Alla anteckningar skrivna i november 2005

Bemärkelsedag

Idag har jag hetat Mats Gunnar Anders Andersson i 30 år. Det är med andra ord 30 år sedan jag döptes. Grattis på mig!

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2005-11-30 15:20
8 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle - Nybro 6-4

Det stod 1-1 efter två perioder men det blev ändå målkalas när Rögle och Nybro möttes i Ängelholm i söndags i en match som till slut slutade 6-4 till hemmalaget. Mycket var anmärkningsvärt med den här matchen förutom de åtta målen i sista perioden.

När Mikael Svensk kvitterade till 1-1 i slutet av första perioden var detta hans första mål i Rögletröjan. Han spelade tidigare i Halmstad Hammers men efter deras konkurs hamnade han i Rögle.

I tredje perioden gjorde Rögle alltså fem mål och tre av dessa gjordes i numerärt underläge.

En annan anmärkningsvärd sak var Röglemålvakten Jere Myllyniemis två målgivande passningar, men också de två skott från mittzon som han släppte in. Det första dock bortdömt för offside och det andra kom med 20 sekunder kvar (i numrerärt underläge!) så segern var aldrig i fara.

Tyvärr var också publiksiffran anmärkningsvärd då endast 1816 personer hade sökt sig till Ängelholms ishall.

Ikväll blir det jobbigare för Rögle, bortamatch mot ärkerivalen Malmö. Om jag har rätt för mig så har Rögle ALDRIG vunnit i Malmö.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2005-11-30 14:48
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!FC Z är över

Igår sändes sista avsnittet av FC Z, TV-programmet som handlar om hur 15 killar som aldrig tidigare spelat fotboll på fyra månader ska tränas upp för att till slut möta Djurgården på Stockholm stadion.

Jag saknar det redan. Under tio veckor har vi fått se dem våndas i boxningsringen, drillas under Peter Antoines vrålande, utklassas av Hammarbys F14-lag osv osv.

Men det har inte varit fotbollen i sig som har gjort serien så bra. Vi har fått se dem växa ihop till ett sammansvetsats gäng som gjort framsteg efter framsteg.

En annan stor orsak till framgången tror jag är att många haft en dröm att göra det avgörande målet i en VM-final, eller åtminstone få spela för Sverige i landslaget. FC Z har visat att det mesta är möjligt även för någon som inte ens försökt spela fotboll någon gång.

De har mött Danmarks motsvarighet FC Zulu (och förlorat) i en match som inleddes med respektive lands nationalsång. Närmare en landskamp kommer man inte. I sista matchen mot Djurgården spelade de inför storpublik (jag vet inte den exakta siffran, men den var fyrsiffrig, kanske till och med femsiffrig) vilket gjorde flera av killarna jättenervösa. En av dem beskrev det som att det pågick en fjärilskonferens i hans mage.

Men vilken match de gjorde! Man kan säga vad man vill om att Djurgården inte ställde upp med sitt bästa lag, att de inte spelade på toppen av sin förmåga (man gör sällan det när man är överlägsen) och så vidare, men det tar ju inte ifrån Daniel hans räddningar, Robin hans mål eller Farhad hans framspelningen till FC Z´s andra mål som gjordes av förstärkningen Thomas Bodström.

Du hittar alla tio avsnitt på Piratebay.

En av deltagarna, Tore, har en blogg där han berättar om spelet bakom kulisserna och vad som hänt efteråt.

I vår kommer ZTV´s uppföljning till succén; HC Z. Istället för fotboll kommer den serien att handla om ishockey. Jag undrar om man kommer att kunna upprepa succén..

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Lördag 2005-11-26 23:36
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Oskarshamn - Rögle 5-4

Det blev en lite konstig match i Oskarshamns ishall igår. Redan efter 23 sekunder tog Rögle ledningen med 1-0, en ledning som Oskarshamn kvitterade i slutet av perioden.

I andra perioden dröjde det 59 sekunder innan Rögle på nytt tog ledningen. En minut senare hade Oskarshamn kvitterat och ytterligare två minuter senare var ställningen 4-2 till hemmalaget. Rögle hann dock reducera till 4-3 innan perioden var slut.

Vid det här laget vet ni att perioderna började med ett tidigt mål och tredjeperioden var inget undandag. Oskarshamn ville dock vara värst den här kvällen och utökade sin ledningen redan efter sju(!) sekunder.

Rögle reducerade på nytt med tre och en halv minut kvar men var sedan aldrig riktigt nära en kvittering.

Oskarshamn - Rögle 5-4

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Torsdag 2005-11-24 13:30
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Om podcasting i P1

Jag råkade ratta in mig på P1 igår kväll just som ett inslag om podcasting i skolan började.

En högskoleklass skulle göra ett program om huruvida killar har bäst betyg i matematik och tjejer har bäst i svenska eller om det bara är en myt. Andra elever intervjuades och det hela mynnade ut i en paneldebatt.

Läraren berättade att i början tyckte många att det var pinsamt att höra sin egen röst, men många killar hade inga problem med detta. Senare visade det sig att de hade det gemensamt att de alla spelade sociala datorspel där de ropade kommandon till varandra via headset.

