Alla anteckningar skrivna i september 2003

Salam Pax

Folkradion i P3 handlade idag bland annat om Salam Pax som bloggade från kriget i Irak och som nu gett ut den i form av en bok.

Du kan läsa mer på Folkradions hemsida.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Tisdag 2003-09-30 19:34
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Äpplemarknaden i KivikDet var äpplemarknad i Kivik i helgen och vore det inte för att Elin Sigvardsson skulle uppträda där så hade jag knappast ens vetat om det.

Men nu åkte jag och några kompisar mot Österlen för att se och lyssna på henne igen.

Vi hamnade ganska långt fram (vilket väl syns på bilden ovan?) och det var tur det annars hade det inte blivit den minnesvärda spelning det blev.

Efter ungefär tre låtar tappar Elin nämligen bort sitt plektrum och säger lite tankspritt om någon i publiken har ett medan hon vänder sig bort mot utgången för att hämta ett nytt, men då har David och Hans-Olof redan börjat gräva i sina plånböcker efter ett nytt plektrum åt henne. David hinner först och går fram och överlämnar det.

"Det funkar ju bra det här. Räddare i nöden." sa hon efter första låten med nya plektrumet. Kul!

Efter spelningen får vi syn på henne när hon står och ger autografer åt några småkillar. David går fram och frågar om han kan få tillbaka sitt plektrum, och passar också på att köpa hennes skiva som han får signerad. Magnus köper också skivan och får den också signerad (även om det inte står "Tack för lånet av plektrum" på hans. :) )

(Nedan finns bildbevis på överlämnandet. :) )

Själv nöjde jag mig med autograf (jag har redan köpt hennes skiva) och undrade när man kunde räkna med att få höra nytt material. Helst skulle hon vilja spela in nytt direkt sa hon, men det blir nog inte förrän till våren. En EP eller ett album, det var inte bestämt vilket.

Vi fick även veta mer om den svenska låten som Magnus hittat på nätet. Det visade sig vara en inspelning från gymnasiet, men tyvärr han vi inte få reda på mer. Både jag och Magnus hade gärna sett (hört) något på svenska av henne.

När vi tackat och önskat lycka till och är på väg bort från området möter vi Mikael Wiehe som också spelat på marknaden. Han lägger sin hand på Davids arm när han möter oss och tittar på Elins skiva som David håller i handen med plektrumet inlagt väl synligt. David förklarar varpå Wiehe skrattar lite och går vidare.

För den som vill ha mer kändisinformation så kan jag berätta att Richard Hobert och Lena Endré syntes till under Elins spelning.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Måndag 2003-09-29 21:19
9 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 39

Måndag: Rabareberrabareber påpekar att det är bilfria dagen idag.
Jonas (Blind Höna) har en biblioteksidé.
Niklas (Enkelriktat) var väldigt produktiv idag och skrev intressanta anteckningar om naturens strategier, Bill Gates, arbetssituationer, motionering och drömdatorn.

Tisdag: Anders (Lundwall.se) skriver om en idé om en Sverigekarta över svenska bloggare.

Onsdag: Jonas (Blind Höna) har fått ryskt spam!

Torsdag: Bloggmiddag i Göteborg! Andrajenny, Thorvald, Thorvald igen, Marcus (Commemoro och Steffanie rapporterar. Är det inte dags för Malmö 2.0 snart?

Jonas (Blind Höna) avslöjar: Amerikansk politiker förvanldar tal till poesi!

Fredag: Rabarberrabarbers gjorde det här testet och hennes svar blev lite oväntat. :)
Sasan gör sin egen fredagsfyra.

Lördag: Andrajenny har fått kommenteringsmöjlighet.

Söndag: Är Steffanie och Stefan Geens samma person?
Andreas (Version noll) avslöjar sitt kylskåpsinnehåll och så har han sett kändisar.

Under veckan har många skrivit om Jan O Karlsson. Bikupan, Skeptikern, Mitt Aktuellt (ingen permalänk), Erik (Mymarkup), Xipe (ingen permalänk), Karon (Drullestigen) och Anders (Bloggie style).

Många har också gjort filmtestet. David (Månhus Beta), Andreas (Version noll) och Adolvsson blev Fight Club, Carina (Carinas-court) blev Power Rangers, Andrajenny blev Sagan om ringen, Steffanie blev Tarzan och Anna blev Forest Gump. Jag har säkert missat någon. Hör gärna av dig via kommentar till den här anteckningen i så fall om du vill vara med.

weblogs.se finns det nu 296 (+3) webbloggar som 189 (+3) användare håller koll på.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-09-28 17:05
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dubbla fredagsfyror

Både Sasan och Andreas hade fredagsfyror den här veckan.

Här är mina svar (Sasans frågor först):
1. Civilstånd?
Singel, hur skulle jag annars hinna ödsla tid på att bygga mitt eget publiceringssystem när det finns färdiga alternativ?

2. Vad är du mest rädd för?
Döden antar jag. Inte min egen utan andras.

3. Senaste bok och film du läst och sett?
Jag läser just nu "Gödel, Escher, Bach - Det evigt gyllene bandet" vilken är mycket intressant. Senaste filmen jag såg var Romeo must die som jag och två kompisar råkade hamna i när vi slözappade i söndags.

4. gillar du fotboll? vilket lag hejar du på?
Ja, jag gillar fotboll. Har bara sett en allsvensk match live (Halmstad-Norrköping 2-3) för ca 10 år sedan, men skulle inte ha något emot att se fler. Favoritlaget i Sverige är Helsingborgs IF, i världen..? Tja, Arsenal blev väl en liten favorit efter att ha sett filmen Fever pitch. I Iran då? Här skulle man ju sökt på nätet och tagit reda på något iranskt fotbollslag för att imponera på Sasan, men jag överlåter den idén till någon annan. :)

1. Skriv en skandalblaskerubrik som handlar om dig.
"Klocklös i Tiden-Mats erkänner! -Jag är en bluff"

2. Vilken skandal skulle du mest troligt orsaka?
Sjunga falskt till nationalsången innan en match.

3. Vilken medlem av kungahuset (svenskt eller utländskt) skulle du synas umgås med regelbundet?
Viktoria verkar snäll. (Undrar om hon dementerar att hon känner mig också pga det här?)

