Grammisgalan, igen..

Många har tyckt mycket om musikgalor i allmänhet och Grammisgalan i synnerhet senaste tiden. Här är mina kommenterar till en del av anteckningarna som skrivits i ämnet på senaste tiden.

Daniel på Subjektiv.se undrar hur 17 Kent kunde få en Rockbjörn som årets artist. Det enda man gjorde var ju spelningen på Stockholms stadion (plus ytterligare två spelningar i Norge och Finland). Jag håller med. Nog för att jag gillar Kent, men nog behövs det ett skivsläpp för att bli årets grupp?

Maria på 45RPM tycker att det är trist att Grammisgalan apar efter andra kommersiella priser. Jag håller med (igen). När Markoolio blir nominerad i kategorin Årets låt.. Även om jag tidigare fått en annan bild av Markoolio än den dryge rappare han verkar vara (en bild som DN försöker hjälpa till att ta död på, något Joakim på blog.hertze.com också uppmärksammar) så kommer han aldrig, aldrig, aldrig att vara värd en Grammis i mina ögon. Han är en förlängning av Ronny och Ragge (om någon minns dem) och även om jag var en av dem som köpte deras skiva så skulle jag aldrig få för mig att vilja se dem på någon Grammisgala. Lika lite som jag vill se Markoolio där. Grammisgalan har för mig tidigare stått för kvalité, men när man nu ska ta hänsyn till kommersiella framgångar och även låta allmänheten rösta fram vissa pris, då är det inte kvalité längre.

Jag kommer från ämnet lite grand känner jag, jag skulle ju bara summera vad som skrivits.

I en kommentar till Ejas (som skriver i Ejas musikblog Dreamland Project) kommentar om Grammisgalan skriver John på Gärningsmannaprofilen att Grammis borde gå tillbaka till att vara en utmärkelse som premierar kvalité nu när så många andra galor ändå delar ut pris till de artister som spelas mest i radio. Förr när Grammisgalan var i stort sett den enda större gala som fanns så höjdes röster mot att galan inte var tillräckligt folklig. Nå, är det bättre nu då när Grammisens status sjunkit i takt med att nya aktörer kommit till på utmärkelsemarknaden?

Precis som jag sätter Maria på 45RPM sitt hopp till P3 Guld-galan. Där har flertalet av kanalens musikredaktörer och andra som arbeter med musik på kanalen tagit fram ett antal nominerade i varje kategori och sedan har vi P3-lyssnare (läs allmänheten) fått rösta vilken artist eller låt vi tycker ska vinna.

Jag hoppas P3 Guld blir ett pris att sträva efter, att en P3 Guld-nominering ska kännas lika stort som en Grammisdito gjorde förr. Vi får se hur det går, på fredags avgörs det.

Andra blogganteckningar i kategorin Musik.

Onsdag 2004-01-21 19:47
Skriv en kommentar!

Kommentarer:1. Gånte (Hemsida)

Jag tycker det är mest skit i dessa galor. Som du säger, vad har Kent gjort sista året och vad har Markoolio där att göra överhuvud taget? Lite omvända Nobelpriset i litteratur, där den minst kända författare får det. Givetvis ska denne bo på en (för oss) exotisk plats med.
Sen tycker jag kanske det är fel personer som nominerar till Grammis med. Allt går ju ut på att artisterna ska synas mer i media, inte för att gjort nåt bra. För de har de oftast inte.

2004-01-22 02:07

2. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Det är väl ungefär snacket går på de flesta bloggar som kommenterat nomineringarna till de olika galorna.

2004-01-22 09:06

3. Pjeter

Hahahahaha Sug kuk BRORSAAAAAAAAAAAAAn! LOL.

2006-02-14 02:35

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info