Läraren berättade vidare att man även i lågstadiet gjort försök med podcasting där eleverna fått skriva en saga som sedan spelats in.

Alla som intervjuades var rörande överens om att detta gjorde skolarbetet mycket roligare. Speciellt elever med läs- och skrivsvårigheter hade plötsligt blommat upp och äntligen hittat ett uttryckssätt där de var lika bra som alla andra vilket gav dem förbättrat självförtroende.

Tyvärr minns jag inte vilket program det var jag lyssnade på och jag hittar ingenting om det på P1´s hemsida.

Hur det gick med undersökningen? Jo, på den aktuella skolan stämde myten; tjejerna var bäst på svenska och killarna på matte.

Andra blogganteckningar i kategorin Media.

Onsdag 2005-11-23 13:38
3 kommentarer.
Skriv en kommentar!Musik om bloggosfären

Henrik Sundström har gjort en egen version av Strangers in the night. I hans version heter den Bloggers in the night.

När vi ändå är inne på ämnet texter så missar ni väl inte Hakkes verser? Nu senast om varför han har så lite hår.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2005-11-23 12:42
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Knapp seger för Rögle

Rögle slog Nyköping med 5-3 i söndags kväll men segern satt långt inne. Först en bra bit in i tredje perioden kunde man gå ifrån med två mål.

Under matchen uttryckte de 2611 på läktarna sitt stöd för Gunnar Persson som protesterat mot ordföranden Kjell Nilssons val att möta Malmö IF två gånger under OS, ett OS där Kenny Jönsson, Rögles bästa spelare, med största sannolikhet deltar.

Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att Rögle får välja Malmö som motståndare då jag läst att ettan i serien först skulle få välja ny moståndare i stället för Halmstad Hammers som gått i konkurs och tvingats dra sig ur serien. Därefter skulle tvåan välja motståndare osv och eftersom Malmö låg före Rögle borde det ha varit Malmö som valt Rögle och inte tvärtom.

Jag har lite dålig koll på det där eftersom jag var iväg på Bloggforum hela helgen och inte hade nån koll på vad som hände i världen, på nätet och inom hockeyn under dessa dagar.

Ikväll är det hur som helst bortamatch mot Oskarshamn.


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2005-11-23 12:30
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Månadens ord

Enligt Vassa Eggen är månadens ord följande:

Snyltbloggare
Påve
Gås
Bloggvirke

Vad det betyder kan du läsa på Vassa Eggen.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2005-11-23 12:20
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Betala för försämring och länktips

Häromdan upptäckte jag Johannes Tyves blogg. Han har intressanta idéer kring saker som rör den digitala utvecklingen kring film och musik etc. Till exempel undrar han varför han får en sämre produkt när han köper den än laddar ner den. Som exempel tar han DVD-filmer ("Varför ligger det med en text i början på filmer om att de är förbjudna att kopiera när jag har betalt för filmen? De som laddar ner en piratkopia behöver inte vänta på den här texten och får se filmen direkt.") och musik ("Varför är de låtar jag köper över på nätet skyddade med DRM som begränsar min möjlighet att använda dem? Om jag laddar ner dem (eller rippar dem från en CD) så kan jag göra hur många kopior som helst till vilket format som helst.")

När jag ändå är inne på ämnet musik så undrade Steffanie var jag hittar ny musik någonstans när jag träffade henne i lördags. Det enda ställe jag kom på i hastigheten var It´s a trap, en amerikansk sajt som skriver om skandinavisk musik.

Andra ställen är
Swedesplease Också amerikansk sajt, skriver om ett nytt svenskt band varje dag.
Micke Orgel goes live En svensk mp3-blogg.
elbo.ws En samlingsplats för mp3-bloggar.
Musikindustrin Nyheter från IFPI
Tidningen Sonic Tidningen, inte sajten.

Andra tips är att gå in på skivbolagens sajter. De mindre skivbolagen brukar lägga ut mp3:or av sina artister för att man ska kunna få sig ett smakprov.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2005-11-23 12:07
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Summering av Bloggforum 3

Dag 1 (Fredagen den 18 november)
Jag skrev något om en kul helg tidigt i fredags och nu är den snart över.

Det började redan i fredags. Jag vaknade en halvtimme innan väckarklockan behövde göra sitt jobb och efter vanliga morgonbestyr så packade jag det sista och lastade ut i bilen. Åkte de åtta milen till Hässleholm där tåget mot Stockholm hunnit bli tio minuter försenat. Tåget kom (jag noterade att vagn fyra saknades) och jag klev in i vagn sex. Min vagn. Efter mycket letande hittade jag till slut min plats. Där satt en dam.

"Är det du som är i sällskap med någon?" undrade hon. Jag blev konfunderad. Håkan skulle ta tåget från Malmö och vi hade bokat biljetter bredvid varandra, men han syntes inte till. "Ehum" sa jag när jag identifierade något på sätet bredvid damen; Håkans jacka. (Till Håkan. Ett semikolon funkar väl där? :) )

Damen hade sin plats bredvid Håkan (SJ hade numrerat om i vagnarna vilket bokningen inte uppmärksammat. Till Jonas. Detta är väl exempel på system som inte är särskilt användarvänligt? Jonas har tidigare skrivit om tveksamheter i användarvänlighet på SJ´s tåg här. Tack vare hans anteckning slipper jag nu göra fel. :)

Eftersom jag visste att även Steffanie, Erik Starck och Simon Winter skulle finnas med på tåget så antog jag att Håkan befann sig i sällskap med dessa. Detta visade sig vara fel. Lite rätt, men mest fel. Erik och Simon befann sig inte alls på tåget. Mitt antagande om att Håkan var hos Steffanie stämde däremot.