4. Vid vilket generande tillfälle skulle en paparazzo fotografera dig?
Under en felprogrammering av en funktion på Klocklös i Tiden.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Fredagsfyran.

Fredag 2003-09-26 17:38
7 kommentarer.
Skriv en kommentar!Någon som vet?

Är det någon som känner igen den här låttexten? Jag tror det är Elin Sigvardsson som sjunger och jag tror att det är från hennes demo som hon skickade till Lars Winnerbäck. Någon som vet bättre än jag?

"Aldrig förr har så mycket tid gått så fort.
Tänker på alla saker vi har gjort.

Sen den dagen du och jag blev ett par
Är det 1 år...12 månader...365 dagar.

Men alltid samma känsla, även att vi förändras.
och lågan brinner trots att vindarna har blåst hårt ibland.
Och om vi nångång gråter,
så möts vi alltid åter
i lyckorus. Och det är därför jag älskar dig..."


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2003-09-24 22:33
13 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tankar kring mordet på Anna Lindh

Hur är det egentligen? Mördades Anna Lindh den 10 eller 11 september? Kan man bli mördad utan att man dött? Om Anna Lindh mördades den 10 september så blev hon ju i så fall mördad innan hon dog, men det är väl det mest troliga svaret. Det var ju den 10 september som dådet utfördes.

Idag släpptes 35-åringen som suttit häktad skäligen misstänkt för mordet. Istället har man gripit och häktat en ny person på sannolika skäl.

Jag har lärt mig att det finns två grader av misstanke; misstanke, skälig misstanke och på sannolika skäl misstänkt.
Trots att 35-åringen greps skäligen misstänkt så var jag säker på att det var mördaren man gripit. Senare blev jag osäker och idag visade det väl sig i stort sett att jag fått rätt. Nu är jag återigen säker på att man gripit rätt person. Frågan är om osäkerhetskänslan dyker upp igen.

Det är en hel del personer som florerat i utredningen. Vi har NK-mannen, 35-åringen, mördaren och mannen som greps idag. Det kan vara fyra olika personer, men förhoppningsvis är 35-åringen den enda som inte hör hemma i samlingen.

Sen undrar jag om inte den svenska bloggosfären varit lite mesig när det gäller mordet och rapporteringen kring det. Steffanie ifrågasatte Säpo ganska tidigt och även Erik har haft några kritiska och ifrågasättande anteckningar.

Men Thorvald, Karon och Bengt har varit oväntat tysta.

Jag har inte själv varit särskilt ifrågasättande mot media i min blogg som jag egentligen är.

Jag ifrågsätter starkt uppgiften om att någon "sett honom sparka på valaffischer av Anna Lindh" innan mordet. Sett vem sparka? Den så kallade NK-mannen? Mördaren? 35-åringen? Eftersom ingen var gripen för dådet vid tidpunkten och ingen hade identifierats som NK-mannen så kan man omöjligt veta att "han" skulle ha sparkat på några valaffischer. Någon kanske gjorde det, men att koppla samman det med mordet? Nä...

Jag ifrågasätter starkt att tidningen som skrev att 35-åringen skulle varit bekant med kungafamiljen hade särskilt mycket kött på benen. Varför blanda in dem? För att det säljer!

Jag hoppas jag blir mer kritisk och har fler synpunkter kring nyheter som dyker upp, men framförallt så hoppas jag att fler i bloggosfären framför kritik och synpunkter mot de traditionella medierna. Är det inte en av de "riktiga" bloggarnas uppgift?

Till sist vill jag bara erkänna att jag, kanske något naivt, är övertygad om att polis gör ett jättejobb för att få fast mördaren.

Förresten, detta är min 500:e blogganteckning. Kanske därför den blev så lång? :)

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Onsdag 2003-09-24 18:27
11 kommentarer.
Skriv en kommentar!Elitseriepremiär

Det är elitseriepremiär ikväll så jag tänkte försöka hinna slänga in mitt tips för hur det går.

Så här tror jag tabellen ser ut i vår när 50 omgångar är spelade:

1. Frölunda
2. Färjestad
3. Djurgården
4. HV 71
5. Modo
6. Timrå
7. Linköping
8. Leksand
9. Malmö IF
10. Luleå
11. Brynäs
12. Södertälje

Jag tror Färjestad får revansch för 0-4-förlusten i finalen ifjol.

Sedär, jag hann slänga in mitt tips innan Elitserien 2003-2004 drog igång. :)

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Onsdag 2003-09-24 16:57
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny epostadress

Jag har ny epost-adress; info@mats-andersson.se ifall någon vill något.

Får ta och ändra den på mina hemsidor imorgon.

Andra blogganteckningar i kategorin Internet/Mina sidor.

Tisdag 2003-09-23 22:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 38

Måndag: Stephanie har tagit svenskt körkort. Grattis!

Tisdag: Adolvsson (Fad Absurdum) är tillbaka med ny blogg.

Onsdag: Bloggmiddag i Stockholm! Erik, Steffanie, (Steffanies bilder), Malin, Hilweh, Jenny, Stefan, Fredrik och Jonas rapporterar.
Här är förresten en bild på servetten.

LindaM bidrar med en ny optimistisk anteckning.

Torsdag: Steffanie rapporterar redan om ny bloggmiddag. Nu i Göteborg.

