Vad betyder kritik?

Jag noterade att jag fått lite besök via en adress jag inte kände igen tidigare idag. Det visade sig vara från bloggen Drullestigen. Karon skriver små recensioner av några av de mest populära bloggarna på svenska. (Dit min tydligen räknas vilket gör mig inte så lite stolt! :) )


Ska man vara negativ så är kritiken inte särskilt upplyftande. "[Det] innebär i Mats fall att det dessvärre sällan blir vare sig genomtänkt eller välformulerat."


[Det] syftar på att "Jag skriver efter devisen hellre än bra medan de flesta andra svenska bloggare arbetar precis tvärtom." Detta skrev jag tidigare i min blogg då jag kommenterade Eriks anteckning Sourze och/eller webbloggar och menade att jag hellre får besök till min egen sida än till en text jag skrivit på Sourze.


Nåväl, hur ska jag då tolka den här kritiken om jag inte ska vara negativ? Man kan tolka den som att jag då och då (motsatsen till sällan?) skriver "genomtänkt" och "välformulerat". Man kan också tolka det som att Karon har så höga förväntningar på mig att besvikelsen blir desto större när det visar sig att jag inte kan leva upp till dem. "Desvärre" .. "sällan" osv.


Själv väljer jag att tolka det som att anteckningarna varken är välformulerade eller genomtänkta vilket gör mig glad. Ekvationen Mats välforumlerad text + Mats genomtänkt text = En tråkigt text


Många bloggare bevisar dagligen att de kan skriva både välformulerat och genomtänkt utan att det blir tråkigt, men för att få lite knorr på saker och ting behöver mina texter komma spontant. Därför händer det också att jag kommer på saker senare på dagen som jag skulle haft med tidigare. Eller som nu när jag kom på att jag skulle skrivit ytterligare en sak om Kent i torsdags. I fredags var det nämligen fem år sedan jag var på en Kent-konsert första gången.


...


Om du har en sak och ger den till någon som heter Ann, så börjar den saken flämta. Den blir Ann-fådd.


Eller är det bara Kurt Olsson som använder uttrycket "fådd"? (Fådda blommor hette ett av hans program.)


...


Minns ni det där jag skrev ovan om att jag ibland kommer på saker lite senare? Jag glömde skriva att jag lagt till Drullestigen bland mina favoriter. :)


...


Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö ska bli film skriver Expressen. För att anknyta till det jag skrev om ovan, att skriva hellre än bra, så är det väl inte ett kriterium för att bli Expressen-journalist? Man hittar många stavfel i den artikeln...


...


Det syns kanske inte på sidan men numera hämtas böcker och filmer från en databas. Så istället för att vara en statisk sida som måste tankas upp efter varje ny bok eller film så kan jag nu lägga in detta via ett formulär på min uppdateringssida varifrån jag också knappar in mina inlägg och mina länkar. Det rör på sig under skalet med andra ord.


Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Måndag 2003-02-17 22:27
Skriv en kommentar!

Kommentarer:11. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, det är sant. Det blev mycket Mats-fokusering där förstås. :)
Jag antar att jag har märkt att världen runtomkring är mycket mer intressant att skriva om. :)

2003-02-19 16:09

10. Eja (IggeoEja)

Det är en markant skillnad nu mot då. Under dagbokstiden berättade du rätt ingående vad som hade hänt under dagen, vilka du träffat, pratat med i telefon osv. Nu är det mer en skildring av omvärlden, händelser och andra bloggar. Kanske lite som ett referat av världens dag istället för din egen personliga. :)

2003-02-19 10:57

9. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Eja:

2003-02-19 09:06

8. Eja (IggeoEja)

Högt tänkande...är det detsamma som att tänka högt ?! Alltså att säga vad man tänker så andra hör, istället för att tänka i huvudet ?!

2003-02-18 23:44

7. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jaha, då är det väl inte mycket annat att göra då än att låtsas som om ingenting hänt och fortsätta tänka högt/thought-to-Web-publish. :)

2003-02-18 17:09

6. Karon Möredösk (Drullestigen)

Ibland blir det Mats skriver lite väl mycket som högt tänkande. Inte nödvändigtvis något fel med det, men inte vad jag föredrar. Och jag tror att det finns potential för något mycket bra här på Klocklös. Heja!

2003-02-18 12:05

5. Peter Löfgren (Nätkreatur)

Jag är av samma åsikt som Eja: det är faktiskt spontaniteten som gör att många bloggar fungerar. Det här gäller också din blog. Det är svårt att exakt definiera skillnaden mellan blog och nätdagbok, men många bloggar hör definitivt till hybriderna som kombinerar personliga händelser och tankar med länkar och andra kommentarer/iakttaganden. Tankar _ska_ inte skrivas som essäer. Också boken We Blog (http://www.blogroots.com/book.blog) skriver om olika typers bloggar och beskriver typen "short bursts of text", som möjliggör "immediate thought-to-Web publishing". Om alla webbloggar skulle följa samma seriösa essäaktiga koncept skulle jag själv sluta med detsamma.

2003-02-18 12:03

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Påhopp och påhopp, det är ju sant ju. Jag tänker inte igenom vad jag skriver och då blir det samtidigt lite sämre med forumuleringarna. Men det är ju en del av min charm. :)

2003-02-18 09:08

3. plank (rymdimperiet)

Sånadär påhopp är ju bara onödiga. Förstår inte varför folk bara MÅSTE racka ner på andra. Äh, bara shake it off och gå vidare. Vem bryr sig vad dom andra tycker.

2003-02-18 01:06

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Tack för ditt stöd, Eja!

2003-02-17 21:59

1. Eja (IggeoEja)

Men det är ju det spontana som gör en dagbokstext intressant, oavsett om den är i dagbok eller blogg style.

2003-02-17 21:46

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info