Själv blev jag sittande där jag satt. (Först blev jag morfar sen blev jag farfar, men det är en annan historia som inte är färdigskriven i mitt liv ännu.) Jag har upptäckt en otrevlig tendens till tågåksjuka som verkar bli värre i kombination med trötthet, något som infann sig så snart jag hittat och sjunkit ner på min plats. Jag hade inte fått mer än fem-sex timmars sömn under natten eftersom jag numera jobbar kvällsskift på mitt jobb och jag är en person som mår som bäst om jag får sova minst åtta timmar något som lär bli svårt den dagen jag tar första steget till att bli morfar och farfar. Förlåt, det är ett sidospår.

Sidospår tog däremot inte tåget utan det fortsatte i sakta mak (åtminstone i förhållande till tidtabellen då ytterligare minuter hade tappats på vägen.) medan jag lyssnade på barnskrik (vagnen innehöll minst två spädbarn) och jag var för tillfället ganska glad att jag ännu inte tagit första steget mot att bli morfar och farfar. Sidospår! Ständigt dessa sidospår!

Efter en stund dök både Håkan och Steffanie upp vid min plats och hann inte mycket mer än hälsa innan en fjärde bloggare dyker upp. Simon hade stigit på tåget först i Alvesta vilket Håkan (som jag redan nu grundade min information på, mer om detta senare) glömt berätta. Att Erik Starck överhuvudtaget inte skulle med det tåg vi satt på hade nog även Håkan missat. Är det okej om jag skriver det, Håkan? :)

Efter ytterligare ungefär tjugo minuters försening var vi framme i Stockholm där Simon och Steffanie försvann till (olika) sitt medan jag och Håkan tog helgens första taxi till hotellet. (Har du smält rummet än, Håkan?)

Efter lite strul med portkod (A eller B?) och funderingar som "Är det verkligen här?", "Var checkar man in?", "Hur kom vi in om det inte är här?" och "Var är här om här inte är där där man är?" så ringde Håkan numret på lappen med information om hotellet och en telefon hördes ringa någonstans i huset. Snart dök en man upp, visade oss rummet/rummen, tog betalt, gav oss nycklar, varnade för hantverkare och ombyggnad och försvann. Han varnade alltså inte för försvann utan försvann. Alltså, han försvann. Nåja..

Jag tog mina väskor och gick in med i det rum som blev mitt. Vi befann oss alltså i en trerummare med ett stort sovrum, en matsal och ett litet sovrum. Även i det lilla sovrummet (mitt) fick det plats tre sängar. När jag kom tillbaka ut i det andra sovrummet stod Håkan var och försökte smälta rummet. Det var stora rum men även om vi hade gott om plats så försvann vi ut i Stockholmseftermiddagen på jakt efter mat.

Mat hittade vi i snabbköpet. Det är så man skaffar mat nuförtiden. Ett drygt dygn senare fick jag höra att minst en svensk fru ibland säger till sin man "Du är snäll och går ut och skjuter ett lejon" medan hon ger honom soppåsen. Det är tydligen på detta sätt vi män "skjuter lejon" idag. Vi behöver ju som sagt inte skaffa mat genom att jaga längre så vi gick till det närbelägna snabbköpet.

Allt är stort i Stockholm. Det lilla snabbköpet runt hörnan var större än mitt vanliga köpcentrum hemma. Håkan trodde att det berodde på att det går 1.25 Stockholmsmeter på en Skånemeter.

Vi inhandlade bananer, te, cola, chocklad och schampoo, det sistnämnda ej för förtäring, innan vi begav oss tillbaka till hotellet.

Väl tillbaka till hotellet kunde Håkan inte smälta rummet. Han lagade dock ändå till en kopp te åt sig och sedan åt vi bananer och chocklad och pratade lite om kvällen innan vi lade oss på varsin säng och vilade lite.

Efter någon halvtimme i viloläge kom vi återigen på fötter, ringde efter en taxi och begav oss till Rörstrandsg. 9, (Hur kunde jag komma ihåg det, Håkan?) där det var för-BF på en restaurang där Stefan Geens, Per Gudmundson och videobloggarna Raymond, Anders (som ett drygt dygn senare skulle "glömma" sin namnlapp på Elverket) och Andreas väntade. Senare under kvällen dök även Jenny och Mikki (osäker på namnet), Henrik, Jyri, Erik, Eric och säkert någon bloggare till (några obloggare dök också upp men som ni vet är de farliga då de måste ha något att dölja eftersom de inte bloggar) som jag missat. Uppdatera mig gärna.