Fredag: Ny blogg: Carina´s Court.

The Fallberg Family undrar varför det finns så få svenska bloggar och länkar till eJours artikel om skandinaviska bloggar.

Niklas (Enkelriktat] har roat sig med att ta fram statistik över hur mycket som är html-kod och hur mycket som är text på sina favoritbloggar. Thorvald har lite tankar kring siffrorna vilket Niklas kommenterar. Erik (Mymarkup) rekommenderar Web Page Analyzer.

Lördag: Steffanie fyller 30! Grattis!
Jonas (Blind Höna) har funderingar kring ordet "skickliggöra".
Månhus Beta är tillbaka med ny adress och ny design.

Söndag: Erik (mymarkup) och Annica Tiger skriver om dogging.

Under veckan har dessutom Håkan Kjellerstrand skrivit några anteckningar och program angående den engelska undersökningen (pdf-fil) om omkastade bokstäver. Via DN har undersökningen nu också dykt upp i media.

weblogs.se finns det nu 293 (+12) webbloggar som 186 (+1) användare håller koll på.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-09-21 19:18
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Fotbolls-VM

Ni vet väl att fotbolls-VM har inletts i helgen och att Sverige ikväll möter hemmafavoriterna USA i sin premiär.

TV4 direktsänder matchen med start 18.30 och mer finns att läsa hos DN.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Söndag 2003-09-21 15:51
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Vandring

Jag och två kompisar var ute på en liten vandring igår. Vi gick sträckan Torekov - Båstad vilket är ungefär 15-20 kilometer.

Vi hade knappt hunnit utanför Torekov innan det rasslade till ordentligt i en buske. Jag stannade till och tittade och fick syn på uppskattningsvis 10 snokar som ringlade omkring. Det var svårt att få dem att fastna på ett och samma kort, men här är en bra bild på en av snokarna i alla fall.
Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Söndag 2003-09-21 15:03
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!www.mats-andersson.se

Nu är min nya domän www.mats-andersson.se uppe och rullar och idag är det premiär för Klocklös i Tiden på den nya adressen.Allt är inte klart ännu så ni behöver inte rapportera om saker som inte funkar ännu så länge det inte handlar om förstasidan index.asp. Den här sidan ska funka felfritt. Gör den det?UPDATE!
Glöm inte att ta bort Klocklös i Tiden på stefa.se-adressen från favoriterna på weblogs.se och lägga istället till Klocklös i Tiden på www.mats-andersson.se. Jag antar att jag kommer att förlora min 10:e plats nu.. :)

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Söndag 2003-09-21 12:06
8 kommentarer.
Skriv en kommentar!En bra frukost?


Jag var kraftigt förkyld igår och halva dan idag så matvanorna har ändrats lite grand. Ovanstående bild föreställer till exempel min frukost.

Vad åt du till frukost?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-09-19 19:57
12 kommentarer.
Skriv en kommentar!Klocklös i Tiden/Bladlöss i Träden

Jag har sedan några veckor lagt in en mängd länkar till höger under rubriken "Bladlöss i Träden". Tänkte att det var dags att pinga weblogs.se när det dyker upp något nytt på Bladlöss-fronten.

Dock knappade jag in samma adress som till Klocklös i Tiden varpå namnet på min ersattes av Bladlöss i Träden. Nu har jag lagt till ett bindestreck på adressen till Bladlöss i Träden så nu ska väl båda "bloggarna" synas i "senast uppdaterat" på Weblogs.se.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Fredag 2003-09-19 19:27
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!En mördare går lös

Jag fick ett mail av en kompis precis. Så här ser det ut:

"Något att fundera över...

Det här är ett äkta psykologitest:

Det är en berättelse om en kvinna. När hon var på sin egen mors begravning mötte hon en kille som hon inte kände sedan förut. Hon tyckte att den här killen var helt underbar. Han var så mycket hennes drömkille att hon blev kär i honom men frågade aldrig efter hans nummer och kunde inte hitta honom.

Några dagar senare dödade kvinnan sin egen syster.

Fråga: Vad var hennes motiv för att döda sin egen syster? Fundera noga
på detta en stund innan du bläddrar ner. FUSKA INTE!!"

---

Ja, inte är det mycket att bläddra ner till för jag har inte bifogat svaret, men om du inte kan låta bli att kolla så hittar du svaret på Lekstugan.net´s forum.


Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Fredag 2003-09-19 14:31
10 kommentarer.
Skriv en kommentar!Det är inte han..

Den så kallade NK-mannen begärdes idag häktad skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh. Detta är den lägre graden av misstanke.

Är det bara jag som får konstiga vibbar? Tänk om det inte är killen vars liv vänts upp och ner i media. Tänk om DNA-analysen visar att hans DNA inte stämmer överrens med det som man fick fram i samband med mordet?


Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Fredag 2003-09-19 14:05
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Veckans Fredagsfyra

Fredagsfyran

Tema hobbies
1. Har du någon hobby?
2. Har du någonsin samlat på något?
3. Finns det någon hobby du skulle vilja dra igång med?
4. Är inte hobbies ett slöseri med bra slappartid?

1. Jag har ett par hobbies. Hemsidesprogrammering och bloggen är väl det som tar mest tid. Springer en hel del också vilket man ser här. Jag spelar innebandy också så ofta jag kan (säsongen börjar ikväll om förkylningen känns bättre tills dess) och så läser jag en del (just nu Gödel, Escher, Bach - Ett Evigt Gyllene Band).

2. Såklart! När jag var mindre samlade jag t.ex på programblad från Rögles hemmamatcher. Tror jag samlade på suddgummin också.

3. Inte på rak arm. Dessutom vet jag inte om tiden skulle räcka till till ytterligare en hobby, men jag är inte främmande för att prova på något nytt.

