Rögle - Modo

Ikväll är det en viktig match i SHL. Modo ligger på kvalplats och har fyra poäng upp till Malmö och fem upp till Rögle. Ikväll möts Rögle och Modo och vinner Modo har de bara två poäng upp till fast mark, kanske bara en om Malmö också förlorar.

Så det är en viktig match för båda lagen.

Men en ännu minst lika viktig match spelades mellan lagen redan 1991. Modo som spelade i Elitserien (som heter SHL idag) hade hamnat i kvalserien tillsammans med Rögle, Vita Hästen och Björklöven. Inför sista omgången ledde Modo två poäng före Vita Hästen och Rögle medan Björklöven var avhängda. Ettan till Elitserien.

På den tiden gav seger två poäng oavsett om den kom under ordinarie tid eller efter sudden death. Gjordes inga mål i den fem minuter långa sudden så blev det en poäng var.

I sista omgången möttes Björklöven - Vita Hästen och Rögle - Modo.

För att Modo skulle ta klivet upp så krävde en poäng. För att Vita Hästen skulle ta klivet upp så krävdes det vinst, samtidigt som Rögle skulle vinna mot Modo, men inte med mer än fyra mål mer än vad Vita Hästen skulle vinna med mot Björklöven.

För Rögle behövdes det alltså en vinst samtidigt som Vita Hästen tappade poäng.

I början såg det bra ut för Rögle. Jag har för mig att det stod 0-0 länge i Umeå samtidigt som Rögle ångade på och ledde med hela 4-1 mot Modo. På läktaren gick snacket om vem som skulle slå in det avgörande målet som skulle ta Rögle till Elitserien.

Men samtidigt började Vita Hästen skyffla in mål mot Björklöven.

Och när spelarna insåg att det skulle vara kört även om man vann så kunde Modo ta över kommandot. 2-4 blev 3-4 blev 4-4 innan slutsignalen gick.

Förutsättningarna var nu att om Modo tog en poäng skulle man spela elitseriehockey även nästa år medan en Röglevinst skulle innebära elitseriehockey för Vita Hästen.

Men Rögle hade tappat allt och släppte även in 4-5.

Då sker nåt av det mäktigaste jag upplevt på en Röglematch. Röglepubliken börjar skandera "Grattis Modo" så det ekar om det. Jag har aldrig varit med om en större hyllning till ett motståndarlag.

Så här i efterhand har jag förstått att det med största säkerhet handlade om att man hellre såg Modo i Elitserien än Vita Hästen, men det spelar liten roll i sammanhanget.

Att Rögle missade Elitserien spelar också ganska liten roll. Året efter spelade man allsvensk final mot Leksand och den 3 april 1992 blev man för första gången klara för Elitserien. Men det är som man säger, en helt annan historia.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2016-02-16 18:32
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info