Gåtorna

Jag lade upp lite gåtor på min blogg i torsdags. Så här löd de:

Gåta nummer 1:

Min myntsamling är inte representativ när det gäller myntsamlingar sin folk samlar på sig av växeln de får tillbaka när de handlar. Inte bara för att jag tar av mynten för att köpa godis på jobbet utan även av en annan anledning som har med mitt matteintresse att göra. Vad är anledningen?

Gåta nummer 2:
Vilken sida kommer du till om du är på sidan 242 och bläddrar fram två sidor?

Gåta nummer 3:
Om du lägger till en bokstav till ordet EMIL så får du ett ganska vanligt svenskt flicknamn. Vilken är bokstaven och vilket är namnet?

Gåta nummer 4:
Hur går Ingmar Bergmans tvåordiga snapsvisa?

I kommentarerna till anteckningen svarar ingen rätt på gåta nummer 1, Erica har rätt på gåta 2, Jorun på gåta 3 och Håkan på gåta 4.

De rätta svaren är som följer:

Gåta 1: Eftersom jag är siffersnabb så lämnar jag inte fram en hundralapp om kassörskan säger 81:-. Då får hon 101:-. Samma sak om slutsumman t.ex blir 25.50:-. Då får hon nog två tjugor och en krona, eller 50-öring. Alltså, mindre växel till mig än till någon som inte bryr sig om att räkna efter.

Gåta 2: Man börjar ju läsa framifrån i en bok. Bläddrar man två sidor framåt från 242 hamnar man alltså på sidan 240. Eller är det så man räknar? Två sidor framåt i boken kan ju vara sidan 244 också. Och vad är en sida? Ett uppslag? Svaret kan alltså vara antingen 238, 240, 244 eller 246.

Gåta 3: Skriv ett A runt EMIL så får du EMIL i A = EMILIA.

Gåta 4: Tystnad. Tagning.

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Torsdag 2004-12-16 21:41
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info