Vid midnatt tog dagen slut och de sista försvann ut i Stockholmsnatten. Jag, Håkan och Henrik delade en taxi (vilket får mig att minnas den gamla Niklas Strömstedtlåten "Sista morgonen" med textraden "Vi delade en taxi och begravde den". Ursäkta, sidospår) och efter att samtliga lyckats ta sig till rätt platser låg vi i våra ogemensamma sängar. Jag och Håkan pratade lite grand om kvällen innan vi gick och la oss, jag med den av Håkan lånade boken nöjesmatematik och Håkan med nya försök att smälta rummet.

---

Dag 2 (Lördagen den 19 november)
Min mobiltelefon väckte mig klockan åtta. Jag steg upp. Timmen därefter försvann fort och snart var jag och Håkan gåendes mot JMK och Bloggforum. På vägen passerade vi hus nummer 101 som jag stannat vid under majs Bloggforum. Nu var husets framsida dolt bakom byggnadsställningar och skynken, antagligen för att jag inte skulle gå fel i år igen.

Vi var nästan först.
Arrangörerna Stefan, Rebecca och Erik var de enda som syntes till men eftersom de var just arrangörer räknas de inte. Klockan nio skulle dörrarna öppnas och klockan nio skulle cafét på JMK öppna vilket jag tyckte var bra då hotellet inte serverade frukost och de caféer som låg på vägen till JMK inte öppnat då jag gick förbi. Snart fick jag höra att killen som skötte caféet skulle komma klockan halv tio. Han kom tio i tio och kön var fortfarande lång när första föreläsningen började. Jag hade då kort hunnit hälsa på Chadie, Månhus Beta-David och Hedgehog-Sara och säkert någon till som jag inte minns i hastigheten. Vi hade också fått fylla i ett formulär med frågor om varför vi bloggar och vilka affilite-program vi använder. Vi skulle svara enligt siffrorna ett till fem där fem motsvarade "stämmer helt" och ett motsvarade "stämmer inte alls". Tyvärr var de svarsalternativ som fanns med inte riktigt överensstämmande med den verklighet som de bloggare jag pratade om frågorna med lever i så många av oss verkar inte ha någon riktig anledning att blogga.

Hur som helst, det börjar blir dags för föreläsningarna.

Min första föreläsning handlade om videobloggar och det var norske Raymond och danske Andreas som höll i föredraget. Andreas lät bekymrad när han skulle lämna restaurangen dagen innan då hans röst höll på att braka ihop (trots att han knaprat Läkerol) men den höll, knappt med klart.

Även om jag redan för drygt två år sedan postade min första videoblogganteckning så är detta ingenting jag tänker börja med, men eftersom jag har svårt att hänga med på engelska föreläsningar (Dock inte när det gäller att lyssna till ert samtal, Stefan, det är bara att snacka själv jag har lite svårt att komma igång med. :) ) så valde jag att gå på de svenska (eller norska/danska).

Efter halva föreläsning lämnade jag lokalen och köpte en fralla och en cola på cafét. Även en onyttig frukost är en frukost. Kal Ström hade dykt upp och satt vid ett av bordet och vi började prata lite grand om videoblogging. Han tyckte att videobloggar upptar mycket tid och uppmärksamhet och är därför inte särskilt intressanta vilket han har en poäng i, men samtidigt tycker jag att de precis som bloggar kan vara ett komplement till mainstreammedia kan videobloggar vara det. Raymond visade t.ex ett nyhetsprogram från Spanien(?) som var helt okej.

Även Rebecca fanns i den nästan tomma lokalen och jag pratade lite grand med henne också när jag nu hade lite tid. Hon berättade att hon hellre besökte min kändisfödelsedagsida än de internationella som finns, av två skäl. Dels har mitt register av naturliga skäl fler svenskar men också för att de internationella är så fula! Att någon skulle besöka någon av mina sidor för att den är snyggare än en konkurrerande trodde jag aldrig skulle hända. Tack, Rebecca! :)

Innan jag hinner äta upp min fralla hinner också Henrik dyka upp. Han börjar fylla i formuläret med bloggfrågorna (som förresten skulle användas till en uppsats om jag inte minns fel) och jag frågar om han får godkänt. Vi snackar lite om formuläret och sedan går jag tillbaka till videobloggingföreläsningen och ser avslutningen.

Tillbaka ut igen vad som i fortsättningen händer mellan föreläsningarna/paneldebatterna minns jag inte så mycket specifikt ifrån men det blir naturligtvis mycket hälsande och pratande.

Nästa föreläsning jag går på är den paneldebatt som gett mig mest ångest inför årets forum; Mode! :)

De som känner mig vet att mode inte är mitt största intresse och jag har sällan koll på om mina kläder, skor, min frisyr etc är inne eller ute (Vad var det för fel på mina skor i maj, Åsk? :) ) och naturligtvis är detta inte det mest intressanta ämnet för dagen för mig.

Jag sätter mig bredvid en tjej som presenterar sig som Petra. Hon har ingen namnlapp vad jag kan se och säger inte vad hennes blogg heter så jag frågar om hon inte bloggar. Jodå, det gör hon. "En annan sida av" heter den. Jaha, säger jag, En annan sida av Petra Jankov. Hon är ett av de namn som jag känt till sedan dagbokstiden, precis som Steffanie.

