Nedskräpning på internet

Igår läste jag om hur Chadie försökte ta bort en av sina gamla hemsidor från Passagen. I en kommentar till denna anteckning skriver Stationsvakten att "[J]ag kan bara ana hur många kvarblivna, halvfärdiga, bortglömda och misslyckade hemsidor jag har lämnat efter mig."

Samma här säger jag. Jag har hemsidor på Geocities (flertal), Tripod och FortuneCity mfl. Jag har ingen aning om vilka som finns kvar.

Häromdagen berättade en chatkompis från IRC-tiden att hon hittat hemsidan jag gjorde till den IRC-kanal vi satt på. Hon blev nostalgisk och nästan tårögd över minnena den gav.

Idag upptäckte jag att plank tagit ner sin blogg Rymdimperiet ((se tidigare anteckning) och han menade att "[g]amla arkiverade weblogsidor är bara meningslösa dammsamlare som förvirrar sökmotorer".

Det gäller ju inte bara weblogsidor utan alla personliga hemsidor. Den första hemsidan jag gjorde runt 1995-96 hade antagligen inte mycket personlig information som stämmer längre. Den finns inte heller kvar på nätet.

Men "dammsamlare" är ju något annat också, annars hade väl arkeologer inte gjort utgrävningar, forskare hade inte bläddrat i gamla arkiv och historiker hade inte försökt ta reda på vad som egentligen hände? Vi är den första generationen webbanvändare och det är vår förbannade plikt att låta våra första trevande försök att göra hemsidor finnas kvar. Plank gör ju faktiskt detta i och med att han zippar ner hela sajten för framtida webbarkeologer att ta del av.

Låt oss bara hoppas att det finns några uppackningsprogram arkiverade också...

Andra blogganteckningar i kategorin Internet.

Lördag 2004-01-10 12:57
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Lysande, även om det inte riktigt är samma sak utan hans design.

2004-01-11 12:02

3. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

Vi behöver tydligen inte oroa oss för att Planks sajt ska försvinna helt...

http://web.archive.org/web/*/http://www.rymdimperiet.com

2004-01-11 00:44

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Eja: Man ska låta bli att packa ner sina gamla sidor, bara låta de ligga kvar alltså. :)

2004-01-10 21:10

1. Eja (Dreamland Project)

Ja, kan man inte packa upp skiten är det inte mycket lönt med allt jobb. Och inte nog med det, har man otur smyger sig ett CRC error in i packningsfilen och den går aldrig att öppna vare sig med packningsprogram eller inte

2004-01-10 20:25

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info