Håkan Kjellerstrands Söndagstrea

Håkan Kjellerstrand på hakank.blogg uppmanar idag till en summering av den svenska bloggosfären so far.

I maj tidigare i år avslutade Bengt O Karlsson sin pseudonym Klipspringers blogg I Dåligt Sällskap.
"För mycket navelskåderi" tyckte Bengt och det var kanske inte så konstigt. Bloggare läser bloggar, andra vet inte vad det är.

Men har det blivit ändring på det under det knappa halvår som gått sedan Klipsringer sa tack och hej?

Senaste tiden har bloggingfenomenet tagits upp i media vid ett flertal tillfällen. Några exempel är DN´s artiklarBloggrevolutionen är här och Pussla ihop din egen historia. I nästa nummer av Internet World kommer man att ta upp bloggingfenomenet i vad som verkar bli en stor artikel med bland annat en lista över Sveriges och världens bästa bloggar.

Håkan undrar i sin Söndagstrea över tre saker:

1. Hur ser din vision för bloggning i Sverige ut? Dvs på vilket sätt kommer bloggningen att utvecklas, hur kommer bloggar att användas etc? Du får även skissera hur vägen dit ser ut.

Jag tror att i och med att bloggingfenomenet börjar krypa in i dagspress mer och mer (vi ser allt oftare artiklar som nämner bloggar på ett eller annat sätt) så kommer fler och fler att höra talas om fenomenet. Än så länge så nämns inga svenska bloggar i artiklarna (vad jag kunnat upptäcka), men t.ex Salam Pax får mycket utrymme och har till och med nämnts i såväl P3´s Folkradion som i min lokaltidning.

Jag är kanske något naiv i min förhoppning, men jag tror och hoppas att i och med att folk hör talas om bloggar så blir man intresserad och söker själv upp oss på nätet. En sökning på ordet blogg på Google ger just nu drygt 61.000 träffar. På förstasidan återfinns endast en svensk; Håkan Kjellerstrands hakank.blogg. Klickar man på hans länk hamnar man direkt på en av bloggarna som, om den inte hamnar på en eventuellt tio-i-topp-lista i Internet Worlds kommande artikel över svenska bloggar så har den i alla fall nämnts i sammanhanget, vilket innebär en bra start för den som vill veta mer.

Förfinar man sin sökning och istället söker på Blogg och så får man ungefär 3800 träffar. På förstasidan finns t.ex Det perfekta tomrummet, Steffanie och Bikupan representerade. Också bra förstabloggar.

Den dagen i första hand någon av de största tidningarna (det är lättare att klicka på en länk än komma ihåg en adress eller ett namn man hör i radio/ser på TV.) nämner en svensk blogg/bloggare vid namn tror åtminstone besöksantalet tillfälligt kommer att öka. Lyckas man locka en bråkdel av dessa att bli aktiva läsare utmynnar detta snart i att man vill skriva själv. Jag vet, jag gjorde så. :)

När fler och fler tar del av bloggosfären med utgångspunkt från vad man läst och hört i media så kommer en hel del säkert att tänka "Men så här hade jag ju inte tänkt mig att det skulle vara. Jag hade tänkt mig så här." och så gör man på sitt eget sätt.

Jag tror på fler nischade bloggar med fler skribenter än bara en. Jag tror att flera vill leka journalist och starta egna tidningar/E-zines. Jag tror att bloggosfären kommer att börja spreta i flera riktningar framöver, både innehållsmässigt och publiceringsmässigt. Som det är nu känns den svenska bloggosfären väldigt rund. "Alla" använder något av de större publiceringsverktygen Movable Type, Radio Userland, Blogger osv, "alla" skriver om samma ämnen och skriver gärna egna anteckningar om vad andra skrivit tidigare och det verkar som om nya skribenter stöps i den form som växt fram och som tros vara den enda rätta.

Jag tror och hoppas detta kommer att ändras i och med att man inte får reda på bloggarnas existens genom bloggarnas existens om ni förstår hur jag menar.

2. Givet att du hade alla tillräckliga resurser (finansiella och andra) till ditt förfogande, hur skulle du använda dem för att uppnå denna vision?

Jag skulle knyta goda utvecklare till mig och se till att utveckla mitt publiceringsverktyg och sedan se till att lobba för bloggandet på skolor då det är här möjligheterna finns. Det är lögn att försöka lära gamla hundar sitta, men med barn och ungdomar som redan ser datorn som ett naturligt verktyg i skolan är det lättare.

Låt varje klass blogga om sitt arbete, sätt upp en blogg för varje grupparbete som görs, låt föräldrar och vänner enklare ta del av undervisningen och framför allt, när mamma eller pappa frågar "Vad gjorde ni i skolan idag då" så svarar du bara "Läs bloggen, för helvete!" :)

Jag menar inte att dessa skolbloggar ska vara offentliga för allmänheten. Lösenordsskydda dem och låt bara de som har anknytning till klassen/grupparbetet ta del av den. De som är intresserade och nyfikna skapar ändå egna, offentliga bloggar.

3. Har du sett några positiva tendenser - i så fall vilka - kring utvecklingen av den svenska bloggningen de senaste månaderna, t.ex. sedan i maj i år då bl.a. Bengt skrev sin avskedsanteckning.

Bara senaste månaden har jag sett följande:
* Internet World nämner att man kommer att skriva om bloggar i nästa nummer. Detta betyder med största säkerhet en stor artikel.
* Jag har upptäckt att två av Internet Worlds medarbetare, Jeroen Wolfers och Marcus Jerräng bloggar.
* DN har skrivit om bloggar åminstone två gånger. Länkar till artiklarna finns i svaret till första frågan.
* DN och Ny Teknik har tagit upp saker som först dök upp i bloggosfären och tänker på min anteckning om "den vestanskalpiga undreöskningen".

Men några tendenser inom svenskt bloggande i allmänhet har jag inte tyckt mig se. Vi kör på som vanligt. De bloggar som kännetecknas av hög kvalité har fortfarande hög sådan och vi som ligger något under har inte orkat sträcka oss upp till toppskiktet.

Men så länge bloggandet uppmärksammas alltmer, så länge fler och fler upptäcker oss så är jag inte orolig. När den verkliga bredden kommer, kommer också den verkliga toppen. Då kan vi på allvar ta upp kampen med de stora tidningarna när det gäller nischade nyheter!


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden.

Söndag 2003-10-26 12:54
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Gustav (Det perfekta tomrummet)

Det är coolt att skriva sitt eget bloggverktyg; använder någon annan det? Kan man ladda ner det nånstans?

2003-10-26 13:44

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Inte ännu.

Tanken på att göra det tillgängligt för alla finns, men än så länge är det alldeles för statiskt och komplext för att fungera från "scratch". Men fråga igen låt säg sex månader så får vi se vad som hänt.

2003-10-26 13:56

3. Gånte (Hemsida)

En blogg är för oss oinvigda bara tidsfördriv.
Det enda ni snackar om är bloggar och vad andra gjort på sina.
Vad är vitsen?

2003-10-26 17:51

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Ja, vad är vitsen egentligen? Du har blivit förärad en anteckning. (http://www.mats-andersson.se/blogg/show.asp?svarsID=521)
Förhoppningsvis kan någon berätta varför bättre än jag.

2003-10-26 18:01

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info