Böcker och jubileum

Idag är det fem år sedan jag började skriva dagbok på nätet.


Och apropå jubileum så skrev Erik Klocklös i Tidens 50:e kommentar tidigare idag.


...


Som vanligt skriver ">Jonas på Blind Höna både intressant och välformulerat. Den här gången handlar det om en novell som handlar om dokusåpor som gått lite överstyr. Det intressanta med novellen är att den är skriven för 45 år sedan, långt innan ordet dokusåpa överhuvudtaget fanns.


Och apropå noveller och böcker så skriver både Gustav och Johan (I hastigt mod) om att dagens böcker är längre än vad de var förr. Likaså med film som Gustav är inne på. Klipspringer håller dock inte med i sin kommentar.


Själv är jag kluven. Jag läste ganska nyligen Håkan Nessers senaste "Kära Agnes!" som bara är på runt 160 sidor. Jag tyckte den var en av hans svagaste böcker och skyllde lite grand på sidantalet. Men även om historien byggts på med bättre personporträtt, längre miljöskildringar eller, som han gör med den äran i Och Picadilly Circus ligger inte i Kumla, fler sidohistorier så tror jag inte att boken blivit bättre. Det hade fortfarande varit samma tunna historia.


Det är samma sak med Sagan om härskarringen. Jag läste triologin plus Bilbo för ett drygt år sedan och fångades inte alls av historien. Böckerna var långa, sega och tråkiga. Jag tycker filmerna har lyckats bättre i sin strävan efter att fånga landskap och personerna. Jag känner mer för den Frodo som gestaltas av Elijah Wood, än den som gestaltas i böckerna och jag tror inte det hade förändrats även om böckerna inte varit lika långa.


Nä, en bok är nog varken bättre eller sämre om den är på 160 eller 320 sidor. Det är vad som skrivs på dessa 160 och 320 sidor som betyder något!


...


Ikväll såg jag att Tommy lagt in en ny bitsk artikel på sin sida som tidigare hette Tommys nedklottrade ord, men numera heter bombrecept.com. Den här gången är det sensationspressen som återigen får sig en känga.


Precis som i boken "Mannen som kunde tala om hästar" så är världsnyheterna (eller i det här fallet återinförandet av dödsstraff och aga i Sverige) inget man bryr sig om utan det är mer intressant huruvida en kändis klippt sig eller att Thomas Bodström skaffat helskägg.Det verkar ju vara så att även de stora kvällstidningarna tycker att världsnyheterna är ett nödvändigt ont som man trots allt måste rapportera om. Ibland verkar det göras i all hast dessutom. Ta till exempel när jag tidigare idag på aftonbladet.se läste att Jugoslavien blivit två stater, Serbien och Montenegro, medan text-tv skrev att Jugoslavien upphört att existera och istället tar staten Serbien och Montenegro vid. Blev Jugoslavien en eller två nya stater? Senare ändrade Aftonbladet sin rubrik...

Andra blogganteckningar i kategorin Internet.

Tisdag 2003-02-04 21:57
Skriv en kommentar!

Kommentarer:4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Japp, jag fortsatte i fem år till. :)

2008-02-04 08:37

3. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jag lovar ingenting, men Klocklös i Tiden gav en motivation till skrivandet som jag saknat ganska länge så vem vet? Just nu är det i alla fall roligare att skriva än på mycket länge!

2003-02-06 09:09

2. plank (rymdimperiet)

Woo! FEM ÅR?! Det är grejor det. Där ligger man i lä. Grattis då. Hoppas du fortsätter i fem år till. :)

2003-02-06 00:54

1. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Apropå jubileum så kommer min sida Kändisars Födelsedagar att nå 25.000 besök någon gång ikväll eller imorgon. Räknaren började räkna i slutet av november år 2000. Detta skriver jag mest för att testa min nya funktion "Kom ihåg min info". :)

2003-02-04 21:40

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info