Till weblogs försvar

Efter en kort diskussion på en mailinglista angående weblogs.se´s status som startportal för bloggare började åsikterna även läcka ut på diverse bloggar.

Varför händer ingenting? Ska det här vara den sida folk som fått upp ögonen för bloggar ska skickas till?

Torgny som väl varit huvudansvarig för sidan om jag förstått saken rätt höll på med en renovering av sidan tidigare i år. Jag vill minnas att nya designen dök upp på MinMening.com. Men är det något den gode Torgny verkar sakna så är det tid. Och varför skulle han egentligen lägga ner tid på sajten? Den fungerar ju!

Att forum och annat underhålls dåligt är sin sak men när det gäller att använda weblogs som källa att hitta nya bloggar så finns det numera komplement i form av Var är du?, Intressant.se och Sweblogs.com.

Weblogs är dessutom en utmärkt tjänst för oss som inte kan kryssa fylla i vilka adresser vi vill pinga. Jag vet inte om det är krångligare på Intressant och Var är du? eftersom jag inte hittar information om det hos dem. Kanske jag som inte tittat ordentligt? (Sweblogs är inte aktuellt för mig eftersom jag inte kör RSS.)

Sen kan du som klagar rannsaka dig själv också. Finns det någon förklaring till vad en blogg är på din blogg? På min gör det det inte, det ska villigt erkännas.

Sen frågar en del också varför Weblogs är så populärt om det nu fungerar så dåligt. Det var först helt enkelt.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Onsdag 2004-11-17 21:21
Skriv en kommentar!

Kommentarer:14. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jag ska erkänna att http://nyligen.se har fått mig att se på det här med bloggportaler med lite nya ögon. I och med att nästan alla bloggar jag följer numera även pingar nyligen så har det blivit att jag gått över till att använda den sajten för att se senast uppdaterade bloggar. Det innebär väl att jag tyckte weblogs var bra endast för att det inte fanns något annat. (Jag använder inte Var är du?)

Vidare är det ju nyligen.se och Var är du? som svd.se länkade till och inte weblogs.se.

2005-01-08 00:05

13. Johan

... jag tror inte [att weblogs.se] kommer att fungera med nuvarande ansvariga. Inte för att de inte är kompetenta nog för uppgiften utan för att de uppenbarligen inte har tiden som krävs.

I begreppet kompetens ingår det enligt mig även att man håller vad man lovar, dvs. har "tiden som krävs".

[intressant.se] innehåller redan idag så många tjänster och funktioner att weblogs snart skulle vara glömd om den lades ned.

Intressant.se innehåller inte de hjälpfunktioner som weblogs.se har sagt sig erbjuda.

Weblogs.se hade redan varit nerlagd om någon av de "ansvariga" hade betalat för att hålla den uppe. Själv förstår jag inte alls varför de fortfarande får gratis webbplats. Senast nu i mellandagarna så raderades diskussionsforumet av den gode samariten, så jag hoppas att han snart tröttnar och kopplar bort hela sajten tills någon bryr sig. ( http://www.jinge.se/index.php?p=404#comment-3468 )

... hur mycket tid kräver intressant.se av dig, förutom det du lägger ner på programmering?

Tiden för programmering av nya tjänster är minimal jämfört med den tid jag lägger ner på att svara på frågor/anklagelser/missförstånd och fixa till fel orsakade av användare.

2005-01-05 13:46

12. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Johan:

Hur vet _du_ att ingen redan har _försökt_ bidra med information?
Jag vet naturligtvis inte om någon försökt bidra med detta till weblogs eller inte. Vad jag menar är om någon lagt upp information på sin egen sida. Så vitt jag vet är det bara Håkan på http://www.hakank.org/webblogg som har en länk "Vad är en blogg?"
Jag menar, bloggar får ju väldigt många besökare via sökmotorer och då kunde det vara bra att de får reda på vad det är för sida de hamnat på.

Det är helt irrelevant då du inte utger dig för att vara "En samlingsplats för nordiska bloganvändare."
Nej, det gör jag inte men eftersom många av mina besökare hittar till Klocklös i Tiden via sökmotorer så kanske en förklaring till vad det handlar om kunde vara på sin plats. De som besöker weblogs.se vet oftast att den handlar om bloggar.

Vad exakt är det som funkar [med weblogs]?
Precis som du skriver, listan med senast uppdaterade bloggar ger den som vill läsa svenska bloggar en bra start och problemet i bloggosfären är just att så få icke-bloggare läser våra bloggar.

