Gårdagens lärdomarJag åkte hem till Gånte igår kväll. Snön som kommit tidigare i veckan (särskilt lördag morgon) höll på att smälta bort så det var ganska blött på vägen. När jag råkade köra i vattensträngen på vägen och vattnet slog upp under bilen så slog det mig hur bra motsvarande ljud i bilspelet Outrun för Commodore 64 var gjort då jag plötsligt fick musiken från spelet i öronen.

Hemma hos Gånte stod TV´n på. Den visade ungdomsserien Eva och Adam. Det är inte första gången serien sänds för jag minns att jag för några åren av en tillfällighet såg att gitarrläraren spelas av Stefan Sundström. Detta är inte den enda oväntade skådespelaren som dyker upp i serien. Staffan Westerberg spelar t.ex rektorn.

Senare på kvällen tittade vi på filmen Man on the moon, filmen om Andy Kaufmans liv. Jag har länge velat se den, men det har inte blivit av förrän ikväll då SVT sände den.

Jag visste inte mycket om Andy Kaufman innan jag såg filmen, inte mycket mer än att han var en skum amerikansk komiker som utmanat kvinnor på brottning och gjort sig allmänt hatad på grund av sin arrogans i dessa brottningsmatcher.

Eftersom jag inte sett filmsekvenser med den riktige Andy Kaufman så har jag svårt att avgöra hur trovärdig Jim Carrey är i huvudrollen, men bortsett från det tycker jag han gör en mycket bra insats. Det måste vara svårt för en skådespelare som är van vid att få ta ut svängarna som i t.ex filmerna om Ace Ventura, The Mask och Me, Myself & Irene att göra en sån här roll; rolig, mindre utflippad än vanligt men framförallt oerhört allvarlig. Jag tycker inte han lyckats med det i de liknande roller jag sett honom i tidigare, som i Bruce Almighty och framför allt Truman Show.


En lustig detalj med Andy Kaufman och Jim Carrey är att de delar födelsedag; 17 januari.


Hur som helst, Andy Kaufman verkar ha tagit komiken ytterligare en nivå högre upp. I mina ögon verkar det inte handla om att roa publiken, inte om att roa sig själv (även om det kanske verkar så) utan om att roa den som betraktar det hela utifrån, som vi som ser filmen om hans liv gör.

Det kan inte vara kul att gå på en föreställning och förvänta sig att se Andy Kaufman göra sin tolkning av Latka från TV-serien Taxi och istället höra honom läsa en bok i flera timmar. Det kan inte vara kul för Andy Kaufman att läsa sig hes. Men för mig som ser det utifrån är det hysteriskt roligt.

Andy Kaufman dog i lungcancer 1984, 35 år gammal.UPDATE!

Texten till R.E.M´s låt Man on the moon hittar du här. Där finns också länkar till många andra texter av R.E.M.

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Söndag 2004-02-01 10:13
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Niklas Åberg (Nickes blogg)

Ja c64, det var tider det. Jag minns hur jag tillbringade x-antal timmar framför Pirates.

2004-02-01 10:43

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, jag undrar hur många timmar som försvann framför C64:an.. Jag minns att jag en morgon gick upp klockan 04.00 och sedan satt och skrev in rader typ 1001 DATA 200,192,128,251,17,0,36,255 i ungefär tre timmar innan jag åkte till skolan. Igår var det 16 år sedan jag köpte min första C64..

2004-02-01 11:05

3. Eja (Dreamland Project)

Åhhh Outrun! SÅ man trånade efter det spelet när det begav sig. State of the art grafik. Då alltså.
*nostalgisk*

2004-02-01 12:04

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jo, det var ett bra spel.. Själv var jag C64-musikfreak så för mig är det musiken som är nostalgi.

2004-02-01 12:06

5. Gånte (Hemsida)

Outrun var det enda originalspel jag köpte till 64:an. Då fick man ett vanligt band med musiken på också.
Ursäkta min tråkighet igår, men jag såg inte alltid samma humor som du i filmen, det märkte jag på att du skrattade och jag fattade inte. Antingen dum eller trött eller en mix av bägge. Men håller med om Carreys insats på den allvarliga sidan.
När det gäller låttexter så använde jag denna, gammal men hållbar:
http://www.davemcnally.com/lyrics/


2004-02-01 12:36

6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Äh, man skrattar inte alltid åt samma saker.

Du har förstås inte kvar musikbandet..?

2004-02-01 12:50

7. Gånte (Hemsida)

Troligtvis inte, men jag ska undersöka saken.

2004-02-02 01:00

8. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Om du vill, annars finns musiken i hur många olika versioner som helst på nätet antar jag. :)

2004-02-02 09:02

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info