Alla anteckningar skrivna i oktober 2019

Historisk händelse!

För snart 20 år sedan började jag med platespotting. Ni vet, man börjar med att leta efter en bil med registringsnummer 001, därefter 002 osv.

Jag är inne på mitt tredje varv nu och förr var det ganska lätt att räkna ut vad oddsen för att se ett nummer var. Då fanns det ju bara 999 bilar av varje bokstavskombination. Sedan något år tillbaka kan dock sista siffran vara en bokstav så nu vet jag inte hur många olika kombinationer det finns. Det har i alla fall blivit svårare att se ett visst nummer.

Hur som helst, igår såg jag 428 på en parkeringsplats i Lund och idag inträffade något jag inte varit om sedan jag började för alltså nästan 20 år sedan.

På väg till Lund möter jag en bil med nr 429. Och därefter ser jag en lastbil med nr 430. Två bilar i rad! Vad är oddsen!?

Senare på förmiddagen såg jag 431 och sedan var det dags att åka hem och vad händer då?

Jag går längs med en väg med parkerade bilar och ser en av bilarna med nummer 433 och hinner inte mer än tänka att nu skulle det vara gött att se 432 förrän 432 kör förbi på vägen! Och jag kastar en ny blick på 433 och med bara några timmars mellanrum händer alltså det som tidigare aldrig hänt på 20 år inte bara en, utan två gånger! Vad är oddsen för det!?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2019-10-22
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle - en summering

Rögle leder fortfarande SHL när de flesta lagen spelat åtta matcher.

Säsongen är lång och saker kommer förstås att hända längs vägen, men det är ändå fascinerande vad två kanadensiska bröder lyckats göra.

Bröderna Abbott värvades till Rögle av dåvarande sportchefen Roger Hansson inför lagets återkomst i SHL (dåvarande Elitserien) 2008 och de tog verkligen laget och ligan med storm!

Jag minns särskilt en match mot Frölunda. I mitten av andra perioden gick Rögle från 0-0 till 3-0 på 56 sekunder, alla målen av de två bröderna. Hur är det ens möjligt?

Jo, efter 1-0 valde dåvarande tränaren Peter Johansson att ha kvar Abbot-kedjan på isen och 45 sekunder senare tackade de för förtroendet när Cam Abbott gjorde sitt andra mål. Här tar Frölunda timeout.

När pucken släpps igen, vilken kedja är kvar på isen? 11 sekunder senare gör Chris Abbott 3-0.

3 mål i samma byte, jag tror inte det har hänt förr på den här nivån och det lär dröja tills det händer igen.

Tvillingarnas succé gick förstås inte någon sportchef förbi och eftersom Rögle inte lyckades säkra fortsatt spel i högsta ligan förrän i dåvarande kvalserien så skrev bröderna ganska tidigt på för konkurrenten Luleå.

Vi går framåt några år till 2017. Rögle har lyckats både åka ur och komma tillbaka till SHL inte mindre än två gånger men har förtvivlat svårt att etablera sig.

Under inledningen av säsongen 2017 hackar spelet och i slutet av oktober och början av november lämnar både sportchefen Anders "Masken" Carlsson och tränaren Anders Eldebrink laget.

Nya på dessa poster blir Chris Abbott (sportchef) och Cam Abbott (tränare).

Och de lyckas vända trenden direkt! Första matchen efter tillträdandet möter Rögle Örebro. Visserligen ett lag man haft oförklarligt lätt mot de senaste åren, men med säsongens övriga resultat i ryggen är 6-1 ändå ett oväntat resultat.

Rögle låg före den matchen sist i serien med 11 poäng på 18 matcher (i år behövde man bara 5 matcher för att nå samma poängantal) men med bröderna Abbott vid rodret hände något.

Det handlade inte om ett nytt ledarskap för laget utan ett nytt ledarskap för hela föreningen. Flera obekväma beslut togs och stjärnspelare som Juhamatti Aaltonen och Cade Fairchild fick lämna under säsongen. Istället fick vi in spelare som okände Olle Liss som gjorde braksuccé med 10 poäng (6 mål) på de 5 första matcherna i SHL. Detta gjorde att han fick göra debut i Tre Kronor i sin andra landskamp gjorde han hattrick!

Rögle tog kliv för kliv under säsongen och slutade till sist på 11:e plats. Hade man bara räknat matcherna som spelades med bröderna Abbott vid rodret så hade laget slutat på 8:a.

Inför säsongen 2018/2019 hände sedannågot som många Röglefans länge drömt om. Flera av våra tidigare spelare började komma tillbaka. Redan inför säsongen 2017/2018 hade Ted Brithén kommit hem igen och inför 2018/2019 värvades bland andra Mattias Sjögren. Inför årets säsongen har Dennis Everberg, Niklas Hansson och Nick Sörensen flyttat hem.

Förväntningarna var höga inför bröderna Abbotts första hela, riktiga säsong men inledningsvis såg det inte alls bra ut. Efter 6 omgångar hade man bara lyckats skrapa ihop 1 poäng (mot 14 i år).