Men jag tänker ... utnyttja min rätt att gnälla tills något händer.
Gnäll på! :) Naturligtvis skulle det vara bra om weblogs fick sig en uppfräschning om den vill fortsätta vara ledande startportal för blivande bloggare, men jag tror inte det kommer att fungera med nuvarande ansvariga. Inte för att de inte är kompetenta nog för uppgiften utan för att de uppenbarligen inte har tiden som krävs. Men återigen, det är bara de som kan göra något konkret åt situationen.

[J]ag funderar [inte] på att erbjuda det som weblogs.se nu säger sig erbjuda.
Exakt vad är det du inte vill erbjuda på intressant.se? Det innehåller redan idag så många tjänster och funktioner att weblogs snart skulle vara glömd om den lades ned. En sak jag funderat över är hur mycket av detta som sker automatiskt? Alltså hur mycket tid kräver intressant.se av dig, förutom det du lägger ner på programmering?

2004-11-20 13:10

11. Johan (intressant.se)

Nja, angående sista meningen, Jonas kanske funderar på det.

http://jonas.lemonad.org/arkiv/2004/11/nagra_tankar_om_ett_nytt_weblogs_se/

2004-11-18 22:21

10. Johan (intressant.se)

Mats:

-- "Men ingen har väl bidragit med information att lägga upp på weblogs heller?" --
Skulle de ha haft en fungerande sida och frågat om hjälp tror jag absolut andra bloggare skulle hjälpa till med information - du gjorde ju det själv 2003 med sammanfattningarna. Men som det ser ut nu så svarar de varken på epost eller diskussionsinlägg och låter dessutom sajten fyllas av spam - gör det dig sugen att bidra? Hur vet _du_ att ingen redan har _försökt_ bidra med information?

-- "Jag är lika dålig själv på att föra bloggkunskapen vidare." --
Det är helt irrelevant då du inte utger dig för att vara "En samlingsplats för nordiska bloganvändare med diskussioner, helpdesk och nyhetsaggregering"

-- "... som startpunkt till bloggosfären så funkar den." --
Vad exakt är det som funkar? Att den har en lista med uppdaterade bloggar på en undersida?

-- "Men det är ju faktiskt upp till Torgny att avgöra framtiden för sajten. Han sitter ju på domännamnet." --
Självklart. Men jag tänker ändå utnyttja min rätt att gnälla tills något händer.

-- "Tills vidare får väl Var är du? och intressant.se växa sig starkare vilket de redan gör." --

Jag tror varken Jonas eller jag funderar på att erbjuda det som weblogs.se nu säger sig erbjuda.

2004-11-18 22:16

9. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Chadie: Missförstå mig inte nu. Kritiken mot weblogs är berättig såtillvida att den som vill veta mer om vad bloggande är inte hittar så mycket matnyttigt där. Men ingen har väl bidragit med information att lägga upp på weblogs heller? Jag menar inte att alla ska ha sin egen bloggpingportal som du skriver men för folk som inte har en aning om vad det är för sida de hamnat på kanske en liten informationssida kunde vara bra. Jag är lika dålig själv på att föra bloggkunskapen vidare.

Jag tror att alla är överens om att som informationskälla håller inte weblogs måttet, men som startpunkt till bloggosfären så funkar den. Men det är ju faktiskt upp till Torgny att avgöra framtiden för sajten. Han sitter ju på domännamnet. Tills vidare får väl Var är du? och intressant.se växa sig starkare vilket de redan gör.

2004-11-18 21:47

8. Chadie (Chadie NU)

"Sen kan du som klagar rannsaka dig själv också. Finns det någon förklaring till vad en blogg är på din blogg?"
ovan citerat från ditt inlägg.
Ibland blir jag så trött på att man inte kan få tycka nåt utan att det där argumentet dyker upp. Bara för att man inte själv driver en bloggpingportal med information om bloggar får man inte ha synpunkter på att alla tidningar jämt skriver att om man vill börja blogga kan man lära sig mer på weblogs.
Och tråkigt nog har den inte uppdaterats på länge.
Tråkigt nog, eftersom vi är många som gillar weblogs ping-funktion för nyligen uppdaterade bloggar.
Det är rätt många som erbjudit sig att hjälpa till att fräscha upp den också.
Det är väl också därför frustrationen sätter in.
Men visst: ingen kan ställa krav. weblogs drivs ideellt och vi betalar inget för den.

