Första steget mot maraton 2004

Nätkreatur-Peter har ju påbörjat en maraton-blogg där han berättar om hur träningen inför målet "Att fullfölja ett maratonlopp" går. Jag tänker försöka hänga på och sätta igång att träna så får vi se hur långt det räcker. I augusti 2004 är det dags för examen.Det är tre månader sedan jag sprang senast, om man räknar bort den misslyckade turen med en kompis i Lund som slutade med att jag fick börja gå efter bara fyra kilometer.Idag var dock vädret det bästa för löpning, molningt och runt 20 grader. Jag har en runda som är sex kilometer som jag brukar springa. Jag kan den väl eftersom jag har sprungit den närmare 50 gånger vid det här laget.Jag har alltid tidtagarur med mig när jag springer, och längs min sexkilometersrunda har jag sju ställen där jag knäpper mellantid. Sammanlagt alltså åtta tider (tiden i mål också; måltiden. :) ).Rundan är väldigt kuperad. Det är slätt första kilometern, nästa kilometer är det starkt uppför för att sedan plana av under 700-800 meter. Jag vet inte hur stor höjdskillnaden är, men det skulle inte förvåna mig om det är närmare 100 meter. (Jag springer en bra bit upp på Hallandsåsen vars högsta topp är 226 meter)


När jag kommit ungefär halvvägs börjar utförslöpningen. Stundtals är det nästan lika brant lutning som under stigningen, men inte riktigt. Det lutar dock för mycket för att man ska kunna ligga "på rulle" och ta det lugnt utan man måste hela tiden hålla emot.Med 600-700 meter kvar kommer så två mördarbackar på raken. På 100 meter stiger de kanske 20 meter. Den sista är dessutom väldigt seg eftersom lutningen avtar så långsamt att när man tror att det värsta är över så har man ändå en bit kvar innan det sluttar neråt igen. Sen är det 50 meter starkt nerför igen och lika långt uppför innan jag är i mål utanför min port ut i skogen.Mitt rekord på sträckan är från ifjol och ligger på 28.08 minuter. När jag är topptränad, vilket jag inte var långt ifrån i april-maj (då jag bland annat orkade med en 2½-milsrunda) så klarar jag rundan under halvtimmen. Årsbästat från i början av maj är på 31.16. Idag hoppades jag på att komma runt banan på 35-36 minuter.Redan i första backen kändes det dock som om hela kroppen skrek "vänd om och gå hem!" men min envishet (i alla fall när det gäller löpning) vann och snart kändes det ganska bra. När jag slog i handtaget i porten stannade klockan på exakt 35.30 vilket jag får vara nöjd med. Mellantiderna pekade hela tiden mot en tid runt sluttiden så jag hade egentligen aldrig några svackor.Jag tror att jag snabbt kan komma ner på tider runt årsbästat igen om jag bara ger mig ut och tränar några dar i veckan. Jag behöver få upp flåset och sen påbörja ett program för maraton. Mitt mål är att gå under 4 timmar. Har man gjort 33½ km på 3.20 timmar så tycker jag inte det är något orimligt mål.UPDATE!

Vi siktar på Stockholm Marathon 5/6 2004 istället. Läs i kommentarerna för mer info.


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Torsdag 2003-08-14 20:23
Skriv en kommentar!

Kommentarer:6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Peter: Nja, mitt löpande sträcker sig från 2 - >30 km och målet är att orka runt på maraton. Att bli en maratonlöpare är inget mål i sig, bara att lyckas genomföra ett lopp.

2003-12-30 17:18

5. Peter (Hemsida)

Hej

Det du beskriver låter inte som maratonträning. Fokusera på hastighet som du beskriver gör att du driver upp farten. Hjärtats slagvolym och fettförbränning tränas bäst vid farter runt 85% av mjölksyratröskeln.

Det uthållighetsträning syftar till är att till stor del bygga upp slagvolymen på hjärtat, det gör du inte genom att pressa dina tider på 10 km, i alla fall inte enligt vedertagna forskningsrön från exempelvis IHS.

users.ihs.se/kents/l%C3%A4nkade%20dok/f%C3%B6rdjupningsuppgifter/Blodlaktat%20vid%20tester.pdf

Mvh Peter

2003-12-30 13:14

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, jag hoppas att det blir trevligt att höra om träningen i alla fall. Men blir vi bara några stycken så vore det väl 17 om inte motivationen håller ändå fram.

2003-08-14 22:11

3. Peter (Nätkreatur)

Fint! Det här blir ju riktigt socialt. Nu gäller det bara att locka med ännu fler ;-)

Det blir trevligt att höra hör din träning framskrider.

2003-08-14 22:00

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Stockholm Marathon låter lysande! Vi kombinerar löpning med en bloggträff, lysande! Femte juni ger visserligen två månader kortare träning än augusti 2004 (som jag kanske bara fått för mig att du angett som slutdatum) men man får träna bättre helt enkelt.

Vi siktar på Stockholm!

2003-08-14 21:54

1. Peter (Nätkreatur)

Yes, vi blir fler! Du har inte tänkt på Stockholm Marathon? Vi har kommit fram till att den 5.6. är en ganska bra tidpunkt och att människomassorna kanske skulle motivera en att springa ända till mål.

2003-08-14 21:43

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info