Jag berättar för henne om min lilla ångest inför den här debatten och sedan sätter det igång.

Kanske var det för att detta var den debatt jag hade minst förväntningar på som gjorde att det blev så bra. Samtliga i panelen var intressanta att lyssna på och moderatern Malin höll ihop det bra.

När debatten var över kunde jag pusta ut. Min klädsel hade inte blivit utskrattad och jag kunde nu bara hoppas att det skulle bli lite varmare så att jag kunde orsaka min bloggchock. Jag var fortfarande för frusen för att visa min T-shirt...

Efter denna paneldebatt var det dags för lunch. Jag spanade efter lämpliga offer att luncha med och fastnade för Jon och Patrik. I sällskap med ett gäng tjejer går vi till Fältöversten för att hitta en restaurang. Patrik och Jon upptäcker en sushibar. "Jippi!" tänker de och travar dig. "Jippi..." tänker jag då detta inte är min favorit. Det finns en anledning till att Lars Winnerbäck rimmar sushibar med pissoar..

Hur som helst, jag följer med tjejerna till en pizzeria/pastabar istället och hamnar på så sätt vid ett bord för åtta tillsammans med sju tjejer. Jag behövde i och för sig skrämma två äldre damer på flykten för att lyckas med detta, men det var det värt. Jag hamnar i ena hörnet tillsammans med Donnasandra och Sparkle som båda modebloggar vilket för övrigt majoriteten vid bordet gjorde. Även Hedgehog-Sara satt vid bordet och vi pratade lite kort om Leksands öde i elitserien.

Dagens tredje föreläsning/paneldebatt handlade om media och bloggar. I panelen satt författaren Sigge Eklund, frilansskribenten Isobel Hadley-Kamptz, Aftonbladetkrönikören och -bloggaren Helle Klein och DN på stan-bloggare Elin Sandström och moderator var Per Gudmundson.

Per inledde med att berätta vilka de olika panelmedlemmarna var och om jag inte minns fel även när de började bloggar. Sig själv presenterade han sig som "Per Gudmundson och jag slutade blogga för ett år sedan."

Detta var den debatt jag sett framemot mest tillsammans med copyfighten senare, mycket beroende på att var Per höll i den vilket han ifjol visade att han behärskade på ett fenomenalt sätt.

Jag hamnar bredvid en stor man som presenterar sig som Henrik Alexandersson "en av de där politikbloggarna". Jag känner igen hans namn men har inte besökt hans blogg vilket visar sig vara samma sak med honom. Jaja, naturligtvis har han besökt sin egen blogg, men nu menade jag att han kände till min men inte besökt den. Jaja.. Debatten börjar och här är mina anteckningar från den:

Sigge: Den nya generationen vill veta vad som händer när lamporna släcks efter t.ex en partiledardebatt.
Isobel: Man når andra människor på bloggen än i tidningen.
Elin: Bloggen från Harry Potter-uppläsningen gav dubbelt så många träffar som resten av DN.se.
Helle: Att länka till och uppmärksamma andra bloggar är jättevikigt.
Sigge: Vilken tidning kommer att bli först med att bjuda in vanliga bloggare till debatt?
Sigge: Det behövs ett system att visa vilka bloggar som kommenterat en artikel.
Helle: Jag kommer att börja med kommentarer *applåder från publiken*
Isobel nämner Embryo som en intressant professionell skribent.


Strax innan den slutar går jag ut för att gå på toaletten. Den är upptagen. Jag får senare höra att det finns fler på ett annat ställe i byggnanden, men då jag inte vet om dessa då jag stod och väntade så stod jag istället kvar och väntade. Snart kommer Lisa Bjerre ut men det vet jag inte då. Jag vet att någon kommer ut, men inte att hon är Lisa Bjerre. Det upptäcker jag först när hon presenterar sig vid moderatorbordet på sista paneldebatten.

Innan dess tycker jag att temperaturen har höjts tillräckligt för att jag ska släppa min bloggchock. Av åker tröjan och T-shirten som skulle sparkat Brother-röv uppenbarar sig.På förra bloggforum fick nämligen Brother en del uppmärksamhet för sin T-shirt "När du sover tittar jag på Kvinnofängelset." Själv sparade jag min "Världen består av 10 sorters människor; de som förstår det binära talsystemet och de som inte gör det."-Tshirt till dagen efter då jag, Håkan, Jonas och Tommy träffades på ett café. Nu kom ju inte Brother tyvärr inte till helgens Bloggforum så jag hade inte behövt ta i så mycket för att vinna den inofficiella T-shirt-tävlingen, men nu är det i alla fall gjort.

Sista paneldebatten handlade om upphovsrätt. Moderator var som jag tidigare nämnt Lisa Bjerre och i panelen satt Oscar Swartz, Simon Winter, Rasmus Fleicher och Eric Wahlforss. Jag sätter mig bredvid en kille som jag vet att jag träffat förr. Många av ansiktena på bloggforum har jag så klart sett förr på olika bloggar, men den här killen visste jag att jag träffat. Jag frågar var vi träffats och Jimmy svarar att det är på en bloggmiddag i Malmö. Javisst ja, så var det. Efter detta sätter paneldebatten igång och detta är mina anteckningar från denna:

Eric: Det handlar om det ger upphov till ekonomisk skada.
Oscar tog upp exemplet med en DN-artikel som kopierades upp på olika blospot-adresser.
Rasmus: Man får citera text men inte musik.
Tyska bloggare med CC-licenser blir sura när tidningar citerar dem.
Hade Sonys kopieringsskydd blivit känt om Mark Russinovich inte hade bloggat utan vänt sig till tidningar istället?