2004-11-18 21:37

7. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Johan: Det beror ju på vad man menar. "Den som är nyfiken på svenska bloggar kan lämpligen börja på tjänsten weblogs.se ..." eftersom den innehåller länkar till majoriteten av pingande svenska bloggar. Menar man den som vill börja blogga så är nog inte weblogs.se bättre eller sämre än någonting annat eftersom det mig veterligen inte finns något ställe som förklarar hur man går tillväga för att börja blogga.

Peter: Jag tycker faktiskt att det är en fördel att det finns flera sajter att pinga. Jag använder Weblogs och intressant.se dagligen och ibland tittar jag in på sweblogs och Var är du? Detta gör att jag har koll på de flesta bloggar som pingar någon av de fyra sidorna, men upptäcker även en del nya när jag går in på sajterna jag inte brukar besöka. Visst, jag missar när nya dyker upp, men å andra sidan kan jag läsa igenom dem när jag är sugen på att upptäcka nya bloggar.

2004-11-18 19:01

6. Johan (intressant.se)

Mats: Kolla GP-artikeln du själv länkar till - http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=189260

"Den som är nyfiken på svenska bloggar kan lämpligen börja på tjänsten weblogs.se ..."

Artikelförfattaren (som även bloggar) verkar leva i samma illusion som de flesta andra, dvs. att weblogs.se är ett bra ställe att skicka nybörjare till.

2004-11-18 14:20

5. Peter (Nätkreatur)

En blogg-guide för nybörjare skulle vara riktigt nyttig. Egentligen så skrev jag en Blogger-guide för ett år sedan, men den blev aldrig riktigt färdig. Och sedan förnyades Blogger...

Det är lite synd att det finns så många listor över nyligen uppdaterade bloggar. Som läsare vill man inte kolla flera listor, men ifall bloggare pingar bara sin egen favoritlista blir man tvungen att göra det. Nu missar jag alla som inte syns på weblogs.se.

2004-11-18 11:51

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Du har en poäng i det. Det är faktiskt lite Information Overload över det. Jag har inte haft en tanke på att använda weblogs till något annat än senaste- och populäraste-listorna sedan jag slutade med veckosummeringen på sidan. Jag hade inget med själva sidan att göra, jag var bara inlånad. :)

Problemet är väl att det inte finns någon information om hur man kommer igång någonstans, varken på weblogs eller någon annanstans.

Någon som känner sig manad att skriva ihop Blogg-guide för nybörjare?

2004-11-17 22:38

3. Johan (intressant.se)

Jag gillar också enkelheten med att pinga weblogs.se, bara att lägga ett bokmärke, men det ursäktar inte att resten av sajten gör mer skada än nytta för de nybörjarbloggare som skickas dit.

Mitt tips är att så fort som möjligt radera alla "hjälpsamma" tjänster och bara behålla pingsidan.

2004-11-17 22:24

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Johan: Jag hade missat din anteckning. Jag tolkade inte den nya designen som att detta var det enda man pysslat med. Jag vet inte om det bara var en känsla eller om jag läst eller hört något om nya funktioner. Jag träffade ju Torgny på en bloggmiddag i Lund i våras, kanske sades det något där?

Naturligtvis är det inte bra att sidan är inaktiv när det kommer besökare som vill börja blogga. Vill man däremot bara läsa bloggar tycker jag fortfarande weblogs är nummer ett. Men fortsätter intressant.se att utvecklas lika snabbt som hittills lär den springa ifrån och jag tror inte media är lika nostalgiska och konservativa som jag verkar vara i den här frågan utan de rekommenderar väl helt enkelt den som det snackas om.

2004-11-17 22:20

1. Johan (intressant.se)

Åsikterna började här:
http://intressant-dev.blogspot.com/2004/11/weblogsse.html
... och spreds bl.a. via mailinglistan

Här är även mitt svar till Monica från http://www.rolfner.se/blog/index.php?blog=2&title=bloggeri_aamp_weblogs&more=1&c=1&tb=1&pb=1 :

Jag kritiserar inte hur weblogs.se funkar för "vana bloggare" som du och mig, utan för sådana som aldrig har hört talas om bloggning innan och blir skickade till weblogs.se för att lära sig mer.

Gå till framsidan. Den har inte uppdaterats sedan april 2004, inga nyheter om vad du kan använda för bloggverktyg, inte ens en förklaring av vad ordet blogg betyder och dessutom så slänger de alla frågor du tar dig tid att ställa till "expertpanelen".

Det är det jag irriterar mig på, inte listan över de senast uppdaterade bloggarna.

2004-11-17 21:34

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info