Gåtor

Gåta nummer 1:

Förra hösten skrev Håkan om mynts vikt i några anteckningar.

Ämnet kom upp under söndagens bloggmiddag där Håkan påminde mig om att min myntsamling inte var representativ eftersom jag då och då tar tior och femkronor för att köpa godis på jobbet.

Även om jag inte hade gjort det så hade min myntsamling inte varit representativ eftersom jag är duktig på huvudräkning. Eller är det så att det är de som inte är så duktiga på huvudräkning som inte har representativa myntsamlingar?

Varför är det så? Vet du svaret, Håkan?

Gåta nummer 2:
Vilken sida kommer du till om du är på sidan 242 och bläddrar fram två sidor?

Gåta nummer 3:
Om du lägger till en bokstav till ordet EMIL så får du ett ganska vanligt svenskt flicknamn. Vilken är bokstaven och vilket är namnet?

Gåta nummer 4:
Hur går Ingmar Bergmans tvåordiga snapsvisa?

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Torsdag 2004-12-09 21:45
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

Mina förslag.

Fråga 1: Eventuellt någon av följande varianter:

a) Den enda gång du använder kontanter är med de pengar du hittar i telefonkiosker eller vid parkeringsautomater och dessa är inte representativa.

b) Du ser till så att du alltid köper upp för samtliga pengar du råkar ha på dig förutom en krona som du lägger i en bössa hemmavid.

[Not: Tanken bakom myntkalkylerna var att man inte återanvände mynten alls utan lade dem alla i en påse/kartong/skål. Samt att man köpte för slumpmässiga summor varje gång. F.ö. var det en lite längre serie studier som gjordes, och som avslutas - tror jag - med "De svenska myntens talsystem", http://www.hakank.org/webblogg/archives/000268.html där de tidigare noteringarna länkades till enligt sedvanligt mönster.]

Fråga 2: Förutsättningar: Det är en bok med båda sidorna numrerade, det finns åtminstone 246 sidor i boken, och med "två sidor" menar du två blad. Då kommer vi till sidan 246.

Fråga 3: "Tystnad ... Tagning".


2004-12-09 23:36

2. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

2 * Oj.

Bergmangåtan var ju nummer 4.

Missade frågan 3: Om man lägger till bokstaven "A" får man EMILIA. Vi har ju redan "I" så den bokstaven behöver vi inte lägga till.

2004-12-10 06:26

3. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Fråga 1 har du inte rätt på.
Fråga 2 är inte heller rätt.
Fråga 3 har rätt svar, men inte rätt lösning.
Fråga 4 är däremot helt rätt. Och kul. :)

2004-12-10 09:05

4. Erica

Åt vilket håll är "fram" i en bok? Om jag säger "det står bak i boken" så menar jag att det står någonstans mot slutet. Och vice versa. men "bläddra framåt"? Då menar jag nog ändå att man bläddrar i läsriktningen (mot "bak"). Om man i stället är konsekvent (alltså att "fram" är början på boken och "framåt" är mot läsriktningen) kunde svaret vara 240 eller 238 beroende på om man räknar enstaka sidor eller bladvändningar. Jämna sidor är normalt vänstersidor men det verkar inte spela någon roll här. Förstår nog inte frågan, helt enkelt.

2004-12-13 13:35

5. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Erica: Du har fattat precis. Fram i en bok kan ju vara åt båda hållen! Och hur många sidnummer framåt kommer man när man bläddrar fram två sidor? Två eller fyra? Det beror ju också på vad man menar.

2004-12-13 14:43

6. Jorun (Life de Luxe)

Nummer 3: man skriver ett jättestort A så det blir Emil i A

2004-12-13 18:01

7. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jorun: Lysande! Alldeles rätt!

Därmed är det bara fråga 1 som inte är löst. Någon som har nåt klurigt förslag på det?

2004-12-13 18:15

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info