19 år!

19 år! 19 år! Idag fyller bloggen 19 år!

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Lördag 2021-11-13
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle är i SM-final!

Det var väldigt surrealistiskt att skriva rubriken till den här bloggposten.

Hur många gånger har jag egentligen skrivit om Rögle i den här bloggen? (178)
Inte en enda gång har jag fått skriva om framgångar i ett SM-slutspel. Det har liksom inte funnits några.

När man ifjol gick till slutspel för första gången sedan 1994 så ställdes det in på grund av pandemin. Men i år (efter en säsong utan publik på läktarna) så kom framgången.

Tränare Cam Abbott och sportchef, tvillingbrorsan Chris Abbott, hade redan innan de tillträdde satt stora avtryck på klubben. 2019 skrev jag bland annat om den gången de gjorde tre mål i samma byte(!!) mot Frölunda 2009.

Och nu har de på bara tre år tagit Rögle från lindansargäng kring nedflyttningsstrecket, till SM-guldkandidater. Otroligt.

Två saker är extra kul med finalplatsen.

För det första.
Det är hemvändare och "egna produkter" som bär laget.
Dennis Everberg, Ted Brithén, Niklas Hansson, Daniel Zaar och Mattias Sjögren slog alla igenom i Rögle, flyttade och kom tillbaka som bättre spelare. Simon Ryfors som gått hockeygymnasiet i Ängelholm, har tagit enorma kliv och vann skytteligan. Kulturbäraren Taylor Matson har spelat i Rögle sen säsongen 2014/2015 då Rögle spelade i Hockeyallsvenskan. Och så vidare.

För det andra.
Den hockey laget spelar. Det är en fröjd att se matcherna och att höra experterna hylla laget och sättet de spelar på. Det är fart, frenesi, energi, fysiskt och kraftfullt. Matchserien mot Skellefteå blev en riktig holmgång och inte bara jag har utsett den till den moraliska finalen. Jag har svårt att se att Växjö kan bjuda upp till samma typ av underhållande hockey. Därmed inte sagt att de inte kan ta hem guldet, det får vi se. Imorgon börjar det, bäst av 7 är det som gäller.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Fredag 2021-04-30
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!Jag springer!

Hej hej!

Hallå?

Är det nån där som fortfarande läser här?

Okej, i alla fall, så här är det.

Jag springer.
Ni som läst den här bloggen ett tag vet att det har jag gjort förr. Jag har ju till och med en kategori som heter Min maratonträning.

Och jag kom ju faktiskt iväg och sprang maraton till slut. I Båstad 2011. Men trots det har jag aldrig sprungit så mycket som jag gör nu.

Den 30 december gick jag ner i källaren och sprang 4.6km på 28.20min. Och sedan dess har jag sprungit minst 1.5km VARJE DAG. Min runstreak *) är uppe i 120 dagar och under dessa dagar har jag sprungit över 43 mil. Tidigare när jag har sprungit mycket så har jag kommit upp i 20-25 mil, på ett år. Det lär blir rejält mycket mer i år alltså.

Och även om kroppen vissa dagar protesterar och behöver återhämtning (vilket innebär 1.7km i långsammare takt) så orkar jag otroligt mycket mer på löpbandet än tidigare och jag mår otroligt mycket bättre. En viktminskning med 5 kg är inte heller fel med tanke på att jag nådde "all time hight" strax innan jag började springa.

Jag skriver att jag orkar mer på löpbandet för trots att jag orkar springa mer än tidigare så känner jag inte samma utveckling i vardagen. Jag blir fortfarande snabbt trött när jag spelar fotboll med Hampus, som för övrigt snart fyller 8 år, tiden flyger. Och jag har heller inte samma ork de få gånger jag sprungit utomhus i år.

Men på löpbandet märker jag effekten desto mer. Som jag nämnde så sprang jag 4.6km på 28.20 första dagen jag sprang. Det har blivit en standardsträcka. Orsaken är att första gången jag sprang på bandet när vi precis hade köpt det 2016 så sprang jag så långt jag hann på 30 minuter och det var 4.6km.

