firandet. Stannar upp. Tar in. Om några timmar börjar rivningsarbetet. Kunde Ängelholms Ishall ha fått en bättre avslutning?

Nästa säsong spelar Rögle i nybyggda Lindab Arena. Och i elitserien!


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Fredag 2008-04-11 13:06
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Otänkbar upplösning?

Med tanke på allt som har hänt under kvalserien och att allt nu ska avgöras ikväll slår det mig plötsligt vilket antiklimax det kan bli.

Kvällens tre matcher måste spelas samtidigt för att inget lag ska kunna spela på ett annats reslutat.

Vad händer då om en match tvingas brytas? Det borde rimligen vara så att de andra två matcherna också måste brytas och spelas om vid ett senare tillfälle.

Varför skulle en match brytas då? Exempel på autentista anledningar är bombhot, brandlarm, sprucken is, trasig anläggning osv.

Med tanke på vilken dramatik den här kvalserien har bjudit på så är det väl inte ett mindre troligt scenario än något annat?

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Torsdag 2008-04-10 15:23
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle - Mora

Om en timme hämtar jag upp Elin och sen drar vi norrut mot Ängelholm. Det blir lite mat på vägen, sedan lite köande för en bra plats på ståplatsläktaren och sen blir det väl öronbedövande vrål i tre timmar innan det blir dags för fest/hemresa efter ha säkrat/missat elitserieplatsen.

Det kommer hur som helst att bli mycket känslor. Jag har sett en bra bit över 100 hemmamatcher i den gamla isladan som nu ska rivas till förmån för en ny. För 16 år sedan gick man upp i elitserien för första gången. Då missade jag festen efteråt eftersom jag och mitt sällskap skyndade oss hem till efterhandssändingen av matchen, en efterhandssändningen vi inte kunde få in...

Den här gången tänker jag vara kvar en bra bit efter matchens slut, oavsett hur det går.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Torsdag 2008-04-10 14:59
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ibland blir det fel..

Eftersom jag läser bloggar i Bloglines där alla bloggar får samma design är det lätt att missa vilken blogg man egentligen läser.

Det här trodde jag till exempel Stationsvakt skrivit...

Stationsvakt har förresten angett min blogg som sin första bloggförälskelse. Det är väl gulligt?

Tack, Johnny!

Andra blogganteckningar i kategorin Humor.

Torsdag 2008-04-10 09:03
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Malmö - Rögle 4-4

Nej, helt nöjd är jag inte trots att Rögle tog en poäng och har ett bra läge inför sista matchen på torsdag.

Det går att färga matchen i både Malmöfärger ("Vi var värda segern för vi var bäst i fem-mot-fem och tog ledningen tre gånger om!") som Röglefärger ("Det skulle varit utvisning på en Malmöspelare strax innan deras kvittering till 4-4, deras 1-0-mål var offside i målgården, Jacob Johansson skulle haft straff i förlängningen") men det bestående intrycket är ändå vilken otrolig kämpamatch båda lagen gör när det gäller som mest!

Inför sista omgången har Malmö, Rögle, Brynäs och Mora alla 16 poäng. Det är fördel Malmö och Brynäs tack vare bättre målskillnad, men om Malmö (borta mot Leksand) eller Brynäs (borta mot Västerås) tappar poäng går vinnaren mellan Rögle och Mora förbi.

Målskillnaden kan dock komma att avgöra och där har Brynäs +10, Malmö +6, Rögle +4 och Mora +1.

Det man som Röglesupporter kan hoppas på är att Leksand inte viker ner sig trots att deras chans att ta sig till elitserien försvann efter förra omgången. Sen undrar jag hur man resonerar i Leksand om man ligger under med ett mål i slutet av matchen samtidigt som matchen i Ängelholm slutat med tremålsseger för Rögle.

I vanliga fall tar man ju ut målvakten sista minuten om man ligger under med ett mål, men i det här läget hade det ju givit Malmö öppet mål mot elitserien.

Det finns massor av tänkbara scenarion. Ett av de minst tänkbara är att Brynäs vinner mot Västerås med 10-9, Malmö slår Leksand med 12-7 och Rögle slår Mora med 7-0. (Vilket Bomben-odds!)

Då skulle Brynäs, Malmö och Rögle hamna på 19 poäng och 43-32 i målskillnad. I det här läget räknas inbördes möten och eftersom tre lag är inblandade får man då göra en ny tabell baserad på de matcher där de tre lagen mött varandra. En sån tabell hade sett ut så här:

Malmö 4 2 1 1 17-16 7
Rögle 4 2 1 1 14-15 7
----------------------
Brynäs 4 1 0 3 15-15 3

Men jag tror inte det slutar så. Mitt tips är att Malmö och Brynäs tar de tre poäng de behöver och spelar i elitserien nästa år.

Imorgon är det sista matchen någonsin i Ängelholms Ishall. Nästa säsong spelar Rögle i nybyggda Lindab Arena.Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2008-04-09 10:29
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Skillnaden mellan Malmö och Rögle

Inför kvällens derby mellan Rögle och Malmö slog det mig plötsligt vad som är skillnaden mellan lagen.

Tidigare har det känts som att Malmö är laget med pengar men utan hjärta medan Rögle är laget med hjärta och utan pengar och så idag hittar jag beviset för hur det står till med lagkänslan.

Malmö Ville Nieminen säger "Vi har ett bra lag".
Rögles Kenny Jönsson säger "Vi är ett bra lag". (Hittar tyvärr inte artikeln.)

Jag tycker de citaten säger en hel del.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Tisdag 2008-04-08 13:03
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bara två matcher kvar!