Efter detta tog vi oss ner till Elverkat på Dramaten som låg bara ett stenkast från JMK. Där pratades det med lite fler olika människor såsom Eva, Hakke (som troligtvis var den som skrattade högst och mest åt min T-shirt), Johnny, Angela, Eric, Oscar, Karolina med flera, med flera.

Efter ett par timmar på Elverket gick jag, Angela och Steffanie till en thairestaurang i närheten dit vi hört att några andra bloggare tagit sig. Mycket riktigt. Vid ett bord för tio (senare elva) satt sju bloggare med tre lediga stolar som snart blev olediga.

Förutom god mat fick vi också höra historien om Jons spis som blev en dimmer. Vi fick se Steffanie imitera en skräckslagen orkidé. Vi se den thailändska servitrisen med dålig svenska skämta med Blind Höna-Jonas som blev bordets elfte person. Han pekade på rätt nummer 15 i menyn och sa "Den vill jag ha." Servitrisen svarade: "Du vill ha menyn?" Det tog en liten stund innan någon förstod att hon skämtade och frågade om han ville ha själva menyn.

Efter någon timmes bloggmiddagande (självklart skrevs det servett, var tog den vägen?) gick vi tillbaka till Elverket där folk tyvärr hunnit trappa ner och av. Erik, Henrik och Gudmundson mfl sitter dock kvar i baren och när jag kommer fram ser jag att det ligger en CD-skiva hos honom. Då slår det mig att Karin skulle komma förbi Elverket för att byta skiva med mig. Jag hade under stor del av det tidigare Elverketbesöket haft blicken mot ingången för att se när hon dök upp men när gänget sedan försvann till thairestaurangen glömde jag bort det. Vi hade tidigare bestämt att vi skulle byta CD-skivor på Elverket på kvällen. Jag skulle få en skiva med hennes band Les Issambres och hon skulle få en med mitt band Cosmic Relief. Nu fick Erik bli överlämnare istället. Jag berättade om copyrightreglerna för våra skivor ("Du måste kopiera den så mycket som möjligt!" och även Hakke och Erik Starck som stod i närheten fick varsitt exemplar av min skiva. Tidigare på kvällen hade även Steffanie fått ett ex.

När lördag blev söndag tog hakke, Håkan och jag farväl av Elverket och de kvarvarande, barhängande bloggarna och begav oss hemåt i Stockholmsnatten. Trots att det bara tog tio minuter för mig och Håkan att gå till hotellet plus omväg så tog det ändå ytterligare nästan tre timmar innan vi kom i säng. Anledningen var att vi båda upplevt mycket under dagen och således hade väldigt mycket att prata om.

Klockan var strax innan tre när jag la mig i sängen tillsammans med Nöjesmatematikboken. Håkan låg samtidigt i sin säng och försökte smälta dagens intryck och rummet.

---

Dag 3 (Söndagen den 20 november)
Söndagen började med att jag hatade hantverkare. Klockan tio började en av dessa hantverkare som inte skulle arbeta på helgen enligt vad jag fått för mig att mannen som gav oss rumsnycklarna sagt oss på fredagen satte igång att borra på andra sidan väggen vid min huvudända. Jag gick upp och in i Håkans rum (där ingången till badrummet fanns) och satte mig i soffan (det fanns även plats en soffa i detta stora sovrum). Håkan satt i en stol (det fanns även plats ett bord och två stolar) och tittade på TV (och en TV) och sa godmorgon. Jo, morgon var det ju men jag tyckte inte den var något vidare god.

Den blev godare sedan jag duschat och vaknat och efter ett pizzeriabesök, en badrumslampskvaddning, en taxifärd och lite tågväntan satt jag och Håkan på X2000-tåget mot Köpenhamn. Det blev inte så mycket pratat på hemvägen utan mest vilat och efter ett tidigt stopp som kostade oss tio minuter körde vi antagligen på de minuter vi tappade på vägen upp för när det var dags för mig att stiga av i Hässleholm. Jag tog farväl av Håkan som såg ut att fortfarande inte ha lyckats smälta rummet och känner jag honom rätt så plågas han nog av detta faktum fortfarande. Men som Håkan själv brukar säga (eller har sagt vid något tillfälle i helgen) "Odrucket (vatten) är bäst!"

Dag 4 (Måndagen den 21 november)
Efter knappt fyra timmar blir jag klockan 01.00 äntligen färdig med detta, min summering av Bloggforum 3. Nu vill jag läsa din.Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Måndag 2005-11-21 01:01
20 kommentarer.
Skriv en kommentar!Imorgon är första dagen

Imorgon är första dagen på en kul helg!

