Bo Balderson

Jag har börjat läsa Bo Baldersons böcker om Statsrådet. Första boken jag läste, Harpsundsmordet, gjorde mig tillräckligt nyfiken och nöjd för att jag skulle beställa hem några till.

Igår läste jag ut Statsrådet och döden, den första och enligt många också den bästa boken i serien.

Jag gillar stilen i böckerna, den torra, satiriska humorn och det politiska landskapet som nästlar sig in i deckargåtan.

Bo Balderson själv är också en deckargåta. Eller rättare sagt mannen bakom pseudonymen Bo Balderson. Många är gissningarna på vem som ligger bakom Bo Balderson-böckerna.

Via Google hittar jag en sida som pekar ut en man vid namn Gösta Gustaf-Janson. Andra gissningar är Ebbe Carlsson, Sven Delblanc och till och med Astrid Lindgren. Allt enligt Wikipedia-sidan om Balderson.

Ett citat från några av hans böcker säger att "Bo Balderson är stor som diktare, men faktiskt ändå större som människa." något vissa tolkar som att mer än en person har skrivit böckerna.

Jag ger mig på en halvtaskig gissning och säger att Per Wahlöö och Maj Sjöwall skrivit böckerna fram till Wahlöös död, därefter fortsatte Sjöwall.

Musiken har sin egen Bo Balderson. Jag säger bara Philemon Arthur and the Dung.


Andra blogganteckningar i kategorin Böcker.

Måndag 2005-05-16 20:27
Inga kommentarer

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info