From Teckomatorp with love

I höst är det fem år sedan jag och Elin satt nervösa hos mäklaren i Svalöv och skrev under papperna till vårt nya hus i Teckomatorp.

Teckomatorp. Finns det nån ort i Sverige med sämre rykte? Och ändå var det hit vi ville flytta, något som jag tidigare i vinter beskrev som ett av mina smartaste drag hittills i livet.

Det var ju på 70-talet som miljöskandalen kring BT Kemi uppdagades och stämplade Teckomatorp för all(?) framtid. Så trots ett väldigt bra läge (med tåg tar det bara knappt 20 minuter till Lund och ungefär en halvtimme till både Malmö och Helsingborg) så är huspriserna väldigt humana.

Och det var en av anledningarna till att vi fastnade för just Teckomatorp. En annan var tågförbindelserna och storleken. I Teckomatorp bor det lite drygt 1600 personer och det är mycket alla-känner-alla över orten.

2012, året efter att vi flyttat hit så arrangerade vi vår första standupföreställning här. Vi kände ingen här ännu utan gjorde allt själva. Annonserade, delade ut flygblad, sålde biljetter, möblerade, lagade mat till komikerna, sålde fika före föreställningen, tog emot biljetter, stod på scen, städade osv.

Och vi hade ingen aning om hur responsen skulle bli. Vi hade visserligen bokat Anna-Lena Bergelin som då fortfarande hette Brundin, men skulle folk komma? Eller skulle de tänka "de där dryga komikerna från Malmö tänker vi minsann inte stötta". Våra farhågor kom på skam.

2012 behövde Teckomatorpsborna få skratta. Vi hade hört talas om att det var en pyroman lös här året innan vi flyttade hit, men det var först under 2011 som han identifierades och fängslades så att Teckomatorp kunde andas ut. Vår tajming kunde med andra ord inte vara bättre. Så visst kom det folk!

Detta var embryot till det som idag är Teckomatorps Humorfabrik där vi har sex personer i styrelsen och flera medhjälpare som ställer upp och hjälper till på olika sätt. Namnet valde vi, inte för att skämta bort BT Kemi, utan för att skapa en fabrik som sätter Teckomatorp på kartan för något positivt istället. Vårt mål är att när någon i framtiden säger fabriken i Teckomatorp så är det vår fabrik man ska tänka på.

Vi stortrivs verkligen här. Och framtiden är ljus. Planen är att Teckomatorp ska byggas ut rejält de kommande 15 åren. Kanske bor här så mycket som 3000 personer år 2030. Även om vi känner att Teckomatorp är lagom stort idag så är det något jag ser framemot. Det ger förstås bättre service, fler butiker osv.

Och tågförbindelserna kommer också att bli bättre. Redan i slutet av året kommer tågen att börja gå mot Eslöv.

Tågförbindelserna har för övrigt blivit bättre bara under den korta tid vi har bott här. När vi flyttade hit gick tågen bara varannan timme på helgen (varje timme på vardagarna), men nu går de varje timme. Dessutom har de satt in ett tåg extra i morgontrafiken och extra bussar på hemvägen så man har fler alternativ.

Morgontåget är det förresten som om Skånetrafiken ringt upp mig och frågat om hur jag ville ha det.

När vår son Hampus började på dagis hösten 2014 så fick vi reda på att de äter frukost mellan 7.30 och 8.00 och därför vill de inte att man lämnar sina barn under den tiden. Så jag lämnade honom 07.30 och sen gick jag till stationen, fem minuter gångväg från dagis, och väntade på tåget till Lund som gick 08.03.

Hade Skånetrafiken ringt då så hade jag sagt:

-Ni får gärna sätta in ett extratåg som går vid 07.40. Och kan ni se till så att det anländer tio minuter tidigare så man slipper stå ute och frysa så hade det varit perfekt!

-Det fixar vi!

07.31 anländer tåget från Malmö, stannar i Teckomatorp till 07.40 och går sedan tillbaka till Malmö. Och jag är på jobbet i Lund nästan en halvtimme tidigare än innan vilket gör rätt mycket på flexen.

Att vi trivs i Teckomatorp blir extra tydligt när vi tittar på våra almanackor i vår sommarstuga, där vi prickat av vilka dagar vi varit där. När vi bodde i Malmö åkte vi dit nästan varje helg och som mest hann vi med nästan 100 dagar på ett år.

Sedan vi flyttade till Teckomatorp för snart fem år sedan har vi inte varit där mer än max 50 dagar totalt. Ifjol sov vi inte över där en enda gång. Vi trivs för bra hemma helt enkelt.

Andra bloggar om: ,

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Måndag 2016-01-25 20:26
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info