Avslutade böcker

De senaste dagarna har jag avslutat två böcker; Flow av Mihály Csíkszentmihály och Konsten att vara Ela av Johanna Nilsson.


Flow (både boken och ämnet) blev jag intresserad av efter att ha läst om detta på Enkelriktat, men det var inte ofta den gav några aha-upplevelser. Visst var det kul att träffa på gamla bekanta som krigsfången som trots urusel fysisk form gick ut och spelade felfri golf eller flera års fångenskap genom att varje dag ha tagit en runda i sina tankar, eller den indiske matematikern Srinivasa Ramanujan. Jag fann boken stundtals lika upprepande som John Grays "Män är från Mats, kvinnor är från Venus", vilket gjorde att jag ibland inte orkade läsa mer än några sidor åt gången. Men samtidigt läste jag den under en period då läsning inte alls kändes stimulerande. Som jag skrivit tidigare så kändes varken läsning eller löpning, två av mina största intressen, särskilt kul längre och antagligen hade detta inverkan på boken också. Men jag har Finna Flow av samma författare liggande på nattduksbordet och den kommer inte att ligga där oläst särskilt länge till.


En positiv sak med Flow var att jag började skriva små anteckningar i boken. Tidigare har jag inte ens haft en tanke på att skriva i böckerna, men nu sitter jag alltid med en blyerspenna i handen när jag läser och stryker under och skriver i marginalen om det är något jag kommer på.


Den andra boken jag läst ut är Konsten att vara Ela av Johanna Nilsson. Ända sedan jag läste hennes Rebell med frusna fötter så har hon funnits högt upp på min lista över favoritförfattare och även hennes två andra böcker "Hon går genom tavlan, ut ur bilden" och "Flickan som uppfann livet" så har hon varit en av de författare som jag försöker hålla koll på när nästa bok kommer.


Konsten att vara Ela fick visserligen inget betyg som de tre andra böckerna fått, men det handlar nog mer om att jag inte kände mig på samma sätt som när jag läste hennes tre övriga. Stämningen i boken är annars densamma som i Hon går.. och Flickan..


Men gillar man dessa två så gillar man också Konsten att vara Ela.


Johanna Nilsson har även skrivit om sina böcker på Sourze.se

Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Söndag 2003-05-11 15:06
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info