Tio kommentarer och funderingar kring...

...svenska bloggar i allmänhet och blogs.unmade.com i synnerhet.1. Jag klickar på länken Populära webbloggar. Vad ser jag? Klocklös i Tiden finns med på listan över de 20 populäraste webbloggarna.


Okej, ni kan lägga av nu. Jag vet att det finns en dold kamera bakom den där spegeln. I början av blogs.unmade.coms liv var det inte så konstigt om min blogg fanns med bland de 20 populäraste. Det fanns ju inte ens 20 registrerade bloggar då! Men nu har det faktiskt hunnit gå nästan tre veckor och det finns drygt 50 bloggar att välja på. ("Vi håller reda på 61 webloggar åt 49 användare. Vi har varit online i 18 dagar.")


Så vad ni än håller på med. Lägg ner, jag har genomskådat er!2. Jag tror det var Klipspringer som var inne på den teknikfixering som verkar finnas inom den svenska blogosfären och jämförde den med amatörradions dito. När jag gjorde lumpen som telegrafist på A3 i Hässleholm 1995-96 fick vi bland annat chansen att ta amatörradiocertifikat. Vi var sex glada amatörer (som hoppades få detta certifierat) som började, men bara en av oss kunde sätta radioamatör på visitkortet efter avslutad kurs. Anledningen? De pratade ju inte om annat än vad de hade för utrustning! Några månader tidigare hade vi under en övning för första och enda gången under min karriär som militär fått ett skarpt meddelande över radion. Det löd kort och gott:


"Skarpt meddelande, skarpt meddelande! Fred i Bosnien! Jag upprepar! Fred i Bosnien!"


Det spelar ingen roll om läraren hade fått tag i en bosnier via sin radiolänk, de hade bara bytt information om sin utrustning och kanske skickat ett vykort till varandra. Låt inte detta hända bloggandet! Så mycket vet jag att MT är "världsledande" bland svenska proffs, men stäng inte ute oss som inte anväder traditionella bloggverktyg. Jag vet att nämnde Klipspringer har problem att pinga blogs.unmade.com och jag saknar bloggar som Drullestigen och Nadazilch på listan, men det kanske är deras beslut och inte tekniken som satt hinder?3. Filmen Blog Club skulle jag visst kunna tänka mig att köpa en DVD-spelare för att kunna se DVD-utgåvan av.4. Maria skrev i sin anteckning FEL FEL FEL om hur hon häromdagen kände sig anti-Jante-glad. Nu måste jag göra en ny anti-Jante-sida där jag länkar till alla sidor där min anti-Jante-sida nämns. Huvaligen!5. Istället för att sia om framtiden huruvida det blir krig i Irak eller inte så ägnar sig Karon Möredösk och Thorvald Freiholtz åt någon slags verbal pajkastning.


-"Här får du för att du inte skriver varför du tycker som du skriver!"


-"Och här får du för att du inte skriver vad du tycker utan bara frågar varför jag inte skriver varför jag tycker det jag skriver!"Karon jämför Thorvald vid en kristallkrona som speglar ljuset åt olika håll, men sällan rakt tillbaka. Själv säger jag:


Sluta titta i kristallkronan, titta i kristallkulan istället!Ska man vara orolig över att det blir krig eller ska man vara orolig över att det inte blir krig?6. Bland annat Enkelriktat och mulli.nu (hittade tyvärr ingen fungerande permalänk till sistnämna) tar upp om Computer Swedens artikel om svenska bloggar. Eftersom artikeln kräver inloggning trodde jag mig inte kunna ta del av den, men så dök den upp på en mailinglista, åtminstone ett "omfattande citat" från den.Man kan bland annat läsa "Amatörerna på väg bort". Jaha, då var det bara att packa ihop och stänga igen då. Det var väl det jag visste från början. Man är bara här på låns. Fast när jag sedan läser artikelförfattarens argument "Amatörerna förpassas till periferin och de ledande bloggarna kommer att drivas kommersiellt." så känner jag mig lugn igen. Jag har hittills inte stött på en enda kommersiell svensk blogg så hotet därifrån känns inte särskilt betungande.


Artikelförfattaren skriver också "Troligen kommer bloggarna att utvecklas på samma sätt som andra webbsidor . Under några år kommer folk roa sig med att planlöst titta på andra människors mer eller mindre välgjorda sidor. Till sist blir antalet bloggar oöverskådligt, många tröttnar på att skriva bloggar och ännu fler tröttnar på att läsa dem."


Jag vet inte hur det ser ut på "andra webbsidor"-fronten, men inte har väl den delen av internet minskat? Det byggs väl lika många amatörsidor nu som någonsin tidigare? Nä, jag känner mig trots allt inte särskilt orolig över att min blogg ska dö svält-döden (där näringen består i anteckning, kommentarer och besökare) inom den närmaste tiden.