När året började så hade jag ett personbästa från 2018 på 24.59 vilket kändes nästan oslagbart, men under min runstreak så började tiderna stadigt krypa neråt. I slutet av februari var jag bara 14 sekunder ifrån och sen, den 10 mars, så kom jag i mål på 24.57! Åtta dagar senare tangerade jag den tiden under ett INTERVALL-PASS! Jag hade några gånger sprungit kortare intervallpass där jag ökat farten under ca 30 sekunder och sedan dragit ner den till "vilo-hastighet" under lika lång tid. Och den här dagen kändes det som jag skulle orka köra intervall hur länge som helst och när jag efter fyra kilometer inser att jag ligger två sekunder FÖRE mellantiden vid rekordnoteringen så siktar jag istället på att nå rekordet. Lyckades inte slå det denna dag, men tio dagar senare så lyckades jag slå det med 14 sekunder till 24.43.

Men jag är fortfarande inte klar utan med ytterligare intervallträning så lyckades jag den 25 april att springa sträckan på 23.38! Rekord med över en minut och nästan fem minuter bättre än när min runstreak inleddes den 30 december.

Under året har det också blir rekord på 1km, 1.1km, 1.6km, 1.7km, 2km, 2.1km, 2.2km, 2.5km, 2.7km, 2.8km, 3km, 3.7km, 4km, 5.1km och 6.5km.

De löpbands-sträckor som har rekord från tidigare år är just nu: 1.2km, 1.5km, 1.9km, 2.3km, 2.4km, 2.6km, 3.1km, 3.2km, 3.3km och 6km. Men jag har ju lite tid på mig att slå dessa också.

Avslutar med att min 10-i-topp-lista över längst sprunget under ett år:

1. (2021) 431.79 km (and counting..)
2. (2019) 267.1 km
3. (2017) 237.35 km
4. (2001) 232.6 km
5. (2003) 224.56 km
6. (2014) 210.2 km
7. (2011) 210.15 km
8. (2013) 187.75 km
9. (2004) 161.05 km
10. (2002) 142.4 km

*) För att räknas som en riktig runstreak så ska man springa minst en engelsk mil, 1609 meter men det visste jag inte förrän jag kommit ett par veckor in i mitt springande så därför blev det bara 1.5km den 7 januari, så officiellt är runstreaken "bara" uppe i 111 dagar.

Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Min maratonträning.

Torsdag 2021-04-29 4-29
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle leder SHL!

Den här bloggposten har behövts skrivas ett tag, den om Rögles utveckling de senaste åren.

Från att ha varit ett lindansargäng som varvat mellan Hockeyallsvenskan och SHL i princip ända sedan 2008 så är man nu Sveriges bästa hockeylag, åtminstone om man ser till tabellen.

I oktober 2019 gjorde jag en liten summering av utvecklingen fram tills dess. Då var säsongen åtta matcher gammal och jag skrev bland annat "Säsongen är lång och saker kommer förstås att hända längs vägen".

Föga anade vi då att en pandemi var på väg att lamslå världen och att Rögles första slutspelsplats på 25 år inte gav lagets första slutspelsseger då slutspelet aldrig kom igång utan ställdes in.

Idag, ett drygt år senare, haltar tabellen betänkligt (lagen har spelat mellan 18 och 24 matcher) på grund av samma pandemi. Men att Rögle ligger etta råder de inga tvivel om då de tillhör de lag som spelat minst antal matcher. (Se tabellen nedan.)

Och sättet man klev upp i serieledning på sen! 5-0 borta mot Luleå igår var episkt på så många plan.

Det var ju just Luleå som köpte bröderna Abbott då deras spelarkarriär just tagit fart i Rögle efter en sensationell säsong.

Det är Luleå som varit mardrömsmotståndaren nummer 1 i SHL. Senast Rögle tog tre poäng mot dem på bortaplan var 2009 och sedan Rögles senaste SHL-comeback 2015 så har 20 matcher spelats mellan lagen, 60 poäng delats ut och Luleå har lagt beslag på 50 av dem.

Fram till igår då, då match nummer 21 spelades och Rögle gjorde sin kanske bästa match nånsin i SHL.

Daniel Rooth, krönikör och sportjournalist på Helsingborgs Dagblad, skriver i en krönika idag [Premium]: "Rimligt att börja prata om Rögle som en guldkandidat nu".

Ja, onekligen ser det bra ut, men det finns naturligtvis andra lag som kommer att blanda sig i striden när det i vår är dags för slutspel och vi förhoppningsvis har mer publik på läktarna än dagens gräns på 8 personer.

För det förtar verkligen prestationen för mig. Det känns som en låtsassäsong. Att publiken är viktig för stämningen visste vi, men att den var så här viktig var vi nog ingen som kunde ana.

