Lady Di´s död

Att prinsessan Diana dog i en bilkrasch i augusti 1997 påmindes jag om idag när jag kikade in på blog.hertze.com.

Hennes död var den första nyhet av den här digniteten som jag fick reda på via internet. Jag tror dessutom inte att det har hänt sedan dess heller.

Jag var ganska aktiv på IRC, ett chatnätverk, på den tiden och som topic, rubrik, i ett av chatrummen stod "Lady Di, 35, död i bilkrasch i Paris".

Detta är en sådan händelse som ger människor ett kollektivt minne. Alla minns vad de gjorde när de fick reda på att Olof Palme mördats, att två plan pulveriserat World Trade Center och jag antar att Lady Di´s död också är en sådan nyhet. Så vad gjorde du när du hörde om olyckan? (Jag är 100% säker på att det var en olycka nämligen, oavsett vad DN skriver.)Andra blogganteckningar i kategorin Övrigt.

Måndag 2004-01-05 18:37
Skriv en kommentar!

Kommentarer:5. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

Linda: Du skriver alltid så mycket och så bra att man inte vet vad man ska skriva tillbaka. :)

Det du skriver om att stora nyheter väger på ett sätt i minnet genom sin efterverkning är ju precis detta som gör stora nyheter till stora nyheter, att man vet med sig att detta kommer att förändra världen, Sverige, eller mitt liv på ett eller annat sätt redan när man hör talas om nyheten första gången.

Tyvärr är alla dessa nyheter alltid av ondo. Världen, Sverige eller livet blir alltid sämre. Jag kan i alla fall inte påminna mig om att en nyhet har fått mig att känna att det kommer att göra världen till en bättre plats att leva på. Inte ens när Saddam greps.2004-01-06 00:18

4. Linda (Lindas webblogg)

Jag såg nyheten om Diana på ett kvällstidningslöp och första tanken var att detta var en så definitiv sak att det inte borde kunna vara något som tvistats till lite käckt för att sälja lösnummer.

Det var också för stort för att jag skulle tro att tidingarna skulle våga trycka det utan att ha dubbelkollat det ett par varv.

Kanske var det med Dianas död som pendeln började slå tillbaka och jag började lita på det som står i tidningarna lite mer igen??

De andra du nämner, morden på statsmän och "World Trade Center"-dådet tror jag väger på ett sätt i minnet genom sin efterverkning. Det är punkthändelser som man kan chockas över, sörja och komma över.

Medan det när det kommer till jordbävningen i Iran...
Jag har inte skrivit ett ord om den, inte formulerat det jag känner på något enda sätt. Jag har varit djupt berörd av det jag sett på nyheterna, men också känt den där förlamande känslan av att jag inte kan göra något, inte vet vad jag kan göra för något. Det känns så sjukt att sitta och titta på en gråtande människa som fölorat allt och bara glo utan att på något sätt lyckas fatta hur jag skall räcka ut en hand. Och den känslan är vi väl tyvärr ganska vana vid att ha efter alla oräknerliga, oförbätterliga svältkatastrofer, översvämningar, krigshandlingar och annat elände som drabbar vanliga människor, som det gör för ont att identifiera sig med.

2004-01-05 21:53

3. Mats Andersson (Klocklös i Tiden)

David: Då anar du antagligen att jag gick direkt från sängen till IRC? :)

Magnus: Jo, det är lättare att ta in att två skyskrapor faller ihop än att en hel stad gör det. Som Xipe skrev i en kommentar till min anteckning om jordbävningen i Iran så hade antalet döda i en lika stor jordbävning i Sverige varit minimalt.

2004-01-05 20:19

2. David Pettersson (Månhus Beta)

När jag vaknade stod TV:n på i rummet bredvid och musiken som spelades tillhörde inte de mest glada tonerna så jag antog att antingen statsministern eller kungen dött. När jag frågade pappa visade det sig att det var Diana.

2004-01-05 18:44

1. Magnus

Jag kommer faktiskt inte ihåg vad jag gjorde när hon dog... Dock så vet jag vad jag gjorde när jag först hörde att en av flygplanen hade kört in i world trade center. De var ju trots allt lite fler som dog där...
Jordbävningen i Iran är en annan nyhet som är fruktansvärd men som jag heller inte kanske blir så engagerad av. Det måste bero på att miljön där det hände är väldigt främmande.

2004-01-05 18:44

Skriv en kommentar
Namn:
Epostadress:
URL till din hemsida:
Hemsidans namn:
Fyll i
alfabetets
sista bokstav:

Använd inte A HREF-taggen för att länka!
Om du inleder url:en med http:// så blir den automatiskt en länk.

Kom ihåg min info