Trafik

DN Debatt skriver idag Björn Eriksson och Monica Öhman, ordförande respektive vd i Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande att motorvägar dödar fler än de räddar.


Enligt deras tankeexpriment kan man använda en miljard kronor för att bygga fyra mil ny motorväg vilket räddar ett liv per år.


Istället vill man uttöka de så kallade 2+1-vägarna (vägar med mitträcke och omväxlande två och ett körfält utan möte). För en miljard kronor kan man bygga om nuvarande vägar till 2+1-vägar på en sträcka av 80 mil. Detta skulle enligt beräkningen spara 20 liv.


Jag tycker man är väl kritisk när man menar att ny motorväg för en miljard visserligen räddar ett liv, men eftersom pengarna skulle kunna rädda 20 liv per år om man använt pengarna annorlunda så säger de att den nya motorvägssträckan istället dödar 19.Även om deras argument är lite konstiga så tycker jag idén är bra. Jag kör hellre på en 2+1-väg än en motortrafikled med vägren, möten och farliga omkörningar, allt i hastigheter en bit över 90 kilometer i timmen.När jag ändå är inne på trafik så kan jag berätta att jag såg en ny varningsskylt på E6:an strax norr om Malmö i onsdags. Skylten var en varningsskylt med tre likadana bilsymboler som finns på skylten Förbud mot trafik med motordrivet
fordon som har flera hjul än två
. De tre bilsymbolerna satt snett bakom varandra och jag misstänker att den betyder risk för köbildning vilket verkar logiskt eftersom Scandinavian Masters i golf skulle börja någon dag senare. Avfarten till detta evenemang fanns någon mil norr om skylten.Någon som vet något mer om skylten? Vägverket hade ingen information.


UPDATE!

Ikväll såg jag en tysk variant av skylten via Jorun.Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Fredag 2003-08-01 11:02
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info