Trots bristen på publik (eller tack vare?) så har Rögle byggt upp en imponerande svit på hemmaplan. Den 25 januari kom den senaste hemmaförlusten. Det är snart ett helt kalenderår! En stark hemmafördel är naturligtvis guld(?) värt i ett kommande slutspel.

Men säsongen är fortfarande lång och jag skriver som jag skrev ifjol; saker kommer förstås att hända längs vägen.Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2020-12-09 19:46
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bloggkommentarer

Äntligen! utropar ingen, men nu ligger kommentarerna i rätt tids-ordning.

Tidigare verkar jag ha tyckt att det viktigaste var att den senaste kommentaren syntes överst, men det gjorde ju att svaret på kommentaren hamnade över och gjorde tråden förvirrande.

Men nu (äntligen?) är det åtgärdat.

Jag noterar också att jag under de senaste två månaderna fått mer än dubbelt så många (7 mot 3 är ju visserligen inga uppseende mängder, men ändå!) kommentarer här på Klocklös än de senaste fyra åren dessförinnan!

Kul förstås, men också lite förvånande. Berätta gärna hur du hittade hit.

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Torsdag 2020-11-26
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Bloggen blir myndig!

Idag är det 18 år sedan jag tankade upp mitt egenprogrammerade bloggverktyg och skrev den första anteckningen på Klocklös i Tiden.

Och vilket år det har varit...

Corona-pandemin är förhoppningsvis ett minne blott nästa gången bloggen fyller år, men just nu är det värre än någonsin.

Vi har börjat hälsa med armbågen, vi bjuder inte hem vänner, jag och sonen sitter kvar i bilen eller tar en promenad medan mamma handlar.

Och även om standup-gigen är färre än någonsin och just som hösten såg ut att öppna upp sig med flera roliga bokningar så bokades de av ett efter ett.

Igår hade jag dock den stora ynnesten att få hålla en föreläsning tillsammans med Elin om vår föreningen Teckomatorps Humorfabrik för ett gäng entusiastiska arrangörs-studenter på Fridhems Folkhögskola i Svalöv. Mycket roligt och något jag gärna skulle göra mer av.


Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Fredag 2020-11-13 18:43
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Dagens bensinpris

14.44.

Lägsta jag tankat på bra länge. Ett år?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Onsdag 2020-03-04
2 kommentarer.
Skriv en kommentar!17 år!

Så har ännu ett år gått och bloggen har återigen födelsedag. Idag är det 17 år sedan jag lät mitt egenhändigt programmerade bloggverktyg posta sin första anteckning.

Då var det ASP och en Access-databas som gällde så även om bloggverktyget fortfarande är mitt eget så består det idag av PHP och MySQL.

Det sägs att en människa har bytt ut alla celler i kroppen på sju år och stämmer det så är jag inte samma person som bloggar på Klocklös som 2002 och systemet är ju också utbytt, men bloggen finns kvar även om det som mest bara blivit en handfull nya anteckningar per år sedan 2016.

Men grattis bloggen! 17 år! Nästa år blir du myndig...!

Andra blogganteckningar i kategorin Bloggvärlden/Min blogg.

Onsdag 2019-11-13 19:10
0 kommentarer.
Skriv en kommentar!Historisk händelse!

För snart 20 år sedan började jag med platespotting. Ni vet, man börjar med att leta efter en bil med registringsnummer 001, därefter 002 osv.

Jag är inne på mitt tredje varv nu och förr var det ganska lätt att räkna ut vad oddsen för att se ett nummer var. Då fanns det ju bara 999 bilar av varje bokstavskombination. Sedan något år tillbaka kan dock sista siffran vara en bokstav så nu vet jag inte hur många olika kombinationer det finns. Det har i alla fall blivit svårare att se ett visst nummer.

Hur som helst, igår såg jag 428 på en parkeringsplats i Lund och idag inträffade något jag inte varit om sedan jag började för alltså nästan 20 år sedan.

På väg till Lund möter jag en bil med nr 429. Och därefter ser jag en lastbil med nr 430. Två bilar i rad! Vad är oddsen!?

Senare på förmiddagen såg jag 431 och sedan var det dags att åka hem och vad händer då?

Jag går längs med en väg med parkerade bilar och ser en av bilarna med nummer 433 och hinner inte mer än tänka att nu skulle det vara gött att se 432 förrän 432 kör förbi på vägen! Och jag kastar en ny blick på 433 och med bara några timmars mellanrum händer alltså det som tidigare aldrig hänt på 20 år inte bara en, utan två gånger! Vad är oddsen för det!?

