Sverige - Spanien 2-0

Den som på allvar trodde på svensk seger i gårdagens EM-kvalmatch mot Spanien räcker upp en hand. Bengt? Någon av er på Tre hörnor straff? Någon annan? Ingen?

Det ska väl erkännas att Sverige hade mycket tur och som vanligt mot bättre lag grundade sitt spel på en stark defensiv, men när såg vi en stark defensiv av Sveriges fotbollslandslag senast? Är det inte några år sedan nu? Jag menar, det var darrigt mot Liechtenstein för bara några veckor sedan. Liechtenstein! Med mindre antal invånare än vad Ullevis läktare har plats för!

Men igår, mot ett visserligen väldigt sargat, men ändå Spanien, var Petter Hansson plötsligt en gigant (någon ville till och med jämföra honom med Glenn Hysén under den där berömda VM-kvalmatchen mot England som slutade 0-0. Så långt går inte jag.), Mikael Nilsson och Erik Edman skötte sina kanter med bravur och Olof Mellberg var bättre än på länge samtidigt som Anders Svensson, Fredrik Ljungberg och Niklas Alexandersson pressade så högt att Spanien sällan fick göra sina uppspel i fred. Såg ni när Anders Svensson tog bollen två gånger i rad i Spaniens uppspelsfas i andra halvlek? Briljant!

Och Tobias Linderoth (jag tror jag hörde honom prata för första gången igår då TV3 inför matchen ställt den väldigt relavanta frågan om Marcus Allbäck är fåfäng till andra spelare i laget) som bara syntes vid ett enda tillfälle (det är när han inte märks som han är som allra bäst) och det var när han räddade en boll på mållinjen, en boll som studsar ut till Edman på vänsterkanten, slår fram den till Kim Källström (som bytte av Anders Svensson, vem annars?) som slår den vidare fram till Chippen Willhelmsson (som bytte av en vadskadad Fredrik Ljungberg som antagligen missar matchen mot Island på onsdag) som slår in den till en fri Allbäck som väntar in anstormande Puyol (som var den som nickade bollen Linderoth räddade på mållinjen tiotalet sekunder tidigare) och som med samma fint lurar bort både Puyol och målvakten Casillas och gör 2-0. Då är matchen klar. Då återstår bara sju minuter plus tilläggstid. Då är Spanien ett slaget lag.

Märk väl att jag räknat upp hela laget utom två spelare (tre om man räknar sent inbytte Daniel Andersson) och det är kanske de två bästa.

Johan Elmander sprang sig trött redan efter knappt 60 minuters spel men vilka 60 minuter och framförallt förstahalvlek han gör! 1-0 efter tio minuter efter snygg framspelning av Anders Svensson och sedan kanonskottet i ribban efter ungefär en halvtimme. Och så kanske planens bäste spelare, min favorit, Rami Shaaban. Han blev visserligen överspelad vid tre tillfällen (en nick och en skarvning som båda hamnade utanför och så den där nicken från Puyol som Linderoth nickade bort) men gjorde också ett par idioträddningar.

Sverige leder den haltande EM-kvaltabellen på maximala nio poäng. Tvåan Danmark har fyra. Vinner Sverige borta mot Island på onsdag är det fortfarande mycket kvar, men man har tagit ett litet steg närmare EM.

Vem är Zlatan?

Andra blogganteckningar i kategorin Sport.

Söndag 2006-10-08 12:38
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Bengt O. (När jag ändå har ordet)

Bah!

2006-10-08 19:47

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info