Språk

Det började i morse. Jonas på Blind Höna skrev om sina funderingar och teorier kring Spamish. I eftermiddag skrev Peter på Lägg Ut om studenten Ola Wikander som intresserat sig för gamla utdöda språk.


Språk är ju det grundläggande för att mänskligheten ska kunna utvecklas. Se bara på myten om Babels torn. Människorna ville bygga ett torn för att nå upp till Gud varpå Gud straffade dem genom att ge dem olika språk så att de inte kunde kommunicera och tornet blev aldrig färdigbyggt.Jag minns ett inslag av Släng dig i brunnen där Johan Glans funderade över hur det gick till innan vi lärt oss verbal kommunikation. Han berättade om stenåldersmänniskan som hittade en enorm sten i skogen när han var ute och gick. Han skyndade sig hem för att berätta om fyndet för resten av flocken, men det som i hans huvud lät "Grabbar, jag har hittat världens största sten i skogen!" blev bara till "Öh!" när han försökte förklara vad han sett.Ungefär samma sak är det i Sue Townsends bok "Adrian Moles ljuva liv" som handlar om den i mångt och mycket misslyckade Adrian Mole. Han försöker slå igenom som författare med sin något udda roman "Ack, min hembyggds flacka kullar!" som han till en början skriver helt utan vokaler. Till slut tar han sitt förnuft till fånga och sätter tillbaka dem. Huvudpersonen i Moles bok skriver på en egen roman; "Sparg från Kronk" (som är om möjligt ännu större smörja än Ack, min hembyggs flacka kullar!) som handlar om urtidsmänniskan Sparg och hans familj. Så här lyder första kapitlet; Sparg återvänder:


"Sparg stod på kullens krön och såg ned på Kronk, den boplats där hon fötts. Han grymtade till sin kvinna Barf och hon grymtade tillbaka, ordlöst för orden hade nämligen ännu inte uppfunnits.

De sprang nedför kullen. Spargs mor Krun betraktade sin son och hans kvinna när de nalkades elden. Hon grymtade till Spargs far Lunt, och denne kom till hyddans dörr. Hans ögon smalnade. Han hatade Sparg.

Krun kastade några fler rötter i elden: hon hade inte väntat sig gäster till middagen. Det var typiskt för sonen, tänkte hon, att dyka upp helt oväntat och med en kvinna med uppsvälld mage i släptåg.

Hon var glad att orden inte blivit uppfunna ännu. Hon hatade artigt småprat.

Sparg stod där, framför henne. Hon nosade honom i armhålan vilket var seden när en kronkit återvände från en lång resa. Barf höll sig i bakgrunden och iakttog hälsningscermonin. Det vattnades i munnen på henne. Lukten från de brinnande rötterna fick hennes hunger att flamma upp.

Eftersom orden ännu inte uppfunnits kunde inga nyheter utväxlas mellan mor och son."Sedan finns det de som skriver om tystnad istället.

Andra blogganteckningar i kategorin Skriva/Språket.

Söndag 2003-04-06 18:29
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info