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Fredag 2005-11-18 01:49
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kenny Jönsson skadad

Kenny Jönsson åkte enligt uppgift på en ful armbågstackling och fick lindrig hjärnskakning i matchen mot Bofors i måndags, något som uppmärksammats här och var. En del tycker att Röglespelarna stod upp för dåligt, andra skyller på systemet snarare än spelarna och syftar på utvecklingen i slutet av förra matchen lagen emellan.

Lagen möttes också i premiären och med två sekunder kvar utbryter ett stort slagsmål där två spelare i vardera laget får mellan två och sex matchers avstängning om jag minns rätt. Sex matcher för ett slagsmål alltså. Armbågstacklingen mot huvudet lär ge avstängning i efterhand, men jag tror inte det blir mer än sex matcher.

Det är kanske inte så konstigt om spelarna inte går in och markerar efteråt när man vet att det kan ge långa avstängningar, längre än vad killen som armbågstacklade gjorde.

Hur som helst, Rögle vann matchen med 5-1 och ligger återigen tvåa i serien. Matchen var den sista på en fem matcher lång bortaturné och jag tror tränaren Gunnar Persson är hur nöjd som helst med de 12 poäng man drog ihop under dessa fem matcher. Enda plumpen var uddamålsförlusten mot Skellefteå. Jag tror dock även att han gärna bytt bort några av poängen mot en hel Kenny Jönsson även om han lär vara tillbaka i träning igen redan om en-två veckor.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Torsdag 2005-11-17 11:59
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Tre år

Idag är det tre år sedan jag skrev min första blogganteckning. Då handlade det om innebandy och jag skrev att jag trodde att min klubba skulle ha gjort sitt när som helst, men inte då. Jag har fortfarande kvar den även om jag har en ny sedan några veckor tillbaka.

Idag har det varit bloggmiddag i Malmö. Tyvärr sov jag dåligt och var trött, hade huvudvärk och kände mig allmänt eländig när jag väl orkade mig ur sängen strax innan halv ett idag och orkade inte köra ner. Tur ändå att det var den här helgen. Jag tycker det är jobbigt som det är att åka X2000 i fyra timmar då jag har åksjuketendenser. Men det ska ändå mer till för att jag inte ska bege mig till nästa helgs Bloggforum.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Söndag 2005-11-13 16:31
5 kommentarer.
Skriv en kommentar!Fredagslänkar

Walentine reagerade på prästuppropet där präster skrev på en lista mot kyrkomötets beslut om välsignelse för HBT-personer och uppmanade sina besökare att skriva på en protestlista mot detta. I skrivande stund har denna anteckning fått 1064 kommentarer. Är detta svenskt rekord i antalet kommentarer? (Halvt om halvt via Johan). Som en av kommentatorerna av bloggen skriver:

"Borde inte prästerna lyckönska de människor som lyckats finna kärlek i denna kärlekslösa värld?"

--

Johnny (Stationsvakten) har rasterbaterat. (Heter det så?) Han har alltså skrivit ut en bild via Rasterbator och gjort en jättebild (9x9 A4) som han satt ovanför sin säng. Detta är en skithäftig idé så nu är det bara till att leta upp en stor vägg och en bild.

--

Borde jag ta bort ordet "skithäftigt" från den här anteckningen? Blir dess LIX (läsbarhetsindex) bättre då? (Via: Vassa eggen)

--

En ny funktion har dykt upp på Knuff.se. Det sägs ju att länkning är det som fogar samman bloggosfären men ändå länkas det inte särskilt mycket till enskilda anteckningar, något Johan uppmärksammade när han intervjuades i Sydsvenskan tidigare i höst. (Jag har kommenterat intervjun här och här.)

Därför har han avvaktat med tjänsten som visar vilka blogganteckningar det länkas mest till bland de bloggar som finns indexerade på Nyligen, Intressant och Knuff. Men nu finns den alltså. Överlägsen etta på listan just nu är Walentines protestlista som jag länkade till ovan.


UPDATE!
För övrigt är jag ganska övertygad om att Walentines blogg är en av de som nämns i morgondagens bloggkrönika.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Fredag 2005-11-11 23:31
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Påminnelse om bloggmiddagen i Malmö

På söndag är det dags för bloggmiddag i Malmö igen. Vi samlas klockan 14.00 på Kin Long vid Triangeln.

Mer information hittar du på den ursprungliga anteckningen om middagen.

Du anmäler dig genom att kommentera någon av anteckningarna eller skicka ett mail.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Torsdag 2005-11-10 14:15
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Embryo skriver igen

Embryo har kommenterat händelserna i Frankrike på sin blogg. Det säger jag nu. Yo!

[Via: Anna]

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2005-11-09 12:11
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Varför jag läser Andreas Ekström

Därför att han ibland skriver saker som

"Vad jag gjorde i Stockholm? Jag skulle kunna berätta det, men då blir jag tvungen att döda er efteråt."

Tyvärr funkar inte hans permalänkar för tillfället men skulle han fått ordning på det när du läser detta så hittar du anteckningen där han lovar döda alla sina läsare här.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Söndag 2005-11-06 22:26
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Magnus Wernblom gillar Skåne

I fredags spelade Skellefteå mot Malmö IF i hockeyallsvenskan, något jag nämnde här, och med 42 sekunder kvar gjort Magnus Wernblom 4-3-målet i matchen som sedan slutade 5-3.

