Tankar kring mordet på Anna Lindh

Hur är det egentligen? Mördades Anna Lindh den 10 eller 11 september? Kan man bli mördad utan att man dött? Om Anna Lindh mördades den 10 september så blev hon ju i så fall mördad innan hon dog, men det är väl det mest troliga svaret. Det var ju den 10 september som dådet utfördes.

Idag släpptes 35-åringen som suttit häktad skäligen misstänkt för mordet. Istället har man gripit och häktat en ny person på sannolika skäl.

Jag har lärt mig att det finns två grader av misstanke; misstanke, skälig misstanke och på sannolika skäl misstänkt.
Trots att 35-åringen greps skäligen misstänkt så var jag säker på att det var mördaren man gripit. Senare blev jag osäker och idag visade det väl sig i stort sett att jag fått rätt. Nu är jag återigen säker på att man gripit rätt person. Frågan är om osäkerhetskänslan dyker upp igen.

Det är en hel del personer som florerat i utredningen. Vi har NK-mannen, 35-åringen, mördaren och mannen som greps idag. Det kan vara fyra olika personer, men förhoppningsvis är 35-åringen den enda som inte hör hemma i samlingen.

Sen undrar jag om inte den svenska bloggosfären varit lite mesig när det gäller mordet och rapporteringen kring det. Steffanie ifrågasatte Säpo ganska tidigt och även Erik har haft några kritiska och ifrågasättande anteckningar.

Men Thorvald, Karon och Bengt har varit oväntat tysta.

Jag har inte själv varit särskilt ifrågasättande mot media i min blogg som jag egentligen är.

Jag ifrågsätter starkt uppgiften om att någon "sett honom sparka på valaffischer av Anna Lindh" innan mordet. Sett vem sparka? Den så kallade NK-mannen? Mördaren? 35-åringen? Eftersom ingen var gripen för dådet vid tidpunkten och ingen hade identifierats som NK-mannen så kan man omöjligt veta att "han" skulle ha sparkat på några valaffischer. Någon kanske gjorde det, men att koppla samman det med mordet? Nä...

Jag ifrågasätter starkt att tidningen som skrev att 35-åringen skulle varit bekant med kungafamiljen hade särskilt mycket kött på benen. Varför blanda in dem? För att det säljer!

Jag hoppas jag blir mer kritisk och har fler synpunkter kring nyheter som dyker upp, men framförallt så hoppas jag att fler i bloggosfären framför kritik och synpunkter mot de traditionella medierna. Är det inte en av de "riktiga" bloggarnas uppgift?

Till sist vill jag bara erkänna att jag, kanske något naivt, är övertygad om att polis gör ett jättejobb för att få fast mördaren.

Förresten, detta är min 500:e blogganteckning. Kanske därför den blev så lång? :)

Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt/Politik/Anna Lindh.

Onsdag 2003-09-24 18:27
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Erik (mymarkup.net)

Grattis 500, blogg!

Jag vet inte om det *är* en bloggares uppgift, man kan skriva om många saker, men det *borde* vara det, if you catch my drift. Att ständigt tjata och inte ta saker för givet, som du gjort i din post. Det är lätt att falla in i samma flöde som vanlig media, att ständigt glömma vad som hände dagen innan och bara rapporter vad man uppfattar som objektiv information. Att anlägga en subjekt vinkel på nyheterna tycker jag är viktigt, och våga ställa de "dumma" men självklara frågorna. Fortsätt i samma stil, Mats!

2003-09-24 18:47

2. Erik (mymarkup.net)

Förresten så "pingade" jag min Anna Lindh-sida med din post, se här: http://mymarkup.net/cgi-bin/tb.cgi?__mode=list&tb_id=annalindh

2003-09-24 18:49

3. Skeptikern (Hemsida)

Själv har jag inte kommenterat någonting alls om mordet egentligen, förutom en kort kommentar efter att Anna Lindh dog. Vem mördaren är känns egentligen inte så angeläget för mig att ta reda på. Anna Lindh blir ju inte levande bara för att man griper rätt man. Får polisen bara hållas så kan nog den här mordutredningen dra ut på tiden lika länge som för Palme. Pågår den fortfarande förresten eller är den nedlagd?2003-09-24 19:20

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Erik: Ja, jag ska försöka fortsätta. När jag nåddes av beskedet att Anna Lindh avlidit ville jag inte vara kvar jobbet. Jag ville hem och blogga och läsa andras reflektioner. När jag väl slutade sex-sju timmar senare gick det inte att få överblick över allt som skrivits (trots din utmärkta ping-tjänst) och det blev inte mycket skrivet från min sida.