Lösenordsskydda nyheter!!?? Varför inte kolsyra MER när ni ändå är igång...
7. Tomas skriver idag om Tre matregler. Jag måste göra en ny enkelrad, jag märker det nu...8. Gustav Holmberg på Det perfekta tomrummet har lagt upp en ny bild på sig själv. Nu ser han så där wild and crazy ut som bara en svensk webbloggare kan!9. Peter på Nätkreatur berättar om en enkätundersökning om webbloggar vid Jyväskylä Universitet. Genast började Erik på Mymarkup att spåna vidare kring idén som från början var hans egen (samtidigt som studerande vid tidigare nämnda universitet fick samma idé) och plötsligt blev jag varse ett nytt uttryck; att vara nere på någonting. Att vara nere på någonting är Eriks egen översättning av "to be down with" på Hip-Hop-amerikanska, som han skriver i en kommentar till sitt inlägg.Jag är definitivt nere på idén! När någon ringer från ett undersökningsinstitut och frågar efter den äldste i familjen, yngste i familjen, drygt 30-årig kvinna, dvärg under 60 centimeter, hunden, katten, vad-fan-som-helst, så är det alltid jag som kommer till telefon. Jag svarar på frågor om hundmat, kattsand, TV-tider, radioskugga, solrosor eller bältros så släng hit den där enkäten så ska ni få se på svar!


10. Henrik Torstensson rapporterar att Sweblogs.com nu är up and running! Och detta, mina vänner, är listan som genomskådat mig. Jag är INTE med här.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Summering.

Onsdag 2003-03-05 19:34
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Thorvald (Förvetet)

En berättigad kommentar. Fast för min del hade jag redan avslutat pajkastningen: "Med denna deklaration överlåter jag eventuell fortsatt debatt till andra för att ägna mig åt mer lättviktiga frågor ...". Vågar dock inte lova att avhålla mig för all framtid. Det kan vara din tur nästa gång Mats ;-)


2003-03-05 20:18

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Man kan inte tajma sina anteckningar perfekt varje gång. Vad hette min blogg nu igen..?? :)
2003-03-05 20:25

3. Håkan (Nadazilch)

Faktum är att det verkar lite som att de som inte har automatiska bloggverktyg stängs ute. Jag uppdaterar alltid min sida "för hand", och det verkar därför inte finnas något smidigt sätt att pinga på - om jag inte vill pinga för varje uppdatering (vilket jag inte ids).


2003-03-05 20:38

4. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Nej, man vill ju inte behöva göra det manuellt. I väntan på att den lösningen kommer får jag väl helt enkelt försöka att inte glömma att det finns några sidor jag gärna återkommer till, trots att de inte finns med över senast uppdaterade. Hittills har det gått.. sådär..


2003-03-05 20:49

5. Klipspringer (I Dåligt Sällskap)

Håkan skriver: "det verkar lite som att de som inte har automatiska bloggverktyg stängs ute." Ja, det är en tydlig tendens och litet tråkigt men som vanligt är det väl "marknadskrafterna" som styr så man får väl finna sig i det hela och vara glad så länge man får vara med överhuvudtaget. Bara en tidsfråga när den som inte använder MT blir bortdefinierad från bloggosfären. ;-) Emellertid kan jag rekommendera Fredrik Lundhs "blogping" , den fungerar perfekt men man måste updatera sin rss fil för hand.

Vänligen

K.-

2003-03-05 20:52

6. Erik (mymarkup.net)

Håkan: ingen stängs ute (ja, nästan ingen, vi vill ju inte ha någon spamming), fast utan bloggverktyg à la Movable Type måste man göra det för hand. Men PLEASE, PLEASE, PLEASE gör det! Sätt upp ett bokmärke/favorit till adressen: http://ping.unmade.com/ping.php/?name=nadazilch&url=http://members.chello.se/nadazilch/weblog/ och klicka på den när du har postat något. Då fylls alla uppgifter i formuläret och sedan är det bara att klicka på "Skicka manuell ping". Då plingar det till i min IM-klient och så är åtminstone jag där direkt och läser.

Mats: dina digests över vad som hänt i den svenska bloggosfären är en orsak till att du ligger bland de 20 populäraste. Bland annat.


2003-03-05 20:53

7. Fredrik (mulli.nu!)

Jomenvisst har jag permalänkar på mulli.nu!, det är bara det att dom är väl dolda :)
Vid varje post finns ett # med länken, vilket vid närmare eftertanke inte är speciellt intuitivt men det såg coolt ut när jag designade sidan...

