Bästa författaren

Daniel på Minmening.com listar sina fyra favoritförfattare i en kommentar till min anteckning om nattduksbordsböckerna.

Jag tänkte göra detsamma och utöka med ytterligare en för att få en topp fem-lista, men så insåg jag att det fanns fler än fem som jag ville ha med. Här kommer därför min topp tio-lista.

1. Håkan Nesser - Att läsa Håkans böcker, oavsett om de handlar om kriminalkommisare Van Veeteren, 17-årige Mauritz i "Och Picadilly Circus ligger inte i Kumla" eller någon annan, känns på något sätt som att komma hem. Han kan konsten att berätta en historia och han har historier att berätta.

2. Åke Edwardson - Förutom böckerna om kommisarie Erik Winter så har jag bara läst Genomresa av honom. Den gillade jag inte. Jag tycker bättre om hans deckare som han smyckar med poetiska betraktelser av nuet.

3. Johanna Nilsson - Hennes tre första böcker, Flickan som uppfann livet,
Hon går genom genom tavlan, ut ur bilden och Rebell med frusna fötter fick alla högsta betyg av mig när jag läste dem. Jag antar att de berodde på att jag precis som huvudpersonerna i de olika böckerna inte mådde så bra psykiskt när jag läste dem. När jag läste Konsten att vara Ela mådde jag betydligt bättre och den gav mig heller ingenting.

4. Stephen King - Inte så mycket för hans skräckhistorier utan för hans fantastiska förmåga att gripa tag i en, oavsett vad historien handlar om. Flickan som älskade Tom Gordon och Hjärtan i Atlantis är två favoriter.

5. Henning Mankell - Mycket för hans böcker om Kurt Wallander så klart, men hade jag inte läst Comedia Infantil eller Katten som älskade regn så hade han inte kommit så här högt på listan.

6. Thomas Harris - Historien om Hannibal Lector är otrolig! Det finns många små detaljer som man undrar hur 17 han tänkte för att komma på dem.

7. Anne Holt - Jag gillar böckerna om Hanne Willhelmsen. Det blir annorlunda att läsa om en tjej i huvudrollen i en deckare. Mea Culpa är också en bra bok.

8. Douglas Adams - Liftarens guide till universum galaxen, behöver jag säga mer?

9. Karin Fossum - Precis som Anne Holt en kvinnlig, norsk deckarförfattare. Hon befinner sig dock ganska långt efter Anne Holt i kvalité, både när det gäller deckarhistorier och rent skriftligt.

10. Erlend Loe - En tredje norsk författare platsar på listan. Naiv.Super är otroligt rolig i sin tragiska gestaltning av bokens jag. Jag minns inte att man fick reda på hans namn.

Nu har jag inte läst särskilt många författare och dina favoriter finns kanske inte med den anledningen. I vänsterspalten finns en lista över vilka böcker jag läst. Kolla där först innan du börjar klaga på att dina favoriter inte finns med.

Eller ännu bättre, skriv ner din egen lista i din blogg. :)Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Torsdag 2004-02-12 18:03
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

brother: Ja, där fanns en hel del jag kände igen.

2004-02-15 10:34

3. brother (Utsikt från en etta i Ronneby)

http://martin.bagge.nu/view.php?id=517

visserligen inte en favortiförfattare-lista men dock en spegling av sånt jag gärna läser. åtminstone fem av de du har med gillar jag med.

2004-02-14 22:22

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Vilken j*vla miss! Jag skäms å det grövsta...

2004-02-13 09:11

1. John E Thelin (Supertrevligt)

Liftarens guide till GALAXEN, ju.

2004-02-13 08:08

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info