Idag var det dags för skånskt besök igen när Rögle intog Skellefteå Kraft Arena för att försöka ta sin fjärde raka bortaseger.

Efter två perioder ledde Skellefteå med 2-1 och det såg ut att gå som vanligt. Jag minns inte när Rögle senast tog poäng mot Skellefteå på bortaplan så det var inte något jag räknade med.

Men så med bara lite drygt två minuter kvar av matchen kvitterar Kenny Jönsson till 2-2.

Det finns dock en anledning till att jag inledde anteckningen med att skriva om Magnus Wernbloms sena mål mot Malmö. Han avgör nämligen den här matchen också. Klockan står på 18.49 när han slår in 3-2 och Rögle är ett slaget lag.

I och med förlusten är Rögle nu nere på tredje plats efter Malmö och just Skellefteå.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Söndag 2005-11-06 22:09
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ny bortaseger för Rögle

Rögle tog sin tredje raka bortaseger igår när Björklöven besegrades med 4-3. Rögle tog ledningen med 3-1 efter två perioder och när Jakob Johansson gjorde 4-1 åtta minuter in på tredje trodde nog alla att det var avgjort.

Men Björklöven gjorde två mål på knappt två minuter och strax därefter fick man ett gyllene tillfälle att kvittera när man fick spela fem mot i tre i drygt en och en halv minut.

Men Rögle höll undan och vann som sagt med 4-3 trots att Björklöven vann skotten med 36-19 efter hela 17-3(!) i sista perioden.

I och med segern är Rögle återigen serieledare och möter imorgon tvåan Skellefteå, också detta på bortais.

Skellefteå gjorde en sällan skådad upphämtning mot Malmö igår och vände 0-3 till 5-3 i sista perioden. Imponerande!

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Lördag 2005-11-05 17:02
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Expressens lågvattenmärke

Tidningarna rapporterar så klart om skådespelaren Kent Anderssons död idag. Han hittades död i trapphuset utanför sin lägenhet igår och idag pryder hans namn alla löpsedlar. Inget konstigt eller fel med det, men man behöver inte göra som Expressen och försöka hitta lösnummerförsäljningsknep i varje tragisk händelse.

På Expressens löpsedel står det nämligen: Kent Andersson kämpade för sitt liv.

I artikeln läser man sedan att hans läkare för ett år sedan varnade honom eftersom hans hälsa försämrats och han drabbats av diabetes.

Kent började då med nyttigare kost och gick ner 16 kilo och började må bättre. Detta är "kampen för sitt liv" som Expressen försöker tjäna pengar på.

Andra blogganteckningar i kategorin Media/Tidningar.

Fredag 2005-11-04 17:44
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Kent - The hjärta och smärta EP

Kent har inte blivit sämre med åren. Det har blivit svårare att ta till sig deras musik, men lyssnar man bara på albumet Du och jag döden eller nya EP:n The hjärta och smärta EP några gånger så sitter melodierna och texterna lika klockrent som på Verkligen och Isola.

Visst kan man fråga sig om det är så klokt att ha med en barnkör på en låt, som på nya EP:n, men jag tycker det funkar.

Just nu är det Ansgar & Eveline, Dom som försvann och Romeo återvänder ensam som är mina favoriter. (Den sistnämnde från Du och jag döden, de övriga från EP:n.)

Andra blogganteckningar i kategorin Musik/kent.

Fredag 2005-11-04 15:54
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!"Vad fan håller du på med?"

Den här reklamfilmen var faktiskt ganska rolig. Speciellt Fredrik Ljungbergs kommentar.

Jag kände att jag behövde skriva något positivt om reklam igen efter mina anteckningar om dålig reklam och studsbollsreklam.

[Via: Kommentar till en anteckningIsobels text och verkstad.]

Andra blogganteckningar i kategorin Media.

Fredag 2005-11-04 13:13
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Vad har Bloggi med Weblogs att göra?

Gå in på ping.weblogs.se och se vad du får upp för sida.

Vad har Bloggi och Weblogs ihop?

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Torsdag 2005-11-03 13:33
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Godnatt

*gäsp*
God natt!

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2005-11-02 02:21
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Ingen vidare tur

Senaste spelet gav inte heller några pengar. Två mål sista tio minuterna gav segern till Messina och som vanligt gör Rögle inte det jag förväntar mig av dem. Jag ska sluta tippa på dem nu.

Idag sätter jag 50:- på följande:

Liverpool - Anderlecht 1
R.Betis - Chelsea 2
Ev. vinst 111:-

Spelat för: 900:-
Vinst: 411:-
Kvar att spela för: 511:-

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Tippa Lången.

Tisdag 2005-11-01 15:15
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Statistik, oktober 2005

Statistiken för oktober 2005.

1. Klocklös i Tiden 217 besök/dag (+50)
2. Kändisars Födelsedagar 174 besök/dag (+22)
3. Song of the day 61 besök/dag (+19)
4. Gissa huvudstäder 39 besök/dag (+5)
5. Hemsidan 35 besök/dag (+10)

September månads statistik hittar du här.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Tisdag 2005-11-01 11:48
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!