4. Defentivt inte! Dessutom kan man ju faktiskt slappa medan man läser t.ex. Att slappa och springa samtidigt är svårare även om det ibland är ganska avkopplande att komma ut i joggingspåret.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Fredagsfyran.

Fredag 2003-09-19 13:55
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Svaret på "Matteproblem"

Häromdagen beskrev jag ett matteproblem som jag funderat på. Jag hade tänkt ut ett tresiffrigt tal (kallat D) och undrade om jag genom de tre formler jag satt upp kunde få fram de tre siffrorna (kallade A,B och C) som bildade D.

Formlerna såg ut så här:
[1] C-B = B-A
[2] A+B+C = A*B
[3] A2 = 2C-B

Per Erik löste problemet snabbt (se kommentarerna) och på ett mycket enklare sätt än mej. Jag löste problemet genom att stänga in talen mellan intervaller. Om man får frågan "Vilket är de tresiffriga talet där A är första siffran, B den andra och C den tredje?" så vet man egentligen bara en sak: A måste vara större än 0 men mindre än 10 (inget tresiffrigt tal börjar med 0 och inget ensiffrigt tal är större än 9) och B och C måste vara mellan 0 och 9.

Om vi kikar på formel [2] och vet att A+B+C > 0 så måste är även A*B > 0. B kan alltså inte heller vara 0.
Om vi testar formeln ytterligare ser vi snart att både A och B måste vara större än 1.

När vi vet att B > 0 och kikar på formel [3] så kan vi också lista ut att C > 0. Om C = 0 måste annars A2 vara negativt och det går inte med de räkneregler vi har för positiva tal.

Vi kikar vidare på formel [3]. 2C - B kan inte vara större än 17 (2x9-1) vilket naturligtvis inte A2 heller kan vara. Eftersom 4x4 = 16 och 5x5 = 25 måste A vara mindre än 5.

Vi vet nu att följande svar är möjliga:
A = 2,3,4
B = 2,3,4,5,6,7,8,9
C = 1,2,3,4,5,6,7,8,9

Nu bygger vi om formel [1] för att få fram C.
[4] C = 2B-A
Eftersom C < 10 så är 2B-A < 10. Eftersom A < 5 så kan B inte vara större än 6. (2x6-4 = 8, 2x7-4 = 10)
Det ger oss också att C måste vara större än 1 eftersom 2x2-2 = 2 vilket är det minsta talet man kan få fram med tanke på att både A och B är minst 2.

Formel [4] minskade intervallet för B till 1 < B < 7 och gav oss dessutom att C är större än 1. Den gav oss också reglern att om C är udda måste A också vara udda och tvärtom.

Följande svar är nu möjliga:
A = 2,3,4
B = 2,3,4,5,6
C = 2,3,4,5,6,7,8,9

Enligt formel [3] och det faktum att A > 1 måste 2C-B vara minst 4. Detta ger att C > 2.
Eftersom A+B+C (formel [2])nu är minst sju så kan varken A eller B vara mindre än 3.

Detta ger oss att följande svar nu är möjliga:
A = 3,4
B = 3,4,5,6
C = 3,4,5,6,7,8,9

Om vi återigen kör formel [3] får vi fram att C > 5 eftersom A2 minst är 9.
Nu börjar alla tal hamna inom små intervaller.
A = 3,4
B = 3,4,5,6
C = 6,7,8,9

Om vi tittar på formel [4] så får vi fram att B måste vara större än 4. (2x4 - 3 = 5, 2x5-4 = 6)

Det är nära nu:
A = 3,4
B = 5,6
C = 6,7,8,9

Återigen tar vi formel [3] till hjälp. C kan inte längre vara 6. (2x6-5 = 7, 2x7-5 = 9)
Eftersom vi dessutom vet att 2C-B antingen är 9 eller 16 (32, 42) så kan C inte heller vara 8 eller 9. Vi har fått fram att C = 7.

Nu är det lätt att få fram att A2 = 14 - 5 och att A därmed = 3.

---

Som jag sa inledningsvis, inte riktigt lika enkel lösning som Per Eriks, men rolig att få fram. :)
Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Fredag 2003-09-19 13:26
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ringde han upp igen?

För en månad sedan ringde en telefonförsäljare upp mig och frågade om jag ville byta teleoperatör till Optimal Telecom. Jag sa att jag var intresserad men ville få mer information via deras hemsida samt några dagar att fundera så jag bad försäljaren återkomma efter några dagar.

Han måste ha tolkat det som ett "Jag är inte intresserad" för han ringde aldrig igen.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2003-09-18 16:50
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny säsong

Så var hockey-säsongen igång igen. De båda allsvenska serierna drog igång ikväll. Rögle som är favorit till seriesegern i Allsvenskan Södra inledde med seger mot Arboga, men det satt långt inne. Segermålet, 2-1, kom först i sista perioden.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2003-09-17 22:19
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!"NK-mannen" har gripits

Enligt Aftonbladet så greps den så kallade NK-mannen i samband med derbyt mellan Hammarby och Djurgården ikväll.

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Tisdag 2003-09-16 21:47
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur läser du?

Som jag skrivit om tidigare så florerar just nu en text som går ut på att det går att läsa en text oavsett i vilken ordning bokstäverna kommer, bara de två första och de första är rätt.

Kalle i klätterträdet menar att det räcker med en bokstav.

Då kliver Håkan Kjellerstrand in i handlingen och programmerar ett program att översätta en valfri text till slumpmässig med 1, 2 eller hur många bokstäver man nu vill ha på rätt plats, både i början och i slutet.

Reading scrambled words kallar han programmet för.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Måndag 2003-09-15 22:23
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Matteproblem

Nu är det dags för nya mattefunderingar.

