Katastrofen

Röda Korset rapporterar om att över 100 000 personer kan ha dödats i katastrofen i sydostasien.

Många bloggare skriver om att det inte går att ta in. Nej, hur ska vi kunna göra det?

Efter jordbävningskatastrofen i Iran ifjol gjorde jag en lista över vilka städer som har färre invånare än antalet dödsoffer i jordbävningen. Listan hade varit betydligt längre om jag gjort om den med tsunamins offer som jämförelse.

Några reflektioner:
Det är intressant att läsa bland annat Sannas (Yukio.se) anteckning om Burma.

Jag har inte sett en enda nyhetssändning sedan det hände. Den nyhetsrapportering jag får är via tidningars webbsidor och bloggar.

Någon skrev att de drabbade som bloggar om händelserna skriver så att det är lättare att ta till sig den personliga tragedin än journalister som åker från katastrof till katastrof. Klart det är så.

Jag gillar inte Aftonbladets och Expressens rubriker om att experter varnade för tsunamis med det tystades ner för att inte äventyra turismen. Läser man artiklarna får man reda på experterna inte fick rätt siffror. Skalvet som orsakade flodvågorna mättes upp till närmare 9.0 på Richterskalan. En tidigare jordbävning i området uppnådde 8.0 utan att orsaka någon tsunami. Experterna arbetade utifrån uppgiften att det här skalvet låg på 8.1. Eftersom Richterskalan är logaritmisk gör det en enorm skillnad på 8.0 och 9.0.

Precis som Patrick är jag också lite trött på den enahanda rapporteringen. Det är försvunna svenskar hit och hittade svenskar dit. Naturligtvis fokuserar man på det, men det vore kul (fel ord..) att få läsa mer om reaktionerna i ett land som förlorat över 50 000 av sina invånare.

Jag är också trött på att läsa saker som "Röda Korset samlar in pengar tillsammans med Aftonbladet", "Aftonbladet skänker 100 000 kronor" eller "Min son lever! Tack Expressen!"

100 000 dödsoffer. Det är som om Lund hade upphört att existera. Det går att relatera till, men när det händer saker i utlandet är det svårare. När det gäller svenska dödsfall är det inte omöjligt att det här är värre än Estonia. Jag hade länge väldigt svårt att förstå varför medierna gjorde så stor sak av den olyckan. Då reagerade jag betydligt starkare när jag hörde talas om diskoteksbranden i Göteborg 1998. Jag slutade låta nyheterna klockan sex väcka mig efter det. Och där dog ändå "bara" 63 personer.

Men det är ju enklare att ta till saker när de händer på hemmaplan.

Så vitt jag vet känner jag ingen som befinner sig i katastrofområdet. En kompis kompis flög från Thailand till England samma dag fast innan det inträffade, det är det närmaste jag vet om än så länge. Hoppas det stannar där också.UPDATE!

Det värsta tycker jag ändå är alla de som aldrig kommer att hittas. Hur många har inte försvunnit ut i havet för alltid?

Andra blogganteckningar i kategorin Nyheter.

Onsdag 2004-12-29 19:47
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Tack för din kommentar, Lotta!

Naturligtvis är katastrofer inget att skämta om, men människan fungerar ju så att vi skämtar om jobbiga saker för att få någon form av distans.

Eftersom så många andra samlar länkar och att det inte går att undvika att se banners till Röda Korset, Rädda Barnen och andra liknande organisationer så har jag inte lagt upp det på min blogg. Vad jag däremot har gjort är skänkt pengar.

Jag hoppas det inte verkar som om jag förringar Estonia, naturligtvis är det en katastrof för alla inblandade, men det är en trafikolycka också. Jag förstod inte riktigt varför media tog upp det så stort, men det berodde antagligen på att jag inte kunde ta in omfattningen.

Jag såg förresten att du länkade till den här anteckningen från din Tsunamiblogg. Inte för att jag tycker att den innehåller så mycket viktig information om katastrofen, det finns det så många andra som gör, men tack ändå. På t.ex http://www.trueto.se (Jerry), http://www.tiger.se/blog (Annica) och http://www.sodergren.com/chadie (Chadie) hittar du bättre information och mer välskrivna anteckningar.

MVH Mats

2004-12-31 13:49

3. Lotta Klasén (Tsunami)

Hej Jag heter Lotta. Jag drabbades av Estonia-katastrofen. Jag miste 13 klasskamrater i den olyckan. Det var jättejobbigt att komma till ett klassrum där vi var 20 stycken och sedan plötsligt så många tomma platser. Det blev inga riktiga begravningar, för de omkomna blev kvar i havet. Jag förstår de som nu mist klasskamrater eller arbetskamrater. Det blir kusligt tomt och jobbigt. Jag tänker på alla. Ett sätt att försöka hjälpa är att samla information, länkar till bloggar och hemsidor på RSMH i Jönköpings underblogg Tsunami. Alla som bloggar bör tänka på att det kanske är anhöriga och drabbade som läser det ni skriver. Undvik att skämta om det inträffade. Försök i stället att göra vad du kan för att stötta och hjälpa människor.
Hälsn Lotta


2004-12-31 13:20

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jo, jag vet, som vanligt kan man inte låta bli att skämta om eländet. Både SVT och TV4 ska ha galor i början på nästa år för att samla in pengar. Jag tror dock inte någon av kanalerna vågar döpa galan till Richtersgalan. Jag lovar, det är ett av det mest oskyldiga skämten som snart kommer att dyka upp.

2004-12-30 09:05

1. Gånte

Visst är det tragiskt. Enda fokuseringen är just på Thailand som är ett mindre drabbat område i förhållande till Sri Lanka och Burma. Men mitt i allt elände kan jag inte låta bli att fundera på en sak:
"Morgan Pålsson, Thailand"...

2004-12-30 03:15

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info