Funderingar kring politikerbloggar

Det verkar inte vara en lika stor grej att Bildt skaffar en blogg som att Margot Wallström gör det om man ser till hur många bloggar jag läst om det på.

I en artikel på svd läser jag att det var när Bildt skulle kommentera hos en annan blogg som han hamnade på en sida där han kunde skapa sin egen blogg som han tog tag i saken. Man kan ju bara hoppas att fler politiker hittar denna sida när de ska kommentera, hos Bildt t.ex.

Men med tanke på att det är val nästa år så lär bloggosfären invaderas av fler och fler politikerbloggar ju närmare valet vi kommer.

Är det bra då? Eller finns det en risk att vi som inte bloggar politik försvinner i mängden? Det är så klart både för- och nackdelar med att fler och fler upptäcker bloggmediet och de bloggar som sticker ut kommer ändå att hitta sina läsare.

Fast nu utgår jag ifrån att det är just därför man skriver; för att folk ska läsa det. Inte alla drivs av kommentarer och besöksstatistik har jag hört. :) Spelar det någon roll för dem om bloggosfären plötsligt mest består av proffsbloggar?

Om jag ska ge mig på en kvalificerad gissning, vilket är ganska ovanligt på Klocklös :) så kommer vi att med början under andra halvan av 2005 se fler och fler politiker börja blogga med valet 2006 som slutmål. Första halvåret 2006 kommer det att explodera och bloggar kommer att nämnas i varenda dags- och kvällstidning var och varannan dag. Webbupplagorna kommer i och med detta att börja länka till de blogganteckningar de hämtar sin information ifrån.

Ordet blogg blir plötsligt någonting som alla känner till, men betydelsen kommer att vara lite annorlunda än vad den är för oss amatörer idag.

Från att idag ungefär betyda diskussionsdagbok (vet ej var jag hörde/läste det ordet men det är numera så jag beskriver en blogg för en person som inte vet vad det är) kommer det under 2006 att betyda åsiktsplattform eller åsiktsforum, helt enkelt en plats för människor (läs politiker) att föra fram sina åsikter.

På måndagen efter den tredje söndagen i september 2006 kommer närmare 80% av politikerbloggarna dock att dö Jan-Emanuel-döden..

Vad som växer fram i spillrorna av bloggosfärsbubblan har jag just nu ingen aning om.

Någon som har fler tankar kring politikerbloggar? Hur kommer de att påverka valutgången till exempel?

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Tisdag 2005-02-08 19:30
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ah, du tänker så. Nej, jag tror inte risken för de bloggande politikerna är så stor jämfört med hur det ser ut idag. De kommer nog att tänka sig för både sju och 14 gånger innan de publicerar sina texter just för att inte råka ut för något de inte kan stå för.

Men så har jag för vana att alltid tro att människor är mer begåvade än de är. Även politiker. :)

2005-02-08 21:39

3. Åsa (Hemsida)

Om jag förutsätter bloggen ska vara en möjlighet för politiker att uttrycka sig lite mer spontant, personligt och direkt än de t ex kan göra i en tidningsintervju. Tror du då inte det finns en risk att de uttrycker åsikter som partiet, och ibland även de själva, inte kan stå för sedan? Något som kommer att dras som roliga historier, göra dem mindre trovärdiga osv. Kanske också tas upp av andra medier med större genomslagskraft? Tänker på t ex Göran Perssons muntliga kommentar om "stabila diktaturer och Kungens kommentar om "diktatorns närhet till folket". Jag kan mycket väl tänka mig att en politiker, speciellt de som på egen hand skulle svara på kommentarer skulle kunna skriva något liknande. Det skulle kunna få negativ effekt.

En politisk blogg som uttrycker extrem dumhet och som man ogillar riktigt mycket tror jag kan dra läsare just av den anledningen, åtminstone skulle den kunna dra mig som läsare.

(Nu skrev jag långt igen...)

2005-02-08 21:31

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Åsa: Oj, vilket långt svar! Kul! Att bloggen skulle kunna få motsatt effekt för politiker har jag inte tänkt på och jag vet inte om du har rätt i det. Precis som med vanliga amatörbloggar så struntar man ju i att läsa de bloggar man inte gillar och glömmer snart bort dem. Varför tror du att det skulle få konsekvens för politikern mer än att han/hon blir frånsprungen av populärare bloggpolitiker?

2005-02-08 21:23

1. Åsa (Hemsida)

Roligt inlägg!

Jag tror som du att det kommer att bli en märkbar ökning av politikerbloggar, men jag tror bara ett fåtal kommer att få trogna läsare. (Jag skriver inte lika med antal som klickar fram sidan och de som läser den.) Det kommer att vara de med personlighet som når fram.

Hur jag tror att det kommer att påverka valutgången? Jag vet inte. Jag tycker jag ständigt hör många som är trötta på politik, politiker, allt tjat i tidningar och andra media i valtider. Kommer andra än de som ändå brukar ta till sig information att läsa bloggar? Jag tror som sagt att ett fåtal kommer att nå fram på ett positivt sätt, för ett fåtal kommer bloggen att göra att de faller istället för att hjälpa dem upp. För de flesta kommer det inte att göra varken till eller ifrån.

Jag tror att jag personligen kommer att tycka att det är roligt med fler politikerbloggar, fast jag kommer säkert bara att följa ett fåtal. De som jag kan skratta åt och de som jag redan sympatiserar med. Jag välkomnar lite fler profilerade bloggar, just nu upplever jag lite trötthet att läsa allt privat-amatörtyckande, som jag själv tycker är kul att skriva.

2005-02-08 21:18

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info