Det pratades om schism i laget på grund av brödernas ledarstil. Men laget gick ihop, gjorde lite taktiska förändringar och i den sjunde matchen kom säsongens första seger, 2-0 och återigen var det "favoritmotståndaren" Örebro som stod för motståndet.

Laget fortsatte uppåt och när tabellen summerades hade laget slutat 9:a och för första gången på 25 år nått slutspel!

Man mötte HV71 i bäst av tre matcher i det så kallade Play in som egentligen fungerade som åttondelsfinal.

Där var HV71 det starkare laget och vann med 2-0 i matcher men laget hade visat att man var att räkna med. Räknade man bort de sex första matcherna så hade Rögle slutat på 6:e plats och med värvningen av Dennis Everberg inför årets säsong så var förstås förväntningarna ännu högre än ifjol.

Några påstod att värvningen av Everberg var årets bästa i hela SHL och så här långt har han verkligen levererat med 9 poäng (6 mål) på 8 matcher.

Det som imponerat mest under årets första 8 matcher är inte bara resultaten (endast en förlust) utan också hur man hanterat matcherna.

Säsongen fick en flygande start mot HV71 där slutresultatet 4-0 skrevs redan efter första perioden. Ett stort avbräck dock då Ted Brithén, av många ansedd som SHLs bästa center, träffades av ett slagskott och bröt käken. Han har inte spelat sedan dess. Även backen Craig Schira saknades i inledningen av säsongen på grund av skattetekniska skäl.

Andra matchen var mot Malmö borta. Säker 3-1-ledning inför sista perioden vändes dock till 3-3 med knappat sju minuter kvar. Rögle var dock inte nöjda utan gick för seger och slog in slutresultatet 4-3 några minuter senare.

Efter denna succéstart kom det en reaktion i tredje matchen mot Oskarshamn som vann med 1-0. Rögle hade inne en puck i slutet, men målet dömdes bort.

Fjärde matchen borta mot Linköping. Underläge 0-1 vänds till 3-2-seger.

Femte matchen borta mot Örebro slutar med Rögle-vinst 3-2 efter straffar sedan Rögle kvitterat i mitten av slutperioden.

Sjätte matchen hemma mot Leksand. 1-2 efter första perioden blir 5-3.

Sjunde matchen hemma mot Luleå. 0-1 kvitteras i mitten av slutperioden för att bli 1-2 kort senare. Ny Rögle-kvittering och seger efter sudden death efter segermål av Craig Schira som gjorde sin första match.

Åttonde matchen, seriefinal mot Frölunda borta. Ifjol vid den här tiden var det 25 år sedan Rögle senast vann borta på Frölunda i högsta serien, men sen skedde det inte mindre än två gånger ifjol och även den här gången blev det seger, 2-1 efter två styrningar av Dennis Everberg.

Det som imponerat på mig mest i år är förmågan att vända underläge. Rögle har hamnat i underläge i sex av årets åtta hittills spelade matcher och det är bara mot Oskarshamn som man inte lyckades vända ett underläge (men glöm inte det underkända målet, man var nära då också).

Jag kollade med statistik-oraklet @domarna.se på Twitter om det här med att vända underläge till seger och det visade sig att utöver Frölunda, som lyckats med samma bedrift i år, så har inget lag lyckats vända underläge till seger i 4 raka matcher förut i SHL under 2000-talet.

Nu pratas det om att förlänga kontraktet med Abbott-bröderna. Det nuvarande går ut efter nästa säsong, men efter succén så är det inte konstigt att man vill förlänga. Bröderna som inte tidigare jobbat på så här hög nivå utanför isen tidigare har inte bara lyckats göra (åtminstone för stunden) till ett topplag i SHL, utan har också, precis som laget, lyckats vända underläge till seger.

Minns fjolårets inledning med sex raka förluster. Man ändrades sin ledarstil och sitt spelsystem och ledde laget till sitt första slutspel på 25 år.

Förmågan att vända en matchbild eller dåliga vanor i sitt ledarskap visar på stor mognad och stort kunnande och har visat att Rögle är en klubb som även stjärnor vill komma till (Ted Brithén, Mattias Sjögren och Dennis Everberg mfl) och inte bara är en språngbräda för kommande stjärnor (Rasmus Sandin och William Nylander t.ex) vilket är helt fantastiskt för oss Röglefans som vill att laget ska bestå av egna produkter i så stor utsträckning som möjligt.

Var ska det här sluta?
Ja, jag bryr mig faktiskt inte.
Jag har samma känsla som i OS 2002 när Tre Kronor slogs ut mot Vitryssland. Skit samma, de utklassade ju Kanada i gruppspelet! Det var faktiskt värt mer för mig än en eventuell OS-medalj.

Och känslan är densamma nu.
Om det så blir ett sånt bakslag att laget ramlar ur SHL så är det här ändå säsongen då man under åtminstone en period inte bara vara bästa grönvita laget, man var det bästa laget.Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2019-10-09 17:26
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!