Jag har börjat roa mig med att ta ut ett tre- eller fyrsiffrigt tal, ge talet tre formler och se om man utifrån dessa formler kan lista ut vilket talet är. Låter det krångligt? Låt mig visa ett exempel:

Talet D är ett tresiffrigt tal. De tre siffrorna betecknas A,B och C där A är första siffran, B är andra siffran och C är den tredje siffran.

Du får nu tre formler som lyder:

C-B = B-A
A+B+C = A*B
A2 = 2C-B

Kan du utifrån dessa formler räkna ut D?

Berätta gärna hur du tänker och hur du närmar dig svaret. Självklart kan man testa sig fram tills man kommer fram till rätt svar, men hur kul är det? Det är ju som bekant vägen som är mödan värd.

Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Måndag 2003-09-15 20:30
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 37

Det blev ingen summering av veckan igår och med tanke på att 95% eller nåt liknande av alla anteckningar handlade om Anna Lindh så finns det inte så mycket mer att tillägga än Eriks länksamling i ämnet. Även Susning.nu och WikiPedia sammanfattar.

weblogs.se finns det nu 281 (+9) webbloggar som 185 (+3) användare håller koll på.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Måndag 2003-09-15 19:59
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Slutdebatten

Det blev ett lågmält samtal om demokrati istället för en hetsk slutdebatt. Jag tyckte det var en bra form de lyckades åstadkomma. De fick fram ett budskap som saknats i tidigare valrörelser; vi jobbar inte MOT varandra, vi jobbar FÖR demokratin.

Sen blir jag mer och mer imponerad av Göran Perssons tal, både av innehållet i dem och av sättet han framför dem på.

För övrigt har jag åkt på en kraftig förkylning vilket nog ställer in mitt Lund/Malmö-besök i helgen.

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Fredag 2003-09-12 21:31
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Anna Lindh är död

Jag vaknade av nyheterna i morse precis som jag hade planerat. Jag ville få reda på hur det gått för Anna Lindh så fort jag vaknade.

Nyhetsuppläsaren sa att hon hade avlidit. Jag blev arg och samtidigt förvånad. Alla läkare och journalister sa ju att det inte var livshotande.

Sen vaknade jag lite mer och undrade varför klockradion inte stod på. Jag hade inget minne av att jag stängt av den. Vänder mig om och ser att klockan är 02.55. Jag hade bara drömt om nyhetssändningen.

Jag går upp och sätter på TV´n. Kommer in lagom till en direktsänd presskonferens med två av läkarna ur teamet som opererat henne under natten. De ger lugnande nyheter. Blödningen har gått ner och de har avslutat operationen en timme tidigare.

Jag går och lägger mig igen, somnar och vaknar av klockradion tre timmar senare. De har tvingats börja operera igen.

Stiger upp och tittar lite på TV´s nyhetssändningar innan jag cyklar till jobbet.

Kvart i nio tar jag cykeln hem igen, byter hjul på bilen (punktering) och kör till Volvo för att få bytt dem. (Lika bra att ta alla då däcken var ganska slitna.)

När jag står och väntar på att få besked om huruvida jag hinner få tillbaka min bil innan helgen börjar nio eller halv tio-nyheterna. Anna Lindh har avlidit..

När jag kommer tillbaka till jobbet hinner inte jag inte inta min arbetsplats innan vi samlas för information. Vi informeras om att Sveriges utrikesminister avlidit av sina skador och att vi får 15 minuters fri tid att prata igenom det som hänt.

Det går en minut, inget händer. Det går två minuter, inget händer. Efter fem minuter är sorlet igång och en avdelningen lämnar samlingssalen. Jag också. Jag sätter mig framför en dator och går igenom tidningsartiklar och blogganteckningar.

Har fått höra vissa korkade kommentarer också idag, men inte så många som jag trodde. Skönt.

Brukar stanna kvar ett tag efter jobbet och prata med folk, men orkade inte idag. Cyklade hem istället. Erkände för mig själv att jag inte vet om bestämt mig för att rösta ja innan dådet och att jag nu blivit osäker. Om jag röstar ja, är det grundat på det jag fått information om INNAN mordet eller har mordet påverkat mig att rösta ja?

Jag är rädd för att valet kommer att få en annan utgång än det fått om inte det här hade hänt. Jag tror många osäkra röstar ja som ett bevis på sitt stöd för henne eller nåt sånt.

Men man kan inte skjuta upp valet, det hade varit att ge vika för våldet.

Ostrukturerade tankar..


Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Torsdag 2003-09-11 17:53
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Anna Lindh

En SVT-journalist frågade folk på NK om de trodde att något sånt här skulle kunna hända i Stockholm. 1986 sköts Sveriges statsminister till döds i Stockholm, klart som f*n att nåt sånt här kan hända!

Skit samma att Sverige tog sig till fotbolls-EM ikväll. Skit samma att jag har en punktering att fixa på bilen. Det går inte riktigt att koppla bort det som hänt. Vad annat kan man göra än att hoppas på ett snabbt tillfrisknande och att gärningsmannen grips? Politiska motiv, vad spelar det för roll för MÄNNISKAN Anna Lindh?


Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Onsdag 2003-09-10 23:13
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Enkla lösningar på svåra problem

Barn har alltid bra lösningar på komplicerade problem.

Snilleblixt-sidan hittade jag några exempel. Vad sägs om den här?

Målvakten
Problem: Det var ingen som ville stå i mål.
Lösning: jag uppfann en elektrisk målvakt.
Tobias 5aAndra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Onsdag 2003-09-10 12:33
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!När fyller du år?

Håkan Kjellerstrand berättade vid mitt senaste besök att någon svensk bloggare funderat över andra bloggare födelsedagar.

"Det vore väl nåt för dig?" tyckte Håkan och syftade förstås på min kändisfödelsedagssida och på andra sidor som jag ganska snabbt slängt ihop efter att andra kläckt idén.

