Rögle i elitserien!

Som jag berättade igår har jag sett många matcher i Ängelholms ishall. Jag har varit med om öronbedövande segervrål och lika många gånger har jag varit med om hur det blivit helt knäpptyst. Det förstnämnda är naturligtvis efter avgörande Röglemål. Det sistnämna när motståndarna gör avgörande mål. Ju senare målet faller, desto tystare blir det.

Igår kvitterade Mora till 1-1 med sex minuter kvar av matchen. Och i en normal match hade det blivit knäpptyst, spridda visslingar och avlägset jubel från bortaklacken på andra sidan. Men matchen igår var inte normal…

---

Det var ställningskrig i 60 minuter. Inte mycket till målchanser. Båda lagen spelade trevande i första perioden och fick inte ihop mer än 11 skott tillsammans. 6-5 till Rögle. Samtidigt kom 0-3 upp i både Västerås – Brynäs och Leksand – Malmö på resultattavlan.

Avvaktande på isen och ganska avvaktande på läktaren också. Några minuter in i andra perioden är bilden densamma och jag tänker att det måste hända någonting snart för att det här ska ta fart. Ett mål, ett slagsmål, en spelare som hetsar publiken, vad som helst!
Då plingar det till på resultattavlan. 1-3 i Leksand och jublet stiger i hallen. Det når inte samma nivåer som när Kenny skrinnade ut på isen efter ett kortare skadeuppehåll mot Brynäs, något som vände matchen och som jag skrev om här men det skulle komma…

---

När dagen började visste jag inte alls hur jag skulle uppleva kvällen. Skulle jag känna som när jag såg Rögle – Malmö, säker på vinst, eller som Rögle – Brynäs, övertygad om att Brynäs skulle vinna ganska enkelt? Man styr som bekant inte över känslor så det kändes ganska bra när det inte fanns ett spår av "de jävlas bara med mig genom att ge mig hopp" som jag skrev här utan det enda som kändes var "det här fixar de!"

När jag och Elin kommer till hallen vid halv sex, en dryg timme innan match, finns det folk som köat i fem timmar för en av de 100 ståplatsbiljetter som säljs på matchdagen. Jag gjorde samma sak 1992 när Rögle gick upp i elitserien förra gången. Det är 16 år sedan och jag var 16 år..

När musiken drar i gång är den första låten som strömmar ut ur högtalarna "The winner takes it all" med ABBA. Rysningar. Det var inte sista gången vi hörde den låten under kvällen…

När vi står och väntar på att matchen ska dra igång får jag ett sms från min kusin Henrik som jag stod och hejade fram Rögle med när de gick upp 1992. "Jag ser dig" skriver han och jag tittar mig runt. Får syn på honom 15 meter bort och svarar "Jag ser dig också! Elitserien! Det brukar ju gå bra när vi ser såna här matcher ihop."

---

Men som sagt, matchen och publiken började avvaktande och det först efter Leksands 1-3 på resultattavlan som det började hända saker. Publiken vaknade till och bara någon minut senare hör vi plinget som betyder nytt resultat och upp kommer 2-3. Nu når jublet samma nivåer som när Kenny skrinnade in på isen mot Brynäs och det känns som att det ger Rögle mer energi. Laget drar upp farten i anfallszon och får med sig en utvisning och efter halva matchen slår Johannes Salmonsson in 1-0! Ett Leksandsmål till och Rögle är i elitserien!

Men det skapas inte jättemycket fler chanser i Ängelholm trots mycket fler skott än i första perioden, 15-12 till Rögle. I Leksand gör både Leksand och Malmö ett mål till. 3-4 i Leksand alltså.

Minns ni inte förutsättningarna så är de att Rögle måste ta fler poäng eller vinna med två mål mer än Malmö. För Moras del krävs det att man tar fler poäng än Malmö och Rögle.

Jag minns inte riktigt hur lång tid som gått i tredje perioden när det bryter ut ett öronbedövande vrål. Det är kvitterat i Leksand! Resultaten just då gör att Rögle är i elitserien. Men då händer det som gör att jag förstår att det här inte är en normal match. Det är inte ens en normal match med en elitserieplats i potten. Det är första gången jag upplever att hela publiken börjar applådera och skandera samtidigt som motståndare jublar över ett mål, en kvittering, som innebär att Rögle är utanför elitserien igen.

Men alla på läktaren ville ge allt! Det är sex minuter kvar och allt som krävs är ett segermål verkade man resonera. Att detsamma gällde för Mora gjorde situationen ännu mer intressant. Sex minuter kvar, två lag med chans till elitserieavancemang. Vilket lag vågar mest?