Andra blogganteckningar i kategorin Livet.

Tisdag 2019-10-22
4 kommentarer.
Skriv en kommentar!Rögle - en summering

Rögle leder fortfarande SHL när de flesta lagen spelat åtta matcher.

Säsongen är lång och saker kommer förstås att hända längs vägen, men det är ändå fascinerande vad två kanadensiska bröder lyckats göra.

Bröderna Abbott värvades till Rögle av dåvarande sportchefen Roger Hansson inför lagets återkomst i SHL (dåvarande Elitserien) 2008 och de tog verkligen laget och ligan med storm!

Jag minns särskilt en match mot Frölunda. I mitten av andra perioden gick Rögle från 0-0 till 3-0 på 56 sekunder, alla målen av de två bröderna. Hur är det ens möjligt?

Jo, efter 1-0 valde dåvarande tränaren Peter Johansson att ha kvar Abbot-kedjan på isen och 45 sekunder senare tackade de för förtroendet när Cam Abbott gjorde sitt andra mål. Här tar Frölunda timeout.

När pucken släpps igen, vilken kedja är kvar på isen? 11 sekunder senare gör Chris Abbott 3-0.

3 mål i samma byte, jag tror inte det har hänt förr på den här nivån och det lär dröja tills det händer igen.

Tvillingarnas succé gick förstås inte någon sportchef förbi och eftersom Rögle inte lyckades säkra fortsatt spel i högsta ligan förrän i dåvarande kvalserien så skrev bröderna ganska tidigt på för konkurrenten Luleå.

Vi går framåt några år till 2017. Rögle har lyckats både åka ur och komma tillbaka till SHL inte mindre än två gånger men har förtvivlat svårt att etablera sig.

Under inledningen av säsongen 2017 hackar spelet och i slutet av oktober och början av november lämnar både sportchefen Anders "Masken" Carlsson och tränaren Anders Eldebrink laget.

Nya på dessa poster blir Chris Abbott (sportchef) och Cam Abbott (tränare).

Och de lyckas vända trenden direkt! Första matchen efter tillträdandet möter Rögle Örebro. Visserligen ett lag man haft oförklarligt lätt mot de senaste åren, men med säsongens övriga resultat i ryggen är 6-1 ändå ett oväntat resultat.

Rögle låg före den matchen sist i serien med 11 poäng på 18 matcher (i år behövde man bara 5 matcher för att nå samma poängantal) men med bröderna Abbott vid rodret hände något.

Det handlade inte om ett nytt ledarskap för laget utan ett nytt ledarskap för hela föreningen. Flera obekväma beslut togs och stjärnspelare som Juhamatti Aaltonen och Cade Fairchild fick lämna under säsongen. Istället fick vi in spelare som okände Olle Liss som gjorde braksuccé med 10 poäng (6 mål) på de 5 första matcherna i SHL. Detta gjorde att han fick göra debut i Tre Kronor i sin andra landskamp gjorde han hattrick!

Rögle tog kliv för kliv under säsongen och slutade till sist på 11:e plats. Hade man bara räknat matcherna som spelades med bröderna Abbott vid rodret så hade laget slutat på 8:a.

Inför säsongen 2018/2019 hände sedannågot som många Röglefans länge drömt om. Flera av våra tidigare spelare började komma tillbaka. Redan inför säsongen 2017/2018 hade Ted Brithén kommit hem igen och inför 2018/2019 värvades bland andra Mattias Sjögren. Inför årets säsongen har Dennis Everberg, Niklas Hansson och Nick Sörensen flyttat hem.

Förväntningarna var höga inför bröderna Abbotts första hela, riktiga säsong men inledningsvis såg det inte alls bra ut. Efter 6 omgångar hade man bara lyckats skrapa ihop 1 poäng (mot 14 i år).

Det pratades om schism i laget på grund av brödernas ledarstil. Men laget gick ihop, gjorde lite taktiska förändringar och i den sjunde matchen kom säsongens första seger, 2-0 och återigen var det "favoritmotståndaren" Örebro som stod för motståndet.

Laget fortsatte uppåt och när tabellen summerades hade laget slutat 9:a och för första gången på 25 år nått slutspel!

Man mötte HV71 i bäst av tre matcher i det så kallade Play in som egentligen fungerade som åttondelsfinal.

Där var HV71 det starkare laget och vann med 2-0 i matcher men laget hade visat att man var att räkna med. Räknade man bort de sex första matcherna så hade Rögle slutat på 6:e plats och med värvningen av Dennis Everberg inför årets säsong så var förstås förväntningarna ännu högre än ifjol.