Håkan hade förstås rätt, och nu är den här; Min födelsedag!

Klicka in dig på sidan och lägg till din födelsedag, din url och din epostadress (om du vill ha möjligheten att någon gratulerar dig när du fyller år). Eftersom det inte är omöjligt att andra än bloggare skulle vilja använda sidan har jag lagt till ett val för detta också. Kryssa i rutan om du bloggar.

På förstasidan kan du sedan välja att visa alla som knappat in sin födelsedag, eller bara de som bloggar.
Andra blogganteckningar i kategorin Internet/Mina Sidor/Min födelsedag.

Onsdag 2003-09-10 11:38
9 kommentarer.
Skriv en kommentar!Sida med mina joggingresultat

Nu har jag gjort klart sidan där jag presenterar resultaten från mina joggingrundor. Den är inte snygg, men den funkar.

http://www.mats-andersson.se/blogg/spring är adressen och från och med nu kommer jag bara att skriva mina resultat där och inte i bloggen. Mina marathonanteckningar kommer i fortsättningen att handla om träning i allmänhet istället.


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Tisdag 2003-09-09 13:51
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Fråga Lund svarar på min formelfråga

Jag var inne på Fråga Lunds sida nyss och såg att de svarat på min formelfråga som jag tidigare tagit upp här och här.---Man måste veta vad som menas med summan av oändligt många tal. Den vanliga definitionen är att serien a1 + a2 + a3 + ... är konvergent med summan s om den ändliga summan sn = a1 + a2 + ... + an har gränsvärdet s då n --> oo. Om gränsvärde saknas säges serien vara divergent och har ingen summa. Det är sant att den senare, så kallade harmoniska serien är divergent. Det betyder, eftersom termerna är positiva, att sn = 1/1 + 1/2 + ... + 1/n --> oo då n --> oo men det följer inte av ditt resonemang. T ex är serien 1/12 + 1/22 + 1/32 + ... konvergent med summan pi2/6. För att visa att den harmoniska serien är divergent kan man titta på delsummor av formen sn, där n = 2k. Vi kan då gruppera termerna på följande sätt:

sn = 1 + (1/2) + (1/3 + 1/4) + (1/5 + 1/6 + 1/7 + 1/8) + ... + (1/(2k - 1 + 1) + ... + 1/2k).

I varje parentes finns det 2j - 1 termer och den minsta är 1/2j. Summan i varje parentes är alltså större än eller lika med 2j - 1/2j = 1/2. Eftersom antalet parenteser är k så är sn >= 1 + k/2 då n = 2k. Eftersom sn är växande så är sn >= 1 + k/2 då n >= 2k, vilket visar att sn --> oo då n --> oo.


Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Tisdag 2003-09-09 11:30
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tips för blivande långdistanslöpare

Jag har hållit på med långdistanslöpning något så när regelbundet sedan september 2001 (med uppehåll för vintrar och varma sommarmånader förstås) och jag tänkte komma med lite råd för den som tänkte börja med denna krävande sysselsättning.

1. Klipp tånaglarna!
Nej, det är inget skämt. Se till att du inte har någon nagel som sticker ut för du riskerar att få ett duktigt skavsår på tån bredvid.

2. Spring på nya vägar.
Spring på vägar som är nya för dig. Det spelar ingen roll om du kört sträckan hundratals gånger, när du väl springer den så är det som om man kommer det hållet för första gången.

3. Spring där det är fint.
Det är roligare att springa om man har en vacker utsikt, fin natur eller spännande hus och trädgårdar att titta på.

4. Strecha efteråt!
Det känns så mycket bättre i benen dan efter om du strechar några minuter efter loppet.

5. Ta hand om dina tår!
Innan du går och lägger dig på kvällen så gå igenom tårna. Har du fått något skavsår eller tendens till skavsår så sätt på en plåsterlapp nästa gång du springer. Titta efter om du fått blåsor. Ta hål på dem i så fall.

---

Själv har jag upptäckt två saftiga blåsor på mina tår både igår och idag. Dessutom var en tånagel alldeles blå så jag klippte ner den ytterligare och tömde den på blod.

Men med tanke på att jag sprungit över fem mil senaste veckan så vore det väl konstigt om jag inte fick några skavanker.

Även om jag är ganska rutinerad kring 10-20 kilometer så springer jag mycket sällan mer än 10 mil på en månad. 5 mil på 7 dagar är alltså mycket även för mig. Men så tränar jag ju för Stockholm Marathon 2004.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Måndag 2003-09-08 20:02
6 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering vecka 36

Måndag: Martin skriver om Andy Kaufman.

Raven avslöjar: Måndagar, nu ännu mer först!

Tomas skickar mail till sig själv.Tisdag: Steffanies och AndraJennys C-uppsatsOnsdag: Blind Höna och Mymarkup rapporterar om Jordens undergång.

Jonas (Blind Höna) pratar i P1´s Jobbet.

"Ny" blogg: Aggeman

Håkan (eye of the Håk) har tankar kring "jordens undergång" 2014.Torsdag: Erik (Mymarkup) visar nyttan med Googles cache-funktion.

Erik försöker dra ihop folk till en ny bloggträff. Är du i Stockholm den 18 september?Fredag: Ny fredagsfyra på Version Noll.Lördag: Niklas exprimenterar med EMU-omrösningen.

Stephanies svåger kom trea i spjut i Finnkampen.Söndag: Jonas har precis som Stephanie haft släktingar i TV i helgen. Eller är man verkligen släkt med sin svägerskas svägerskas svägerskas man? Jag vet inte om det blev rätt i släktförhållandena nu. Det är alltså Jonas frus systers man systers man systers man systers man det handlar om. Rörigt?

Apropå Stephanie stå undrar hon varför vi svenskar inte kan underdriva när vi kan överdriva.

