Musikutmanad på Facebook, del I

I fredags blev jag utmanad på Facebook. Jag brukar inte hänga på såna här utmaningar, men den här gången var det rätt utmaning från rätt person så jag tänkte ge det ett försök.

Pierre är en kompis från Eljo-tiden, en tid som fick ett abrupt slut 2007 då fabriken flyttade utomlands (länk nedan). Vi träffas sporadiskt fortfarande, men diskussionerna om musik som vi hade då har vi inte längre.

Men när vi jobbade ihop så pratade vi ofta musik, gav varandra brända CD-skivor och liknande.

Och i torsdags, av en slump nästan på dagen 12 år efter det att jag startade en musikblogg så utmanade han mig att posta 7 låtar på 7 dagar, låtar som betytt extra mycket.

Så idag börjar jag och jag börjar med Björns Vänners låt Åkrar och himmel.Björns Vänner som var mest aktiva under åren 2001-2004 är ett Malmöbaserat indieband som spelar skånsk pop med mestadels humoristiska texter.

Låten Åkrar och himmel har en hel del svart humor i sig och är från deras EP Kvar på film som släpptes 2002.

Jag hörde låten första gången den 5 mars 2003. Tack vare den här bloggen så kunde jag ta reda på när det var för jag har skrivit om när det hände (länk nedan).

Jag och några kompisar åkte till Helsingborg för att gå på konserten på The Tivoli (ett ställe jag skrivit om tidigare, länk nedan) då vi tidigare hade sett dem på Ängelholms musikfestival Tullakrok.

Extra kul var att en gammal kompis från HPDatabastiden, Markus Slivka, som bland annat hållit i programmeringskurser i HPDatabas, hade tagit plats i bandet sedan den förra konserten. (Länk till en bloggpost om honom finns nedan.)

Och så plötsligt spelade de en låt som inte var med på den tidigare konserten och jag har tidigare beskrivit det som att bli träffad av ett knytnävsslag i magen.

Det var något med tempot, texten, dialekten, nostalgin och angelägenheten i låten. Den börjar med ett lugnt gitarrintro innan sångaren Richard Schicke börjar sjunga efter en knapp halvminut

När jag var ung såg jag åkrar och himmel. Jag hade en flickvän som bodde inunder. Hon hade ingen att dela sin kärlek med och jag var fjorton år.

Allt är fint men det finns saker i bakgrunden som gnager.

Jag visade platsen där de sköt min pappa.

Sen skiter det sig när hon sett nåt slags ljusdrar en lång harang om vilken skitstövel han är och avslutar med att säga Dra åt helvete! Du, dörren är där!

Intensiteten i låten ökar i och med att övriga instrument kommer in i låten.

Och han åkte iväg mellan åkrar och himmel och kom till en storstad där de pratade spanska.

Efter att ha gått och drivit ett tag (jag spelade höghus i en dockteater) så inser han plötsligt att han måste skaffa sig ett jobb och ta tag i sitt liv.

Så jag skaffade ett jobb, skyfflade sand genom ett hål i en vägg. Fem dagar, åtta timmar.

Efter att ha fått sparken efter nio månader försöker han ta upp kontakten med sin mor. Och här har musiken stegrats ytterligare med hjälp av ett munspel och blås.

Så jag gick därifrån och ringde min mamma. I bakgrunden hörde jag någon leka hundvalp. Hon fnissade och sa:
-Det blir bra, det du gör med ditt liv, men jag har inte tid nu.


Så han försöker hitta sig själv och tar hjälp av tekniken (det var var alltså före sociala medier!)

Jag sökte efter mig själv i deras databas, men hittade inget

Strax därefter når låten sitt crescendo för att sedan lugna ner sig och återgå till bara en gitarr och Richard Schickes röst

När jag sen vaknade tjugo år senare satt jag och stirrade på åkrar och himmel och jag tänkte att "visst var det där lite viktigt en gång. Det är ändå ett kort liv för att vara så långt".

Och sen är det slut.

Och man påminns om egna tidsperioder som försvunnit, jobb man haft, kompisar man inte har kontakt med längre (som kanske inte ens är kvar i livet), relationer som kommit och gått, och tiden som oförtrutet tuggar vidare och inte går att stoppa. Det är ändå ett kort liv för att vara så långt.

Länkar:
[Här har jag tidigare skrivit om Eljo]
[Här har jag tidigare skrivit om Åkrar och himmel (här finns också hela låttexten)]
[Här har jag tidigare skrivit om HPDatabas]
[Här har jag tidigare skrivit om Markus Slivka]
[Här har jag tidigare skrivit om The Tivoli]

Andra bloggar om: , , , , ,

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Söndag 2015-12-21 10:26
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info