Håller för övrigt på att hacka om en redan existerande plugin för blosxom som pingar weblogs.com när man uppdaterat och försöker få den att fungera med blogs.unmade.com också. Så visst ska det gå att integrera även om man använder avvikande bloggvara.

2003-03-05 21:09

8. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Erik: "dina digests över vad som hänt i den svenska bloggosfären är en orsak till att du ligger bland de 20 populäraste. Bland annat."

Sen är jag så jäkla snygg också. :)

Alla:
Skämt åsido, det där pingandet är ju uppenbarligen ett problem och det verkar svårlöst. Ska man klaga (och det ska man ju, annars sker inga förbättringar) så är det just såna här saker som gör att man känner sig lite utanför om man inte använder MT. När jag uppdaterat så skickar mitt "verktyg" mig vidare till ping-sidan, men jag behöver inte klicka på någon knapp för att komma med. Det går automatiskt. Men det är ju lite klurigt att skicka vidare till en sida när man använder FTP.
Nä, jag känner att jag bara beskriver problemet och det känner vi ju redan till.

Behöver jag säga att jag är lite kluven? Jag pingar som en MT-användare, men är det lika lite som Klispringer, Håkan m.fl.


2003-03-05 21:09

9. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Fredrik: Då var det jag som inte lyckades hitta dem bara. Den här gången vill säga, för jag är säker på att jag länkat till inlägg på mulli.nu tidigare.

Det hade varit kalas om dina pingprogrammeringar resulterar i att man kan lita helt och fullt på blogs.unmade.com. Det känns inte så kul när man märker att man glömt tidigare favoriter eftersom man enbart tittar i blogs.unmade-listan.


2003-03-05 21:12

10. Erik (mymarkup.net)

Fredrik: om du får igång en ping-plugin till blosxom så lovar jag att sätta upp en blosxom-blogg för "mindless blogging"! Asacoolt!

Jag har märkt att jag blivit lite lat den senaste tiden, då jag bara kikar på unmade-listan för att se nya uppdateringar. Det är därför jag vill att så många som möjligt "pingar" den. Men jag ska skärpa mig. Att använda MT har inget egenvärde. Det gör bara livet lite lättare. Önskar jag kunde sätta upp en verksamhet för att hosta MT-bloggar så att alla som ville kunde få en!

Blogping är bra förresten.


2003-03-05 22:32

11. Håkan (Nadazilch)

Självklart skulle även jag använda MT, men jag är bara en vanlig dödlig med ett Chello-abonnemang, och Chello tillåter inte perl och sånt. Jag får helt enkelt köra HTML och FTP för hand...
Visst går det att pinga varje gång för hand, men det känns lite surt på nåt sätt, att det är utformat för de som har tillgång till bloggverktyg.


2003-03-06 17:27

12. Torgny Bjers2003-03-06 21:17

13. Torgny Bjers (blogs.unmade.com)

Du kanske skulle kolla om det finns ett meddelande innan du godkänner postning i detta formuläret. Mitt fel dock, alt och formfeed (eller vad den heter, horisontellt streck med pil upp under) sitter precis bredvid varandra på min PowerBook så jag råkade posta när jag skulle trycka alt+2 för @... Hehe...

I vilket fall som helst.

Mats: Skyll inte på mig för att du finns på topplistan. Dock kan jag ta bort dig om du vill? ;)

Pinga blogs.unmade.com: Finns inget som säger att du måste ha Movable Type eller något annat för att pinga. Skriver du din sida manuellt så kan du gå till http://blogs.unmade.com/ping.php och skriva in URL och titel. När du skickat din första ping får du en länk som du kan lägga som bokmärke. Eller kolla Eriks kommentar nedan...


2003-03-06 21:23

14. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Torgny:
Det är väl just det som är problemet, att pingandet måste ske manuellt. Fast visst, det kan ju tyckas lite löjligt att klaga på folk som kör automatare, men det vore ju kalas om det skedde automatiskt även för de som tankar upp statistika sidor via FTP. Fast exakt hur detta skulle lösas vet jag inte.

Såg förresten på Nätkreatur att du och Peter diskuterar en svensk version av blogrolls/blogdex. Vore det inte på sin plats med en sida på blogs.unmade.com med information om olika diskussioner som pågår lite varstans? Pinghistorien här, Nätkreatur-diskussionen (som jag tar för givet kommer att växa) osv. Det är ju lite svårt att hänga med och vara "där det händer, när det händer".

Och det där med att ha en spärr mot att skicka tomma meddelanden.. Nu har jag något att pula med imorgon. Jättebra! :)


2003-03-06 22:32

15. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Torgny:

Glömde topplistan ju.. Ta bort? Nänä, jag är glad (och förvånad) så länge jag är med! :)


2003-03-06 22:33

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info