Erik rapporterar att bloggträffen är flyttad till den 17:e.


weblogs.se finns det nu 272 (+4) webbloggar som 182 (+4) användare håller koll
på.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Söndag 2003-09-07 21:10
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kent vecka 36

Nu slipper ni mina veckorapporteringar om Kent ett tag framöver. Pärlor åkte ut från Svensktoppen idag.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Söndag 2003-09-07 12:11
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ordlek

Jag har mycket tid över till tankeverksamhet på jobbet då jobbet i sig sällan kräver särskilt mycket tankeverksamhet.

Senaste dagarna har jag roat mig med en formel som jag inte helt lyckats nå det ultimata svaret på.

Tänk dig följande formel:

xZy = w(v)

där x och y är vilka bokstäver som helst och hur många bokstäver som helst. x och y behöver inte vara lika, innehålla lika många bokstäver eller ens innehålla några bokstäver.

Z är alla nio vokaler i alfabetet, fast inte samtidigt.

Svaret w(v) är hur många giltiga ord formeln bildar, samt på vilken vokal det första ickeordet dyker upp.

Låter det krångligt? Låt mig ta ett exempel.

xZy = w(v)
Byt ut x mot br och y mot d
Om svaret blir ett giltigt ord visar jag det med sant i mitt exempel, annars blir svaret falskt.

brAd = falskt
brEd = sant
brId = falskt
brOd = falskt
brUd = sant
brYd = falskt
brÅd = sant
brÄd = falskt
brÖd = sant

Så om värdena man stoppar in i exempelt är
x = br
y = d


så blir svaret brZd = 4(1).
4 giltiga ord och fel redan på första vokalen.

Ett annat exempel.
x = d
y = g

dAg = sant
dEg = sant
dIg = sant
dOg = sant
dUg = sant
dYg = falskt
dÅg = falskt
dÄg = falskt
dÖg = sant

Svaret blir här 6(6). Sex giltiga ord och fel först i sjätte vokalen.

Vad är det bästa resultatet du når med min formel? Som du ser är alla former (dug = uppmaning att duga t.ex) giltiga. Jag hittade efter mycket om och men en lösning som gav 8(8). Hittar du någon som ger bättre resultat? Som du kanske räknar ut finns det bara två resultat som är bättre; 8(9) och 9(0). Om man har rätt i alla nio fall så finns det ju ingen felaktig första vokal.UPDATE!
Xipe löste problemet och fick samma lösning som jag, men till skillnad från mig så visste han att "käl" är ett giltigt ord. x=K, y=L var alltså lösningen som gav mig 8(8) och Xipe 9(0).Finns det fler 9(0) tro?
Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Lördag 2003-09-06 13:23
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Förklaring till formelfrågan från i måndags

Jag fick svar på frågan om formeln 1+1/2+1/3+1/4+1/5...+1/n där n är oändligt och som jag skrivit om tidigare. Jag mailade Fråga Kristianstad om matematik för någon dag sedan och fick alltså svar idag. Det lyder så här:

"Både 1+2+3+4+5…+n och 1+1/2+1/3+1/4+1/5+…1/n går mot oändligheten då antalet termer blir oändligt många. Skillnaden är att den första gör det
fort medan den andra gör det mycket långsamt.

För att inse att 1+1/2+1/3+1/4+1/5+1/6+1/7+1/8+1/9+… går mot oändligheten kan man gör på följande vis:

Termerna kan grupperas
1+1/2+(1/3+1/4)+(1/5+1/6+1/7+1/8)+(1/9+1/10+…+1/16)+(1/17+1/18+…+1/32)

1/3+1/4 > 2*1/4 = 1/2
1/5+1/6+1/7+1/8 > 4*1/8 = 1/2
1/9+1/10+1/11+…+15+1/16 > 8*1/16 = 1/2
1/17+1/18+1/19+…+1/31+1/32 > 16*1/32 = 1/2
osv.

Ersätt nu varje parentes med 1/2. Det ger att 1+1/2+1/2+1/2+1/2+1/2 <
1+1/2+(1/3+1/14)+(1/5+1/6+1/7+1/8)+(1/9+1/10+…+1/16)+(1/17+1/18+…+1/32)

När antalet termer blir oändligt många går 1+1/2+1/2+1/2+1/2+1/2+… mot
oändligheten och därmed även 1+1/2+1/3+1/4+1/5+1/6+1/7+1/8+1/9+…

Anm:
1+1/2+1/3+1/4+1/5+1/6+1/7+1/8+1/9+… kallas för en harmonisk serie och man
säger att den divergerar när antalet termer blir oändligt många."


Eftersom det tog en liten stund innan jag fattade exakt vad som menas så ska jag försöka förklara.

Om man tar ur delsummor så får man fram följande:

1/3 + 1/4 är större än 1/2
1/5 + 1/6 + 1/7 + 1/8 är större än 1/2
1/9 + 1/10 +...+1/16 är större än 1/2

Om man sätter in 1/2 istället för de tal jag skrivit ovan så får man alltså ett tal som är mindre än talet vi är ute efter, och eftersom detta tal (1+1/2+1/2+1/2+1/2...) är oändligt så blir så klart alla tal som är större också oändligt.

När man ska byta ut 1/3 + 1/4 osv så dubblar man antalet termer varje gång. Alltså tar man två termer första gången (1/3+1/4), fyra nästa gång (1/5+1/6+1/7+1/8), åtta nästa gång osv.

Klarnar det för er andra också nu? :)

Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Torsdag 2003-09-04 19:27
10 kommentarer.
Skriv en kommentar!P3 är inne på samma sak som Klocklös

Min uppvakningsrutin består just nu av att ena klockradion går igång lagom till sexnyheterna på P3. Sen ligger jag och lyssnar på Morgonpassets första halvtimme innan halvsjunyheterna och nästa klockradio med alarm går igång. Då går jag upp.

