Lite om Leksands SHL-avancemang

Det har nästan gått en vecka men jag måste ändå kommentera den fantastiska avslutningen på match-rysaren mellan Modo och Leksand om vilket lag som skulle ta den 14:e och sista SHL-platsen nästa säsong.

Modo hade kommit på 13:e plats i SHL och kvalade för andra året i rad för att stanna kvar. Leksand, som låg sist i Hockeyallsvenskan så sent som i november hade stigit som en raket i serien och slutade fyra. Sedan vann man Slutspelsserien (jag skrev om Leksands avslutande match i den serien här) och mötte Tingsryd i en matchserie i bäst av tre matcher (som man vann med 2-0) innan det blev dags för den helt avgörande kvalmatchserien mot Modo.

Modo hade inlett matchserien (bäst av sju matcher) bäst och vunnit de två första matcherna med 5-0 och 4-0. Sen hade Leksand knipit två segrar. Femte matchen i Örnsköldsvik vann Modo med hela 7-1. Leksand lyckades ta matchserien till en sjunde och avgörande match i Örnsköldsvik och det blev verkligen en match utöver det vanliga.

Leksand, som för andra året i rad spelade en sjunde och avgörande match om den sista SHL-platsen (ifjol förlorande man mot Malmö) tog ledningen med 1-0 i powerplay men sen tog Modo över matchen helt.

Leksandstränaren Perra Johnsson tog timeout strax efter det att Modo vänt till 2-1, men det hjälpte inte utan det hann bli 3-1 också innan andra perioden var slut. Det var siffror som var i underkant, Modo kunde ha gjort både ett och två mål till.

Tredje perioden blev den andra lik med den skillnaden att Leksand kom upp i några ströanfall och i ett av dessa så gjorde Jon Knuts 2-3, men skulle det bli spänning av det?

Perra Johnsson hade i alla fall inte gett upp. Men eftersom timeouten var förbrukad så var han tvungen att hitta en annan lösning på att få ett spelavbrott för att kunna vila laget och samtidigt prata ihop sig inför slutet.

Så med 1.16 kvar så byter han målvakt! Frans Tuohimaa in istället för Henrik Haukeland.

Touhimaa får bara stå i åtta sekunder, sen får Leksand en tekning i anfallszon och plockar ut målvakten för att satsa på sex man istället. Och med 52 sekunder kvar kvitterar Alexander Ytterell! Fullständigt ologiskt!

Modo har vunnit skotten i både period två och tre med hela 19-4!

Modo får också ett friläge med halvminuten kvar, men pucken går i stolpen.

Sudden death. Båda lagen skapar en del chanser och det dröjer bara 5.52 innan det avgörs. Brock Montpetit snor åt sig pucken på blålinjen och kommer fri. Och gör mål!

Bilden som fotografen som Lasse Näsström tar i skottögonblicket är redan klassisk.

Leksand, som enligt experterna bara varit det bättre laget i en av de sju matcherna, vinner alltså matchserien och tar den sista SHL-platsen.

Leksand i SHL, en skräll som går till historien.

Och att han som avgjorde, Brock Montpetit, dessutom verkar vara en riktigt sympatisk kille gör inte historien sämre.Leksands Brock Montpetit gör segermålet.
Foto: Lasse Näsström


Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Onsdag 2016-04-06 21:43
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info