Dagens världens bästa låt

Vissa låtar träffar som en knytnäve i mellangärdet. För det mesta försvinner smärtan ganska snabbt men när det gäller en del låtar försvinner den aldrig helt.

När Björns vänner spelade låten Åkrar och himmel på konserten i fredags var det som att få ett sådant knytnävsslag. Smärtan försvann ganska snabbt men har legat och malt och nu känner jag att det är dags att delge låten för andra. Texten kommer nedan och är som ni kan se ganska lång. Låten finns också att ladda ner här (från Björns vänners hemsida).

När jag var ung såg jag åkrar och himmel. Jag hade en flickvän som bodde inunder. Hon hade ingen att dela sin kärlek med och jag var fjorton år. Vi gick nerför gatan med armarna knutna, jag visade platsen där de sköt min pappa. Vi tog ett tåg ändå till slutstationen och sen tog vi tåget hem igen. Vi lekte tafatt mellan träden i skogen, och kom till ett fält där de hade något jordbruk, satt vid en å, sög på grässtrån och log mot varandra. Jag fick ta på hennes hår. Hon hade en kjol som var tunn, röd och liten och väckte en längtan i mig att ta av den. Hon sa:

-Vi kan vänta med sånt för vi älskar varandra.

Jag kallade henne "stumpan" ibland.

Och så en morgon när jag vaknade hade hon sett nåt slags ljus. Hon sa till mig:

-Du är precis som de andra, du. Du ser på mig och du ler och ser ner på mig, men nu förstår jag. Du är bara rädd för att jag ska veta vem du är, förstå vad du tänker, stackars lilla du! Att du bara är en ytlig mansgris. Ska jag suga av dig nu? Dra åt helvete! Du, dörren är där.

Så jag åkte iväg mellan åkrar och himmel och kom till en storstad där de pratade spanska. Jag drack lite vin på en trappa och umgicks. Nån sa:

-Du kan få bo med oss.

Och jag spelade höghus i en dockteater och ramlade omkring, klockrade slagord med näsblog
(snacka om freudiansk felskrivning! :) ) vaknade var morgon till ljud av död barndom och tänkte att Svensson, han glömmer att leva sitt liv. Med det finns andra än han. Det finns vi.

Och så en morgon när jag vaknade var det ett jävla liv. Utanför stod föräldrar på rad och skrek till alla barnen att de skulle sluta leka nu och följa med dem i bilen och bli något. Jag såg mina vänner, med hariga ögon, och alla glada lögners slut. Jag skrek för jag var rädd. Jag skrek:

-Revolutionen kräver bara att ni inte åker hem.

Det var då jag förstod att jag knappast kan låtsas att mitt huvud är för stort och mina armar för smala. Så jag skaffade ett jobb, skyfflade sand genom ett hål i en vägg. Fem dagar, åtta timmar. Min chef var en gubbe med ögon som knivar. Han satt där och stirrade i nio månader. Sen sa han:

-Lägg ner din spade och gå härifrån! Vem tror du du försöker lura?

Så jag gick därifrån och ringde min mamma. I bakgrunden hörde jag någon leka hundvalp. Hon finssade och sa:

-Det blir bra, det du gör med ditt liv, men jag har inte tid nu.

Men jag frågade ändå:

-Mor, hur var jag som liten?

Hon suckade och sa:

-Det var längesen det, du. Du var det bästa jag visste, så rosig och rar. Du var väl som barn är mest. Du var glad.

Jag tänkte att vad skulle jag med sådana vaga ordalag, så jag sprang ner till en lässal i innerstan. Jag sökte efter mig själv i deras databas, men hittade inget och rev mitt hår och skrek:

-Folket är törstigt och folket det dricker. Folket är hungrigt och äter. Jag ser inte någon mening med mitt liv. Kan jag inte sova nu? Om nån vet nåt här, så räck upp en hand!

När jag sen vaknade tjugo år senare satt jag och stirrade på åkrar och himmel och jag tänkte att "visst var det där lite viktigt en gång. Det är ändå ett kort liv för att vara så långt".

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Onsdag 2004-03-10 16:48
Skriv en kommentar!

Kommentarer:8. Nanne

Jag älskar denna låten.
Gråter varje morgon kvart i åtta till den :)
Den är bara bäst <3

2006-05-21 17:30

7. Per Elfstrand

Åkrar och himmel är den vackraste av alla låtar.

2006-02-18 15:49

6. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Martin: Tack för att du rätade ut alla frågetecken! Nä, "klockrade" och "näsblog" är mina freudianska felskrivningar. :)

2005-02-10 20:37

5. Martin

Texten med "död barndom" är demo-versionen, den biten ändrades sen till "näsblod" osv när låten släpptes på EP.
"Klockrade" och "näsblog" är det dock ingen som någonsin sjungit ;)

2005-02-10 20:31

4. Martin

Det finns två versioner. Så båda har rätt. Grym låt!

2004-09-26 17:37

3. Anton

Jag vet inte vilken version av åkrar och himmel ni lyssnar på, men i min vrsion sjunger de helt klart:

"Och jag spelade höghus i en dockteater och ramlade omkring, klottrade slagord med näsblod och tänkte att Svensson, han glömmer att leva sitt liv"

och inget annat.

2004-08-15 16:29

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Johanna: Du har så rätt, jag har rättat till det nu.

2004-07-21 12:05

1. johanna

"Och jag spelade höghus i en dockteater och ramlade omkring, klockrade slagord med näsblog och tänkte att Svensson, han glömmer att leva sitt liv"

ska istället vara:

"Och jag spelade höghus i en dockteater och vaknade var morgon till ljud av död barndom och tänkte att Svensson, han glömmer att leva sitt liv"

2004-07-13 11:03

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info