Rögle fortsätter att retas med mig (läs: imponera på mig) genom att fortfarande vara med i snacket om en elitserieplats.

Jag hoppas naturligtvis att de klarar ta en av de två platserna men bara att vara med så här långt är en bedrift som borde generera en nominering till Bragdguldet.

Matchen igår började inget vidare. Innan fem minuter hade gått hade Brynäs fått powerplay och pang, 1-0. Efter 16 minuter och vad som kändes som ett konstant tryck i Rögles zon gjorde Brynäs 2-0.

Den enda jag tyckte mig se utmärka sig i Rögle var (förutom målvakten Christopher Nilstorp som höll nere siffrorna) Johannes Salomonsson som bland annat ordnade ett powerplay efter en fin uppåkning.

Därför var det helt rättvist att det var just han (även om det inte var rättvist sett till matchbilden) gjorde den viktiga reduceringen till 1-2 med bara 30 sekunder kvar av perioden.

Johannes fick för övrigt inget förnyat förtroende från sin förra klubb Brynäs utan hamnade istället i Rögle och den här kvällen fick han sin revansch.

När spelarna åker ut i pausvilan ser jag att Kenny Jönsson, lagets stora ledargestalt, fick ledas av isen. Senare fick jag reda på att det var efter ett slagskott som träffat foten.

När andra perioden börjar är Kenny inte med och matchbilden ser ut som i första, det vill säga med stor Brynäs-dominans.

Men matchbilden förändras markant när klockan står på 12.47. Varför? Blev det mål? Blev det slagsmål? Råkade Brynäs ut för en utvisning? Nej, men dörren till spelargången öppnades och ut skrinnar Kenny likt en pånyttfödd Gandalf och möts av stående ovationer!

Detta tänder både laget och publiken och den stämning och energi som plötsligt infinner sig är bland det grymmaste jag upplevt i den gamla isladan. De senaste tio åren är det väl bara vändningen i senaste hemmamatchen mot Malmö som kan mäta sig.

Rögle flyttar upp spelet, får med sig en utvisning och vips har André Persson fått öppet mål och kvitterat till 2-2 efter passning från.. Just det, Kenny.

I tredje perioden är det mest avvakande spel även om pucken mest befinner sig i Rögles försvarszon. Det känns som att Brynäs är det starkare laget men Rögle försvarar sig bra och sticker upp i några farliga anfall.

I mitten av perioden får Brynäs en utvisning och jag tänker att "Nu gäller det!"

Brynäs är starka framåt och har ett bra försvarsspel och ska Rögle vinna matchen krävs det att man utnyttjar lägen som powerplay.

Plötsligt kommer André Persson inskrinnande i anfallszon från sin högerkant och skjuter. Brynäs 18-årige målvakt Jacob Markström ser inte ut att vara skymd men lyckas ändå inte fånga pucken i plocken utan den studsar in i mål och 3-2 till Rögle! Öronbedövande jubel i den fullsatta ishallen!

Det lilla misstaget Markström gjorde kan ha varit det enda han gjort under kvalserien. Han har varit en jätte trots att han inte varit förstemålvakt särskilt länge. Men det misstaget var vad som behövdes.

Resten av perioden trycker Rögle ut Brynäs i sarghörnen de gånger de kommer i anfall och när Brynäs tar ut sin (förutom det lilla misstaget) duktige målvakt åker André Persson in med pucken och gör sitt tredje mål för kvällen! 4-2 och Rögle upp på andraplats i kvalserien!

Men jag tror det krävs två under till för att Rögle ska nå elitserien nästa år trots att man har två poäng till godo till Brynäs och Mora och ytterligare en till Leksand.

Jag tror att Brynäs vinner sina två avslutningsmatcher mot Leksand hemma och Västerås borta. Jag tror också att Mora vinner hemma mot Västerås i morgon. Om detta stämmer bör Malmö slå Leksand borta i sista matchen eftersom Leksand då inte har något att spela för.

Rögles återstående program är Malmö borta och Mora hemma och slutar övriga matcher som jag tror krävs det nog fyra poäng i de två avslutande matcherna. Är Rögle mäktiga att klara av det?

Näst sista omgången spelas imorgon och på torsdag avgörs det!

Kolla här hur tabellen ser ut.

Förresten, ska du bara läsa en enda kvalserieblogg i år så är det den här.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Måndag 2008-04-07 13:10
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jäkla Rögle!

Usch, den här kvalserien har blivit värre än jag någonsin kunde tro!

Alla experter skrev på förhand att detta skulle bli den jämnaste kvalserien någonsin och visst, jag var beredd att hålla med dem. Malmö, Leksand, Brynäs och Mora såg jämnstarka ut men jag trodde att Rögle som vanligt skulle tappa i början och snabbt bli avhängda.

Och så blev det ju. Det är bara det att serien är så jämn att alla lagen slår alla (utom Västerås som bara slår Malmö) så efter Rögles tre raka segrar är man med i racet om en elitserieplats i allra högsta grad!

Och det är det som är typiskt. Det där jäkla laget ger en hopp. Nu har jag börjat tro att det faktiskt är möjligt för laget att ta en av de där två elitserieplatserna. Jag tror på det tillräckligt mycket för att ha köpt biljett till matchen mot Brynäs imorgon.

Men jag vet att jag kommer att bli så besviken. Det blir ingen elitserie nästa år heller. Men jag hoppas att laget överraskar mig igen. Forza Rögle! Tre matcher kvar och det "enda" som behövs är tre segrar så är saken klar!

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Lördag 2008-04-05 19:17
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!