Några påstod att värvningen av Everberg var årets bästa i hela SHL och så här långt har han verkligen levererat med 9 poäng (6 mål) på 8 matcher.

Det som imponerat mest under årets första 8 matcher är inte bara resultaten (endast en förlust) utan också hur man hanterat matcherna.

Säsongen fick en flygande start mot HV71 där slutresultatet 4-0 skrevs redan efter första perioden. Ett stort avbräck dock då Ted Brithén, av många ansedd som SHLs bästa center, träffades av ett slagskott och bröt käken. Han har inte spelat sedan dess. Även backen Craig Schira saknades i inledningen av säsongen på grund av skattetekniska skäl.

Andra matchen var mot Malmö borta. Säker 3-1-ledning inför sista perioden vändes dock till 3-3 med knappat sju minuter kvar. Rögle var dock inte nöjda utan gick för seger och slog in slutresultatet 4-3 några minuter senare.

Efter denna succéstart kom det en reaktion i tredje matchen mot Oskarshamn som vann med 1-0. Rögle hade inne en puck i slutet, men målet dömdes bort.

Fjärde matchen borta mot Linköping. Underläge 0-1 vänds till 3-2-seger.

Femte matchen borta mot Örebro slutar med Rögle-vinst 3-2 efter straffar sedan Rögle kvitterat i mitten av slutperioden.

Sjätte matchen hemma mot Leksand. 1-2 efter första perioden blir 5-3.

Sjunde matchen hemma mot Luleå. 0-1 kvitteras i mitten av slutperioden för att bli 1-2 kort senare. Ny Rögle-kvittering och seger efter sudden death efter segermål av Craig Schira som gjorde sin första match.

Åttonde matchen, seriefinal mot Frölunda borta. Ifjol vid den här tiden var det 25 år sedan Rögle senast vann borta på Frölunda i högsta serien, men sen skedde det inte mindre än två gånger ifjol och även den här gången blev det seger, 2-1 efter två styrningar av Dennis Everberg.

Det som imponerat på mig mest i år är förmågan att vända underläge. Rögle har hamnat i underläge i sex av årets åtta hittills spelade matcher och det är bara mot Oskarshamn som man inte lyckades vända ett underläge (men glöm inte det underkända målet, man var nära då också).

Jag kollade med statistik-oraklet @domarna.se på Twitter om det här med att vända underläge till seger och det visade sig att utöver Frölunda, som lyckats med samma bedrift i år, så har inget lag lyckats vända underläge till seger i 4 raka matcher förut i SHL under 2000-talet.

Nu pratas det om att förlänga kontraktet med Abbott-bröderna. Det nuvarande går ut efter nästa säsong, men efter succén så är det inte konstigt att man vill förlänga. Bröderna som inte tidigare jobbat på så här hög nivå utanför isen tidigare har inte bara lyckats göra (åtminstone för stunden) till ett topplag i SHL, utan har också, precis som laget, lyckats vända underläge till seger.

Minns fjolårets inledning med sex raka förluster. Man ändrades sin ledarstil och sitt spelsystem och ledde laget till sitt första slutspel på 25 år.

Förmågan att vända en matchbild eller dåliga vanor i sitt ledarskap visar på stor mognad och stort kunnande och har visat att Rögle är en klubb som även stjärnor vill komma till (Ted Brithén, Mattias Sjögren och Dennis Everberg mfl) och inte bara är en språngbräda för kommande stjärnor (Rasmus Sandin och William Nylander t.ex) vilket är helt fantastiskt för oss Röglefans som vill att laget ska bestå av egna produkter i så stor utsträckning som möjligt.

Var ska det här sluta?
Ja, jag bryr mig faktiskt inte.
Jag har samma känsla som i OS 2002 när Tre Kronor slogs ut mot Vitryssland. Skit samma, de utklassade ju Kanada i gruppspelet! Det var faktiskt värt mer för mig än en eventuell OS-medalj.

Och känslan är densamma nu.
Om det så blir ett sånt bakslag att laget ramlar ur SHL så är det här ändå säsongen då man under åtminstone en period inte bara vara bästa grönvita laget, man var det bästa laget.Andra blogganteckningar i kategorin Sport/Rögle.

Onsdag 2019-10-09 17:26
1 kommentarer.
Skriv en kommentar!Visa äldre anteckningar