Stålfarfar

Någon gång i slutet av mellanstadiet, det kan ha varit i sexan när skolan fick ett nytt bibliotek och vi fick en ny lärare (hej Bo!), så drabbades jag av enorm läslust. Pappa rotade fram böcker från sin ungdom som jag plöjde igenom.

Favoriterna var allt av Enid Blyton och så böckerna om Biggles. Men så fanns där några andra böcker också om platser, händelser, person och fenomen i Sverige som kom ut årsvis. Jag minns inte vad dessa böcker hette, men jag minns särskilt två historier ur dem.

Den ena handlade om en släkting till Ingemar Stenmark som hamnade under snömassorna i en lavin. Men mycket tur, envishet och en biobiljett(!) så överlevde han.

Om jag minns rätt så låg han gömd under snömassorna åtminstone ett par dar och lyckades gräva loss ena armen så att han kunde gräva fram en röd biobiljett ur fickan. Ena staven hade som tur var hamnat i närheten av honom och med denna tryckte han upp biobiljetten genom snömassorna så att räddningspersonalen fick syn på den och kunde gräva fram honom.

Den andra historien jag minns handlade om Gustav Håkansson från Gantofta.

66 år gammal cyklade han Sverigeloppet från Haparanda till Ystad, trots att han inte fick vara med i tävlingen då han ansågs för gammal(!) och kom i mål ett dygn före vinnaren (som i ärlighetens namn ska sägas varit tvungen att ta hänsyn till bestämda vilopauser något Gustav Håkansson kunde strunta i).

Med sitt yviga vita skägg fick han epitetet Stålfarfar och legenden var född.

Jag och familjen var på Johannamuseet utanför Skurup häromåret där de har en permanent utställning om honom.

Anledningen till att jag kom att tänka på honom var tack vare en krönika i Helsingborgs Dagblad.

Stålfarfar var en riktig stålfarfar som blev 102 år gammal. Han var gift med stålfarmor som blev 105.

Läs mer om honom på Wikipedia.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Torsdag 2016-02-12 17:26
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info