Jag fattar precis vad du menar. Det är klart att man får och ska skriva om det man vill, men sneglar vi mot USA så finns det flera stora bloggar som verkar vara ett utmärkt komplement till "riktig" media. Det saknar jag i Sverige.

Skeptikern: Om jag förstår dig rätt så håller jag inte med dig. Menar du att det inte spelar någon roll om mördaren grips eller inte? Det är inte mycket vi kan göra för Anna Lindh längre, men vi kan väl i alla fall önska oss att den skyldige åker fast och får sitt straff?

Får polisen bara hållas är jag övertygad om att fallet är löst och mördaren inom lås och bom innan året är slut. Palmeutredningen pågår väl tills mordet är preskiberat vilket väl sker 2011 om jag inte har fel. Frågar någon mig så är det på tok för kort tid för mord.

2003-09-24 20:11

5. Thorvald (Förvetet)

Min "oväntade" tystnad kommer sig att jag har väldigt ont om tid just nu. Mycket som jag tänkt har dessutom redan formulerats av andra bloggare. Jag har i.o.f.s. sagt vad jag anser om polisen och förutsättningarna att lösa mordet i en kommentar till ett ganska tidigt inlägg på Euroblog.

Din kommentar tolkar jag som att du saknat mina (och Karons och Bengts) synpunkter. Om det är riktigt så gör det mig glad.

2003-09-24 20:16

6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Thorvald: Du tolkar det alldeles rätt. Era inlägg är saknade. Ska se om jag hittar din kommentar på Euroblog.

2003-09-24 20:21

7. Skeptikern (Hemsida)

Mats: Nej, du tolkade det inte rätt. Allt jag sa var att jag inte bryr mig särskilt mycket om vem mördaren är. Anna Lindh mördades. Alltså finns det en mördare. Men att hålla på som kvällspressen och hänga ut folk som inte befunnits skyldiga tjänar ingenting till (och är dessutom ganska lågt). När mördaren väl åker fast och befinns skyldig bortom minsta tvivel så kanske jag skriver om det. Jag bryr mig om att mördaren ska åka fast och tjäna ett långt fängelsestraff (dödstraff finns ju inte i Sverige). Jag bryr mig bara inte om vem personen ifråga är, vilken hårfärg vederbörande har eller huruvida han gick på samma skola som Emma Sjöberg.

2003-09-25 00:09

8. brother ((inget, den är dessutom tyvärr ur drift just nu=)))

Nu ingår jag inte i bloggsverige på samma sätt som andra som ser till att lista sig på weblogs.se t.ex. men jag har nog dragit mitt strå till stacken vad gäller att döma den där 35åringen samtidigt har jag åtminstone i diskutioner med andra frmahävdat att man inte sagt särskilt mycket om honom egentligen. Jag hoppas att jag tagit upp detta i mina inlägg men det kan jag inte kolla nu =)

2003-09-25 00:45

9. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Skeptikern: Vad bra, då har vi närmat oss varandra i alla fall. Jag ser inte heller någon större vits med att hänga ut någon på det sättet som skedde med 35-åringen. "Oj, han var visst oskyldig..."

Brother: Jag har uppenbarligen missat din sida. Får ta och kika när den kommer upp igen.2003-09-25 09:13

10. Andreas

Artiklar i både Aftonbladet och Expressen handlade om 35-åringens fysionomiska likheter med lasermannen. Var det inte så man höll på på 30-talet? "Notera den låga pannan och den långa näsryggen... ...låga moraliska egenskaper... ...undermålig ras". Om man spär ut skit med 10 delar vatten så smakar det fortfarande skit.

2003-09-25 11:48

11. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Kopplingen till lasermannen hade jag missat. Men det spär ju bara på intrycket av framförallt Aftonbladet, men även Expressen.

2003-09-25 12:33

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info