Populäraste månaderna

För en dryg vecka sedan listade jag hur många träffar en Google-sökning på varje dags namn gav och nu gör jag samma sak med månadsnamnen. För att det ska bli lite rättvisare så har jag lagt till ordet "och" i sökningen också för att bara få med svenska sidor. Annars hade månader som september och november mfl vunnit överlägset.Januari: ca 169.000 träffar.

Februari: ca 150.000 träffar.

Mars: ca 174.000 träffar.

April: ca 190.000 träffar.

Maj: ca 144.000 träffar.

Juni: ca 291.000 träffar.

Juli: ca 166.000 träffar.

Augusti: ca 122.000 träffar.

September: ca 166.000 träffar.

Oktober: ca 172.000 träffar.

November: ca 157.000 träffar.

December: ca 102.000 träffar.Juni är alltså klart populärst på nätet, långt före april, mars och oktober. Klart sist kom december. Någon som har en teori om varför listan ser ut som den gör?Andra blogganteckningar i kategorin Internet.

Måndag 2003-07-07 15:25
Skriv en kommentar!

Kommentarer:7. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Jag menade att det bara är möjligt att ta med förkortning + hela månadsnamnet för maj månad. Alltså oavsett om det står "feb månad" eller "februari månad" så blir det ju ingen skillnad i majs fall, fast om det används på så många ställen vet jag inte.

Jag tror inte på teorin om att det blir mindre träffar ju längre från månaden man är. Dokument försvinner inte efter en viss tid utan finns kvar i sökmotorernas register så länge de finns kvar på webben.

Hur som helst, tankarna är intressanta och kanske får vi lite fler svar nästa månad. Eller också inte. :)2003-07-09 21:46

6. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

Heh, jag ser nu att jag min sök-formel inte skrevs ut som jag tänkte.
När det står "" eller "maj " i mina inlägg nedan ska det vara:

"<månadsnamn>"

respektive
"maj <månadsnamn>"

dvs <månadsnamn> är en variabel för månadens namn.

Sorry about the confusion.2003-07-09 20:33

5. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

Om maj månad: Nja, det kan nog inte beror på förkortningar eftersom vi ju nu kollar den fulla strängen strängen "maj månad". Eller missförstår jag dig?

Däremot har jag hittat en möjlig teori som förklarar majs dominans, och som är en utveckling av förra månads-teorin. Nämligen att vissa typer av månadsrapporter (statistik, företagsvinster, whatever) tar en stund att tillverka och lägga upp på webben, vilket innebär att det kommer att ta en stund att innan vi får se denna typ av resultat för maj månad. Låt oss kalla denna teori "förra-månads-teorin med fördröjning".

Min (testbara) tes är alltså att i början av nästa kommer "juni månad" att dominera.

En förklaring till skillnaden till din ursprungliga sökning: Man torde kunna förvänta sig att de dokument som innehåller " månad" är mer officiella dokument än de som innehåller endast "". Och - som vi alla vet - är officiella dokument långsammare än informella...

Ett problem med detta vi kanske nu inte testar det du ursprungligen ville testa.

En mer utvecklad tes är att antal träffar beror på avståndet till innevarande månad, dvs att ju längre tillbaka i tiden en månad är, desto färre träffar. En sådan teori kräver (väl?) att gamla dokument gallras bort från webben eller av andra orsaker inte indexeras av google. Men stämmer detta med hur webben, google eller företag funkar?

Men detta börjar nu bli lite väl mycket teori-fiskande, så jag ska nog vänta med fler sådana teorier tills vi får mer data...


2003-07-09 19:14

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Plötsligt hamnar januari och februari i botten av tabellen. Fast samtidigt som man inte vill ha irrelevanta träffar så ger de en ny dimension. Hur vanlig hade (fågeln) and varit om man tagit bort alla engelskspråkiga sidor? :)

Intressant att se att föregående-månads-tesen inte verkade stämma. Och maj-dominansen kan knappast bero på namnet, men kanske förkortningen?2003-07-09 13:49

3. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

En annan tanke. Ett sätt att få bort eventuella irrelevanta träffar är att göra en sökningen enligt:

" månad" och

t.ex.
"januari månad" och

dvs uttryckligen skriva att det ska vara månad. Följande resultat fick jag igår. Intressant är att "maj månad" dominerar väldigt, vilket nog inte riktigt stödjer vår "tes om förra månaden".

Januari: 4020
Februari:4110
Mars: 9370
April: 6400
Maj: 12100
Juni:8330
Juli: 7240
Augusti: 4160
September: 4950
Oktober: 5490
November: 4600
December: 4910
2003-07-09 13:43

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Håkan: Du har tänkt lite längre än jag märker jag. :)
Maj borde ha varit mer representerat rent logiskt, med tanke på det du skriver om förkortning och namn, men hur ofta är sökningar logiska?

Det där du skriver om att föregående månad borde vara populärast verkar ju stämma ganska väl med tanke på junis resultat.

Jag får väl försöka komma ihåg att återkomma den sjunde augusti för att se hur resultatet ser ut efter en månad.

Kanske då också med mer än Googles resultat.

2003-07-09 12:18

1. Håkan Kjellerstrand (hakank.blogg)

Skoj litet problem!

Några spridda tankar:

En möjlig teori är att de månader som är precis föregående får större antal träffar eftersom både online magasin och bloggar innehåller en massa månadsnamn, och man kan väl anta att antalet sådana sidor ökar hela tiden.
För att testa detta borde man göra liknande sökningar t.ex. varje 15:e i månaden för att se om man hittar mer stabila samband.

En annan sak som kan påverka är att vissa månader är kanske viktigare än andra, t.ex. företagens kvartalsrapporter etc. Finns det kanske några dokument/skrifter där man måste skriva ut månadsnamnet i ställer för t.ex. datumformerna "2003-07-06"?

Jag hade först en teori om att "maj" borde vara väldigt överrepresenterad eftersom det dels är ett namn, dels är det samma i sin forkortning (jämför "aug", "jan" etc), men det stämmer inte med data.

Sedan kan man undra om andra sökmotorer ger samma resultat eller är det bara google som fått någon hicka?2003-07-08 11:31

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info