FC Z är över

Igår sändes sista avsnittet av FC Z, TV-programmet som handlar om hur 15 killar som aldrig tidigare spelat fotboll på fyra månader ska tränas upp för att till slut möta Djurgården på Stockholm stadion.

Jag saknar det redan. Under tio veckor har vi fått se dem våndas i boxningsringen, drillas under Peter Antoines vrålande, utklassas av Hammarbys F14-lag osv osv.

Men det har inte varit fotbollen i sig som har gjort serien så bra. Vi har fått se dem växa ihop till ett sammansvetsats gäng som gjort framsteg efter framsteg.

En annan stor orsak till framgången tror jag är att många haft en dröm att göra det avgörande målet i en VM-final, eller åtminstone få spela för Sverige i landslaget. FC Z har visat att det mesta är möjligt även för någon som inte ens försökt spela fotboll någon gång.

De har mött Danmarks motsvarighet FC Zulu (och förlorat) i en match som inleddes med respektive lands nationalsång. Närmare en landskamp kommer man inte. I sista matchen mot Djurgården spelade de inför storpublik (jag vet inte den exakta siffran, men den var fyrsiffrig, kanske till och med femsiffrig) vilket gjorde flera av killarna jättenervösa. En av dem beskrev det som att det pågick en fjärilskonferens i hans mage.

Men vilken match de gjorde! Man kan säga vad man vill om att Djurgården inte ställde upp med sitt bästa lag, att de inte spelade på toppen av sin förmåga (man gör sällan det när man är överlägsen) och så vidare, men det tar ju inte ifrån Daniel hans räddningar, Robin hans mål eller Farhad hans framspelningen till FC Z´s andra mål som gjordes av förstärkningen Thomas Bodström.

Du hittar alla tio avsnitt på Piratebay.

En av deltagarna, Tore, har en blogg där han berättar om spelet bakom kulisserna och vad som hänt efteråt.

I vår kommer ZTV´s uppföljning till succén; HC Z. Istället för fotboll kommer den serien att handla om ishockey. Jag undrar om man kommer att kunna upprepa succén..

Andra blogganteckningar i kategorin Media/TV.

Lördag 2005-11-26 23:36
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

hear hear! såg avsnitt tio ikväll. helt jäkla underbart!

2005-11-29 01:54

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info