Framtiden, del VIII

Jag hade ju framtidstema på bloggen förra veckan och trodde jag hade tömt ut ämnet så pass att jag inte skulle återkomma till den inom en så snar framtid(!), men tänk så fel man kan ha. (Det är svårt att sia, särskilt om...)

Men så fladdrade flera framtidsfilmer förbi i mitt Facebookflöde (flera f-ord framfördes flitigt) så jag kände att jag måste posta ett par av dem här.Jag var ju inne lite på framtidens hem i den sista framtidsposten i söndags när jag skrev om Internet of things. Men att det skulle innehålla robotarmar hade jag inte en tanke på. Men skulle detta verkligen gå att förverkliga och skulle folk vara intresserade?

För övrigt hörde jag att Internet of things stod omnämnt på text-tv häromdagen (inte riktigt lika stort som när ordet blogg stod med första gången, men ändå) för några dagar sedan.

Anledningen var att företaget Accenture gjort en undersökning hur folk ställer sig till smarta prylar och det visade sig att vi svenskar är ganska skeptiska till det.

Jag körde förresten standup för personalen på Accentures Malmökontor för några år sedan tillsammans med en kille som fick mycket negativ publicitet i höstas, Kringlan Svensson.Sen har vi det ständiga problemet med energi. Att använda fönster som solpaneler är en intressant lösning. Och jag hoppas att fler än jag tänker framtida vinning än kostnaden för att genomföra detta.

När jag och sambon köpte villan i Teckomatorp för snart fem år sedan var värmekostnaden det första vi gjorde något åt. Oljepannan åkte ut och bergvärme installerades.

En ganska dyr investering och eftersom det bara fanns jämförelser av värmekostnaderna från året innan då det var en ganska sträng vinter (med skånemått mätt) så går det inte att se vad den reella besparing är, men vi kan konstatera att våra boendekostnader jämfört med det året är halverade och räknat på den skillnaden så är bergvärmen betald på sju år.

Så även om genomskinliga solpaneler med största säkerhet kommer att vara en dyr investering så hoppas jag att det är något som folk vågar investera i. Vi behöver minska vår energiförbrukning och om vi kan få hjälp att göra det på det här sättet så är det en vinning för, just det, framtiden.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2016-02-10 13:16
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info