---

I Leksand är Malmö på väg att ta ut sin målvakt i jakt på ett segermål när de nås av beskedet att Mora kvitterat. Snabbt in med målvakten i mål igen och nytt hopp för det hårt prövade laget. Ifjol skulle man "bara" åka upp till Leksand och vinna mot ett redan avsågat hemmalag. Då förlorade man med 6-5. I år skulle man "bara" åka upp till Leksand och vinna mot ett redan avsågat hemmalag. Matchen slutar 4-4 och förlängning.
Men eftersom det är oavgjort i Ängelholm räcker det att det står sig matchen ut för att Malmö fortfarande ska ha chansen. Oavgjort i Ängelholm och ett segermål för Malmö i förlängningen är allt som krävs. Samtidigt som ordinarie tid är slut i Leksand är det några minuter kvar i Ängelholm…

---

Rögletränarna har fått beskedet att det slutat 4-4 i Malmö. Andretränaren Michael Johansson berättar att han försökte förmedla detta till lagkaptenen Kenny Jönsson "men han spelade ju hela tiden!"
Publiken är ovetande. Det enda vi vet är att det just nu är oavgjort i Leksand och att Rögle måste göra ett mål till för att nå elitserien. Det är tre minuter kvar. Spelet haltar. Man försöker ta tag i matchen och skapa samma tryck som i slutperioderna hemma mot Malmö och Brynäs när man avgjorde. Man skapar en farlig chans som Moras målvakt Juha Pitkämäki plockar.

Samtidigt har Leksand avgjort sin match mot Malmö. Detta innebär att det räcker med ett segermål i sudden death för både Mora och Rögle. Men det har vi på läktaren som sagt ingen aning om.

Matchen i Ängelholm går in i slutminut. Rögle kommer i ett anfall med halvminuten kvar. Tommy Enström lämnar över pucken till Johannes Salmonsson. Passar fram pucken till Mattias Sjögren som åker i läge och skjuter ett dragskott…

---

Med 26 sekunder kvar avgörs den mest gastkramande kvalserien någonsin! Rögle har gjort 2-1! ”The winner takes it all” ljuder igen och hallen exploderar i glädjerus. Just som vrålet börjar avta plingar det till på resultattavlan. 5-4 OT i Leksand och segervrålet bryter ut på nytt. Matchen drar igång igen, det tar 11 sekunder så har Richard Demén-Willaume gjort 3-1 i öppen kasse och det exploderar på nytt i hallen.

Slutet blir lite absurt då Mora gör reducerar med två sekunder kvar samtidigt som Röglespelarna jublar över elitserieavancemanget. Mora hinner heller inte göra något på de två sekunder som är kvar och min magkänsla inför matchen gav mig rätt. Rögle spelar i elitserien nästa säsong!

---

Ungefär 15 minuter efter matchens slut är det fortfarande fullsatt i arenan. Det är inte lika trångt som tidigare eftersom många letat sig in på isen. Jag plockar fram mobilen och skickar ett sms till min kusin. ”Tja, det var ju det jag sa.”

Efter ytterligare cirka 30 minuter är det så lite folk kvar att vi kan gå till varandra och prata lite grand. Sen lämnar han hallen. Jag och Elin stannar kvar en stund till, ser Kenny bli intervjuad av TV4 Sport och sen åka ärevarv.

Efter det går jag och Elin ut genom dörrarna överst på ståplatsläktaren. Jag kastar en sista blick över rinken och firandet. Stannar upp. Tar in. Om några timmar börjar rivningsarbetet. Kunde Ängelholms Ishall ha fått en bättre avslutning?

Nästa säsong spelar Rögle i nybyggda Lindab Arena. Och i elitserien!


Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Fredag 2008-04-11 13:06
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Håkan (hakke) (hakke snackar)

När jag såg målet och den efterföljande intervjun på sporten igår tänkte jag att "nu blev allt Mats lycklig!". Hoppas som sagt bara att lyckan inte förtar din kreativitet som ståuppare. Skapande människor ska ju helst vara olyckliga, men du får försöka vara undantaget som bekräftar regeln.

Grattis!

2008-04-11 14:28

2. Elin :-) (Hemsida)

Vilken kväll. Det var en upplevelse jag sent ska glömma...

2008-04-11 14:35

3. Micke (mickej.se)

Grattis!

2008-04-13 03:10

4. fuku

Men jävla nörd.

2008-06-03 04:03

5. Elin (Om livet som ståuppkomiker)

fuku: Oj, kan du stava till så svåra ord?

2008-06-03 14:56

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info