Någon gång mellan sex och halv sju kommer Augustin Erba in i studion och pratar om något aktuellt ämne. Imorse pratade han om världens undergång och kom plötsligt in på samma fundering som jag hade igår nämligen hur folk skulle reagera om de fick reda på att deras dagar var räknade.

Fast när jag läser om denna Erba på Morgonpassets hemsida så ser jag att:

"Augustin Erba är demonproducenten som sänder som om varje program var det sista. Ett galet kontrollfreak som kräver att redaktionen lever och dör för programmet."

Han har alltså inte sett min anteckning från igår, han lever ständigt efter detta synsätt. :)

Andra blogganteckningar i kategorin Media/Radio.

Torsdag 2003-09-04 18:56
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Världens undergång?

Vad bryr sig Månen om att världen kanske går under 2014? Han sover lugnt vidare.

Läste på Blind Höna att risken att asteroiden träffar Jorden är 1 på 909 000 så Månen kan nog sova tryggt ett tag till.

Fast tänk om man fick fastställt att om 11 år går Jorden och allt liv under. Jag undrar om det inte hade blivit fart på folk då, att många hade försökt börja ta tag i sina liv och göra det de vill istället för det de måste. Kollektiv cancer.

Fast å andra sidan, om det sedan visar sig att Jorden inte går under så kommer väl folk bara att bli besvikna och gå tillbaka till det liv de hade 11 år tidigare.

11 år är nog för lång tid förresten, säg ett år istället.

"Du har exakt ett år kvar att leva, ut och gör det bästa av det!"

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2003-09-03 19:34
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!PostDen kom idag, T-shirten som jag beställde häromdan. Det går inte att se på bilden ovan (klickbar) att motivet på T-shirten är pi med 10 000 decimaler, men det är det.

Tyvärr ser man det inte på Forskning & Framstegs sida där man beställer den heller. Ni får helt enkelt tro mig. :)

Nu saknar jag bara en T-shirt med 10 000 decimaler av e, Det gyllene snittet och roten ur två. :)
Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Onsdag 2003-09-03 18:45
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ett TV-tips till

Ikväll startar Musikbyrån igen. Man kommer att visa klipp från sommarens festivaler och så intervjuas José Gonzales.

SVT2 klockan 22:30.

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Onsdag 2003-09-03 12:31
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nu börjar det!

Nya avsnitt av Tusenbröder börjar i SVT1 nu klockan nio! Don´t miss it!

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Tisdag 2003-09-02 20:58
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Skönt att vara igång

Dagens joggingtur: 17,5 km på 1,44,52 tim.

Skönt att det börjar lossna.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Tisdag 2003-09-02 20:22
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur känd är du?

När den svenske uppfinnaren Håkan Lans var med i Söndagsöppet ifjol (tror jag det var) så delade programledaren Rickard Olsson upp kändisar i två kategorier: Erkändisar och kännigendisar.

Håkan Lans är en typisk erkändis. Du har hört hans namn, men du vet antagligen inte hur han ser ut då han sällan ställer upp i TV.

Författare tillhör ofta den här kategorin. Åke Edwardson t.ex. Har du sett honom i TV eller i skvallerpress?

Jannike Björling däremot, är en typisk kännigendis. Vad är hon mer känd för än sin romans med Björn Borg?
Anna Book närmar sig också den kategorin. Man vet hur hon blev känd (melodifestivalen 1986) men vad gör hon nu? Har hon släppt någon skiva senaste 15 åren? Ändå ser du henne ofta i skvallerpress och TV.


Andra blogganteckningar i kategorin Kändisar.

Måndag 2003-09-01 20:21
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Hur läser vi?

Min bror skickade mig nyss en text via ICQ.

"Inresstant!
En vestenkalpig unsdernöking gjord vid ett untivseriet i Enlgand har visat att utfiall de två fösrta och de två sista botskevärna i alla orden i en text är ritkigt plessarade, spelar det liten roll i viklen
orgnindslöfjd de övirga boskvätrena i orden kommer. Tetxen är fullt läbsar t.o.m. om de andra bokestävrna kommer hullorebmuller!
Detta eftorsem vi inte läser varje enkisld botksav, utan ser bidlen av ordet som helhet."


När jag förstod vad det gick ut på hade jag inga problem att förstå texten. Men hur fungerar det för en dyslektiker? Hur fungerar det för de som läser i bilder? Hur fungerar det för Niklas?

Jag försökte hitta mer information om texten med hjälp av Google utan att lyckas.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Måndag 2003-09-01 20:12
8 kommentarer.
Skriv en kommentar!Matematik

Att summan av alla tal (1+2+3+4....+n) är oändligt råder det väl ingen större tvekan om, men hur är det med formeln 1/1+1/2+1/3+1/4+....1/n? Är summan av dessa tal oändlig?

Andra blogganteckningar i kategorin Matematik.

Måndag 2003-09-01 18:13
13 kommentarer.
Skriv en kommentar!Nyaste nytt!

Jag har fortsatt att snygga till Klocklös i Tiden och göra ytterligare lite justeringar.

Varför bara fixa de femtio senaste länkarna när jag har så mycket utrymme i högerspalten som är outnyttjat? Titta till vänster där både filmer och böcker upptar en massa plats. Numera är gränsen 100 länkar, det räcker nog ett tag. Fast vill man se alla så kan man göra det också nu.

Jag har också gjort en enklare sida att skriva in trackbacks på. Samma design och funktion som kommenteringssidan.

Och så har kategorierna äntligen fått en snygg presentation. Jag har dessutom ändrat lite i kategoriseringen och håller på att ändra om kategorierna i de gamla inläggen. Jag har skrivit nästan 500 sedan starten så det tar ett tag.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Måndag 2003-09-01 16:28
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!